Nastopilo je poletje in kljub previdnosti je oz. bo marsikdo dobil sončne opekline. Sončne opekline niso nedolžna stvar, saj močno povečajo nevarnost za nastanek kožnega raka – še zlasti, če so bile dobljene v otroštvu, ko je koža veliko tanjša in bolj občutljiva.

Zato ne glede na vse vedno pazite, da vas ne opeče in se, raje kot s kremami, zaščitite z oblačili ali tako, da greste v senco.
Če pa se vam je že zgodilo, da vas je opeklo, vam predstavljamo najboljšo masko za blaženje in zdravljenje sončnih opeklin, ki jo naredite kar sami doma. Verjemite, da je bolj zdrava kot sintetične kemikalije – pa tudi zelo učinkovita.

Sestavine

Za pripravo maske potrebujete naslednje:

  • polovico ekološke kumare (lahko celo, če vas je še kje, razen po obrazu);
  • ohlajen ekološki beli, zeleni ali kamilični čaj (pribl. 1 dl)
  • ekološki jogurt ali kefir (pribl. 1 dl)
  • ovseni kosmiči ali moka (2 žlici)
  • list sveže aloe vere
  • mikser

Opomba: ni nujno, da imate popolnoma vse sestavine; uporabite tiste, ki jih imate.

Priprava

Vse sestavine dajte v mikser in jih temeljito zmiksate. Nato maso prestavite v zamrzovalnik in jo preverjate vsakih 15 minut, da postane izjemno ledeno mrzla, a ne zmrzne.

Če je maska preveč tekoča – nastati mora gosta zmes – dodajte še ovsene moke oz. kosmiče.

Ko je zelo mrzla, jo na debelo nanesete na vse predele, kjer vas je opeklo in pustite kake pol ure. Če je koža zelo razžarjena in se maska hitro segreje, jo seveda odstranite prej (lahko jo daste v skledico in nazaj v zamrzovalniko – ni je potrebno zavreči) ter nanesete novo plast ledeno mrzle.

Postopek po potrebi ponovite do 3-krat na dan in lahko več dni zaporedoma. Maska je namreč izjemno blažilna in nima negativnih učinkov. Kožo le pomirja, hladi in vlaži – skratka, daje ji to, kar najbolj potrebuje.

PREBERITE TUDI: Kako ukrepati ob sončnih opeklinah?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj