… zdravje otrok, svarijo strokovnjaki. Še zlasti očetje pogosteje dopuščajo, da negativni občutki in napetost zaradi partnerskih nesoglasij vplivajo na otroke in tako poslabšajo njihovo povezanost z otrokom, pravi avtorica najnovejše raziskave, psihologinja Chrystyna D. Kouros z univerze v Dallasu.

Kakovost partnerskega odnosa je tesno povezana s povezanostjo, ki jo ima vsak starš do svojega otroka, kar je potrdila raziskava, opravljena na 203 družinah, ki so 15 dni vsakodnevno izpolnjevale vprašalnike. In sicer sta oba starša ocenila kakovost svojega odnosa in njun odnos z vsakim od otrok. Ko so starši poročali o konfliktih v medsebojnih partnerskih odnosih, so bili tudi odnosi z otroci tisti dan bolj napeti in prežeti s konflikti. Kljub temu so opazili precejšnje razlike med materami in očeti.

V odnosih, ki so bili zelo slabi, so matere do naslednjega dne že predelale partnerske težave v odnosu. “Pravzaprav so matere v teh primerih kompenzirale za napetost v odnosu in slaba kakovost odnosa je nakazala na izboljšanje odnosa med materjo in otrokom. Skratka, težave prejšnjega dne v odnosu so za matere kratkoročne,” je povedala Kouros. Povsem drugače pa je bilo pri očetih. V družinah, kjer je bila mati depresivna, pa so očetje dovolili, da je napetost partnerskih odnosov vplivala na njihov odnos do otrok, ki so bili slabši tudi naslednji dan.

Partnerski odnos je ključnega pomena za celotno družino

Kakovost partnerskega odnosa ima izjemen vpliv na celotno družino, trdijo strokovnjaki in ta raziskava je to še potrdila. Odnos med partnerjema vpliva tudi na odnos staršev do otrok, zato če se starša prepirata, se to pokaže isti in pri očetih tudi naslednji dan v slabši kakovosti odnosa do otrok. Raziskava je bila objavljena v znanstveni publikaciji Journal of Family Psychology.

PREBERITE TUDI: 4 razlogi, zakaj je ostati v nesrečnem zakonu slabše kot ločitev (najbolj nastradajo otroci)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj