Spanje s popolnoma praznim želodcem se lahko namreč kar hitro prelevi v nočno zbujanje in pustošenje hladilnika, ki ima za posledico nabiranje dodatne telesne maščobe namesto izgubljanja obstoječe. Ko smo zelo lačni in ponoči se je namreč še težje upreti hrani, sploh nezdravi. Obstaja pa nekaj živil, ki prav zares niso primerna za uživanje tik pred spanjem, saj bodo poslabšala vaš spanec, hkrati pa pomenijo tudi nepotrebne dodatne kalorije.

pixabay

Kateri hrani se torej izogibati najmanj tri ure pred spanjem?

1. Zelo mastna hrana

Težka, mastna hrana bo naredila dvoje: ker se bo želodec tako trudil s prebavljanjem, boste spali manj kakovostno ali se celo zbujali; poleg tega pa se boste zjutraj zbudili popolnoma povoženi. Ker se bo želodec celo noč trudil s prebavo namesto počival, boste imeli občutek, da ste noč preživeli delovno in ne spali. Seveda se bodo vse odvečne kalorije naložila in shranile k že obstoječim.

2. Močno začinjena hrana

Začinjena hrana oz. začimbe imajo sicer vrsto pozitivnih učinkov na zdravje; od zniževanja holesterola, trigliceridov in krvnega sladkorja do zaviranje nastanka do zdravljenje raka in drugih bolezni. A pred spanjem se jim izognite, saj so obremenjujoče za želodec, prebava bo počasna in odvečna energija se bo shranila v obliki maščob.

PREBERITE TUDI: Prekinitveni post ali ‘intermittent fasting’ – preverjeno najboljša metoda, če želite shujšati (in novo težo tudi obdržati)

3. Hrana z veliko sladkorja in enostavnimi ogljikovimi hidrati

Kak košček čokolade pred spanjem je lahko čisto prikladen, da vas prijetno sprosti in uspava, a karkoli več bo imelo popolnoma nasprotni učinek. Kot prvo bo dvig sladkorja v krvi povzročil velik poskok energije, to pa pomeni nespečnost in zbujanje. Poleg tega je tudi čokolada oz. kakav blago poživilo, kar bo stanje še poslabšalo. Prav tako se izogibajte beli moki in krompirju, saj, podobno kot sladkor, dvigne krvni sladkor in vse kalorije se naložijo direktno v telesno maščobo.

4. Velike porcije

Prigrizek kako uro pred spanjem naj se ne prelevi v obilno večerjo. Skupno količino kalorij skušajte ohraniti pod 200, količino pa skromno in nič se ne bo shranilo v obliki odvečne telesne maščobe.

Skratka, majhni in lahki obroki brez enostavnih OH in preveč (nezdravih) maščob vsaj uro do dve pred spanjem so popolnoma sprejemljivi, saj ne bodo ne poslabšali vašega spanja, niti se ne naložili v maščobe. Karkoli obilnejšega in težjega pa se raje izognite oz. zaužijte v prvi polovici dneva.

PREBERITE TUDI: Takole so nam oprali možgane, da je zajtrk nujen obrok

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj