Takšen način čiščenja ni samo okolju mnogo bolj prijazen v primerjavi s čiščenjem z agresivnimi kemikalijami, temveč je tudi cenejši. Poleg tega pa vas pri uporabi takšnih čistil ne bo več skrbelo, če bo vaš hišni ljubljenček kaj polizal s tal, ali pa če bo vaš otrok, ki se je ravno začel plaziti, vtaknil roko v usta po tem, ko je bil ravno z vsemi štirimi na tleh, saj boste vedeli, da niste čistili z nevarnimi, zdravju škodljivimi kemikalijami.

Naravna čistila

Praktično vsako površino v vsakem prostoru lahko počistimo z nekaj osnovnimi sestavinami in njihovimi kombinacijami:

 • voda
 • soda bikarbona
 • alkoholni kis
 • citronka
 • limona
 • olje čajevca (tea tree oil)

Različne kombinacije in koncentracije zgoraj naštetih sestavin so zelo učinkovite, praktične ter, kot že rečeno, vašemu zdravju, okolju in denarnici prijazne.

Kuhinjsko pomivalno korito in pipa

Za odstranjevanje vodnega kamna iz pomivalnega korita v stekleničko s sprejem nalijte vodo in kis v razmerju 5:1, dodajte nekaj kapljic olja čajevca (slednji tudi razkuži površino in prikrije vonj po kisu), poškropite korito in ga obrišite z gobico. Nato obrišite še s kuho krpo in korito se bo svetilo kot novo.
Če imate na koritu zelo trdovraten vodni kamen, naredite bolj koncentrirano mešanico, oz. v res ekstremnih primerih polijte malo kisa direktno na gobico in počistite.

Kuhinjski pult, omarice in vratca omaric

Poleg pomivalnega korita lahko tudi vse ostale kuhinjske površine čistite z mešanico vode in kisa, le bolj razredčeno mešanico pripravite (8:1), ki ji po želji dodate olje čajevca, nekateri pa za prijeten in svež vonj uporabijo svoja najljubša eterična olja (citrusi, sivka itn.).


sheknows.com

Hladilnik in zamrzovalna skrinja

Tudi hladilnik in zamrzovalno skrinjo lahko očistite z malce bolj razredčeno mešanico kisa in vode (10:1), poškropite po površini in obrišete.
Namesto kisa lahko uporabite tudi mešanico vode in sode bikarbone (slednja naj se v vodi popolnoma raztopi), v katero pomakate gobico, s katero čistite hladilnik. Mešanico lahko nalijete tudi v stekleničko s sprejem.
Če se želite znebiti neprijetnih vonjav, dajte v hladilnik polovico limone ali pa manjši lonček sode, ki nase veže neprijetne vonjave. Neprijeten vonj odstranjuje tudi kava – dajte jo v manjši lonček in postavite v hladilnik.

Pomivalni stroj

Napravo, ki skrbi za čisto posodo, v kateri kuhate in jeste, je potrebno vzdrževati kar se da čisto. Ob vsakem pranju lahko kar v stroj nalijete približno deciliter alkoholnega kisa, vsake toliko časa pa v stroj nalijte pol litra alkoholnega kisa in zaženite prazen stroj na najvišjo temperaturo. Stroj se bo svetil kot nov, kis pa bo odstranil vodni kamen in očistil odtok. Po potrebi lahko v stroj nalijete tudi več kisa.

Čiščenje trdovratnega vodnega kamna v kuhinjskih loncih

V lonce nalijte 30 ml vode in 100 ml kisa (če čistite ogromen lonec lahko povečate količino obeh), ter zavrite in pustite, da se ohladi. Če vodni kamen ni povsem izginil, ponovite postopek.

Pečica

Pripravite pasto iz sode in vode, namažite po celotni pečici in pustite učinkovati nekaj ur, nato pa pečico obrišite s krpo. Če je pečica zelo umazana in je v njej veliko zažganih ostankov hrane, boste morda morali postopek večkrat ponoviti.
Za redno čiščenje pečice uporabljajte mešanico vode, limoninega soka, sode bikarbone in alkoholnega kisa. Dodate lahko tudi čimbolj naravno sredstvo za pomivanje posode.
Za odstranjevanje neprijetnega vonja v globoko posodo, ki je primerna za v pečico, stisnite sok dveh limon, dodajte malo vode, segrejte pečico na 120˚C in pustite delovati pol ure.

Grelnik za vodo

V grelniku za vodo se počasi a vztrajno nabira vodni kamen, zato ga je dobro pogosto očistiti. Vanj stresite dve žlički citronke (če je vodnega kamna zelo veliko, lahko tudi več), nalijte maksimalno dovoljeno količino vode in jo zavrite. Pustite stati pol ure, nato odlijte vodo, grelnik dobro sperite, ga ponovno napolnite z vodo in še enkrat zavrite, da odstranite morebitne ostanke citronke, ki bi lahko pokvarili okus vašega najljubšega čaja.

Kopalna kad/tuš kabina, umivalnik, pipe, omarice in poličke

Tudi v kopalnici bo še kako prišla prav mešanica vode, kisa in olja čajevca. Koncentracijo mešanice prilagajajte količini vodnega kamna, ki se je nabrala na površinah. Mešanico lahko imate v steklenički s sprejem, ali pa jo namešate v posodi in vanjo med čiščenjem namakate gobico, nato pobrišite še s suho krpo. S to vsestransko mešanico boste kopalnico očistili hitro in brez posebnega truda in drgnenja. 


interestingamazingworld.com

WC školjka

Po notranji steni WC školjke potresite sodo, nekaj pa je potresite tudi v vodo. Pustite stati pol ure, nato zdrgnite z WC ščetko in nato splaknite z vodo. Če je školjka precej umazana, pred drgnjenjem s ščetko po sodi polijte kis in pustite učinkovati 10 do 20 minut, šele nato zdrgnite.

Brisanje prahu z različnih površin

Zmešajte vodo in sodo bikarbono v stekleničko s sprejem, poškropite po površini in obrišite s suho krpo. Marsikdo v mešanico doda par kapljic poljubnega eteričnega olja, ki prostor še prijetno odišavi. Pri dodajanju eteričnega olja bodite pazljivi, da ga ne boste nanašali na kakšne občutljive površine, ki bi jim utegnil škodovati.

Razkuževanje različnih površin

Zmešajte dve skodelici vode, tri žlice naravnega mila in približno dvajset kapljic olja čajevca, ki deluje kot razkužilo. S to mešanico lahko razkužite različne, tudi kuhinjske površine.

Ploščice

Naredite pasto iz vode in sode bikarbone, ki jo nanesete na ploščice, nato pa obrišite z mokro in nato s suho krpo.
Vsakodnevno lahko ploščice čistite z isto mešanico vode in kisa, kot jo uporabite za čiščenje pomivalnega korita.

Steklene površine

Tako ogledala kot okenske šipe lahko čistite z mešanico vode in kisa (6:1) in tudi tu lahko dodate olje čajevca. Mešanico naredite v steklenici s sprejem, pošpricajte stekleno površino, nato podrgnite s krpo in na koncu obrišite s suho krpo. Namesto krpe lahko uporabite tudi star časopisni papir, če ga imate doma. 

Smrdljiv koš za smeti

Ko si naredite limonado, limone ne vrzite v vrečko za smeti, pač pa jo dajte na dno koša za smeti in tako odpravite morebitne neprijetne vonjave. Limono enkrat tedensko menjajte.


removeandreplace.com

Tla

Za čiščenje tal zmešajte vročo vodo in kis (v razmerju 1:1). Mešanica je primerna za vse vrste tal, če vas pa vseeno skrbi, da bi se tla poškodovala, jo preizkusite na mestu, ki ni vidno.

Tudi vi uporabljate naravna čistila? Imate na zalogi kakšen »recept«, ki ga mi nismo napisali?

Vir naslovne fotografije: realstylenetwork.com

Odveza odgovornosti: Portal Planet Lepote in avtorica članka ne odgovarjata za kakršnekoli poškodbe pohištva in drugih površin, oseb, živali ali rastlin ob uporabi zgoraj navedenih metod čiščenja.

7 KOMENTARJI

 1. Odličen članek! Zelo mi bo prišel prav, saj se želim držati čim bolj stran od stupene kemije. Sem ravno zadnjič razmišljala kako bi očistila maščobo v pečici. Bom poskusila s tem. In še bonus nasvet za nevtralizator vonjav je super!

 2. A-ha, uporabljamo – kis in pralno sodo. Imam samo majhno pripombo: Kis in soda bikarbona se nikoli ne uporabljata sočasno, zato ker je kis kislina in soda baza in se tako nevtralizirata. 🙂

 3. Lana, jaz sem pred časom čistila pekač, na katerem je bilo nekaj ostankov hrane in sem najprej potresla s sodo in poškropila z vodo, ter pustila stati precej časa. Ko sem poskušala zdrgniti ni šlo dol, zato sem poškropila še s kisom, pustila še malo stati, nato pa sem lahko očistila pekač. 🙂

 4. Starlight, soda bikarbona (ki ni razmaščevalec) ti je skupaj z vodo “odmočila” umazanijo, kis pa ti jo je nato razmastil. Sicer pa sem jaz imela v mislih hkratno uporabo le-teh v “čistilu” – mešanici vode kisa in sode bikarbone. Soda bikarbona in kis reagirata, pri tem nastane CO2 (ki se sprosti v ozračje – nič kaj EKO ;)) + H2O (univerzalno čistilo :)) + SOL (Natrijev acetat). Torej, ostane slana voda, ki pa ni učinkovita kot sta kis ali pa SB, če ju uporabimo ločeno. 🙂

 5. Starlight, soda bikarbona (ni razmaščevalec kot so to npr. detergenti) ti je skupaj z vodo “odmočila” umazanijo, kis pa ti jo je nato raztopil, razmastil. Upam, da bo kak kemik to razložil bolje od mene. 🙂
  Sicer pa sem jaz imela v mislih hkratno uporabo le-teh v “čistilu” – mešanici vode kisa in sode bikarbone. Soda bikarbona in kis reagirata, pri tem nastane CO2 (ki se sprosti v ozračje – nič kaj EKO 😉 ) + H2O (univerzalno čistilo 🙂 ) + SOL (Natrijev acetat). Torej, ostane slana voda, ki pa ni učinkovita kot sta kis ali pa SB, če ju uporabimo ločeno. 🙂

  p.s.: Pohvale za članek

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj