Če mislite, da prehrana ne vpliva na zdravje in počutje, premislite ponovno. Najstnik, ki je živel v glavnem od pomfrita in čipsa, je zaradi pomanjkanja hranil oslepel.

14-letnik je zdravnike najprej obiskal s pritožbami glede nenormalne utrujenosti. Bil je zelo izbirčen jedec – njegova prehrana je bila sestavljena iz pomfrita, čipsa, belega kruha in nekaj salame iz svinjskega mesa. Sicer na videz ni delovalo, da bi bilo karkoli narobe z njim – ni bil predebel in ni jemal nobenih zdravil.

Naredili so mu teste in ugotovili hudo pomanjkanje vitamina B12 in železa, zato je dobil injekcijo vitamina B12 ter nasvete, kako se mora prehranjevati. A leto dni kasneje je začel izgubljati vid in pri 17-ih popolnima oslepel. Izkazalo se je, da fanta njegova osiromašena prehrana, ki je bila povsem brez zelenjave, vitaminov in mineralov, pripeljala do optične nevropatije. Do te ugotovitve so prišli raziskovalci z univerze Bristol v Angliji, ki so objavili študijo primera v znanstveni publikaciji Annals of Internal Medicine.

PREBERITE TUDI: Nezdrava hrana povzroča depresijo

“Ta primer jasno kaže na to, kako prehrana vpliva na vid in fizično zdravje ter dejstvo, da preštevanje kalorij in indeks telesne mase nista ustrezna pokazatelja hranjenosti,” je povedala dr. Denize Atan, glavna avtorica študije ter oftamološka svetovalka na medicinski fakulteti Bristol Medical School.

Nekateri drugi znanstveniki pa niso povsem prepričani. “To je res zanimivo,” meni Allen Taylor, direktor labolatorija Nutrition and Vision Laboratory na raziskovalnem centru Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center. “A pomembno se je zavedati, da je to študija le enega primera in z zelo malo informacijami.”

Taylorja zanima več o tem, kako je najstnik oslepel, sploh glede na to, da je optična nevropatija precej redka in ponavadi začasna. A vseeno meni, da je ta študija lahko resen opomnik vsem, da se je treba zdravo prehranjevati. “Brez dvoma obstaja povezava med slabo prehrano in izgubo vida,” priznava Taylor.

V raziskavi, ki so jo on in njegovi kolegi objavili leta 2014, so ugotovili, da nezdrava prehrana vodi v starostno makularno degeneracijo. Ta vodi v zamegljen, nejasen vid in oteži branje, ponavadi pa se pojavi po 60. letu. “Skratka, bolj kot naša prehrana temelji na zelenjavi in sadju, manj možnosti imamo, da pride do starostne makularne degeneracije,” je razložil.

PREBERITE TUDI: Prehrana brez ogljikovih hidratov dokazano izboljša presnovo in zmanjša zamaščenost jeter

Prehrana naj temelji na zelenjavi, zdravih maščobah in morski hrani

V njegovi raziskavi se je izkazalo, da so imeli tisti, katerih prehrana je temeljila na sadju, zelenjavi, stročnicah, neoluščenih žitaricah in morski hrani precej manjšo možnost, da dobijo starostno makularno degeneracijo. Po drugi strani so tisti, ki so pojedli veliko rdečega in predelanega mesa (salame, paštete …); zelo mastnih mlečnih izdelkov, krompirja, nezdravih maščob in izdelkov iz oluščenih žitaric, imeli veliko več možnosti, da pride do te okvare.

Taylor je še poudaril, da je res pomembna kakovost ogljikovih hidratov, ki jih uživamo: gre za tako imenovane ‘počasne’ hidrate, torej veliko zelenjave in manjše količine neoluščenih žitaric. Po drugi strani hidrati kot so kruh in ostali izdelki iz moke, krompir, sladkor, bel riž in podobni, vodijo v degeneracijo rumene pege in več oblik katarakt (poleg drugih zdravstvenih težav).

Enostavni ogljikovi hidrati poškodujejo celice v našem telesu, vključno z očmi, kar potrjujejo raziskave. “Če pogledate kemijo dogajanja v celicah, dejansko prav vidite ostanke ogljikovih hidratov v celicah,” je pojasnil Taylor. “Ogljikovi hidrati poškodujejo beljakovine v celicah oči,” je pojasnil “zato te ne delujejo več kot bi morale.”

Sicer pa ta odkritja niso presenečenje, saj je nezdrava prehrana glavni vzrok za prezgodnje smrti na svetu – celo pred kajenjem. Kardiovaskularne in metabolne bolezni so namreč posledica življenjskega sloga, predvsem prehrane in gibanja, opozarja Taylor. Zato sta tudi poslabšanje vida in oslepitev v veliki meri odvisna od prehrane. “Poskrbite za zdravo prehrano sebe in svojih najdražjih. Naj temelji na zelenjavi in sadju … in nekaj polnovrednih žitaricah,” je zaključil Taylor.

Je to torej še en razlog, da začnemo s ketonsko prehrano? Vse kaže, da je.

PREBERITE TUDI: 3 napake, ki jih delate na LCHF dieti (ketonska dieta)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj