Čuječnost pomeni, da smo zavedno osredotočeni na sedanji trenutek – na točno TUKAJ & ZDAJ. Sliši se preprosto, vendar čuječnost ni enostavna.

Čuječe starševstvo vključuje zavedno in hoteno pozornost, kako se vi kot starši počutite in kaj se z vami dogaja. Ko se zavedate, kako se kot starši počutite, se zavedate počutja in čustev svojih otrok. Zavedate se tudi tega, kaj se dogaja med vami (odnos starši-otroci) in okoli vas. To pomeni, da sprejemate, kar se dogaja. Ne zanikate, ali pa se bojujete proti temu, kar se dogaja. Čuječnost predstavlja bistven drugačen pristop k starševstvu: ne gre za to, da bi si želeli, da so stvari drugačne, kot so, nismo obsedeni z izgubljenimi priložnostmi v preteklosti, ne poskušamo nadzorovati prihodnosti. Tudi, ko kot starši delamo napake, se ne obsojamo.

Čuječe starševstvo

Čuječe starševstvo pomeni, da se naučimo sprejemati sedanji trenutek in živeti TUKAJ & ZDAJ. Nekaj napačnih prepričanj o čuječnosti smo zbrali tukaj:

  1. Čuječe starševstvo zahteva meditiranje – meditacija pomaga, da se sprostimo, vendar pa ni nujna. Izberemo lahko katerokoli aktivnost, ki nam pomaga pri sprostitvi in preusmeri našo pozornost na TUKAJ & ZDAJ. Kot starši nikoli ne vemo, kdaj se bomo znašli v stresni situaciji (npr. našega dojenčka črviči v trebuščku, malček krožnik s kašico vrže na tla…). Takrat je pomembno, da ohranimo čustveno stabilnost in notranji mir. Bivanje v sedanjem trenutku (sploh, če je trenutek stresen) ne bo enostavno. Vendar je lažje, če meditiramo.
  2. Čuječnost izprazni um – ah, to pa sploh ne drži. Čuječnost nam omogoči, da uredimo svoje misli in čustva. Ali se jezimo nase, ko izgubimo listek za trgovinoČuječnost je vse bolj priljubljen pristop k starševstvu. Vendar pa obstaja kar nekaj napačnih prepričanj in predstav, kaj naj bi čuječe starševstvo bilo. ? Ali se zavedamo, kaj se dogaja in izbiramo svoje reakcije? Ali se samo odzivamo na stvari, ki nam jih življenje postavi na pot?
  3. Čuječe starševstvo te spremeni v super 'zenovskega' starša – čuječnost vas ne bo spremenila v DalajMamo, da bi mirno sedeli na tleh, medtem ko vaš otrok po tleh meče hrano ali riše po stenah. Čuječnost ne pomeni, da otrokom dovolite vse. Čuječnost vas nauči, da ste v vsaki stresni, naporni in težavni situaciji čustveno stabilni in mirnejši. Če smo razburjeni, ne sprejemamo dobrih odločitev za otroke. S čuječnostjo krepimo notranji mir in sprejemamo boljše odločitve.

Tedenski izziv čuječnosti

Prvi korak pri usvajanju zavedne prisotnosti je, da se zavemo, kako pogosto nismo prisotni. Ta teden dvakrat dnevno sebe ujamite, ko ste fizično z vašim otrokom, vendar pa niste pri stvari (z mislimi ste nekje drugje npr. v službi).

Kaj ste takrat počeli?
O čem ste razmišljali?
Kako ste se počutili?
Kako vaše misli in čustva vplivajo na interakcijo z vašim otrokom?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj