Eterična olja smo dolgo oboževali predvsem zaradi njihovih čudovitih vonjev in občutkov, ki nam jih ob tem dajejo. A eterična olja nudijo še mnogo več: izboljšujejo počutje, delujejo proti virusom in bakterijam; delujejo protivnetno in celo proti pigmentnim madežem ter so lahko celo izjemno naravno zdravilo. Ravno njihova lastnost, da imajo  protibakterijsko delovanje je tista, ki je tako dobrodošla pri pripravi domačega dezodoranta.

Neprijeten vonj namreč začne nastajati, ker se začnejo razkrajati bakterije na koži, zato bo kaka kapljica eteričnega olja v domač dezodorant preprečila nastanek neprijetnih vonjav. In to lastnost ima kar nekaj eteričnih olj. Pri pripravi dezodoranta lahko uporabimo najljubše eterično olje ali pa si zmešamo čisto svojo, unikatno mešanico.

PREBERITE TUDI: Limonino eterično olje preprečuje rast rakavih celic

Nasveti pri nakupu

Pri nakupu bodite pozorni predvsem na dve stvari:

  1. da gre res za eterično olje, ne parfumsko (slednje je sintetično, ne naravno in tudi nima tovrstnih učinkov);
  2. kupite nerazredčeno eterično olje, saj ga lahko razredčite sami po svojih željah in potrebah;

Idealno je tudi, da so eterina olja ekološke pridelave.

Olje čajevca (Tea Tree Oil)

Je najboljše eterično olje z vsestranskim antibakterijskim, protiglivičnim in antivirusnim delovanjem. Izhaja iz Avstralije, kjer so ga že tisočletja uporabljali v medicinske namene zaradi njegovih izjemnih lastnosti. Deluje proti virusom, bakterijam, glivicam, razkužuje in deluje protivnetno.

Muškatna kadulja (Clary Sage)

Eterično olje muškatne kadulje je idealno za občutljivo, razdraženo kožo, saj vsebuje sestavino linalyl acetate, ki zmanjšuje vnetne procese na koži ter pospešuje zdravljenje ekcemov. Deluje tudi proti bakterijam, zato je idealno za občutljivo kožo pazduh.

Sivka (Lavender)

Eterično olje sivke je najbolj vsestransko uporabno eterično olje, saj nam pri počutju pomaga pri fizičnih in psihičnih težavah. Na kožo deluje blagodejno, saj ima antioksidativno, protivnetno in protimikrobno. Tako je idealno za manjše poškodbe kože kot so površinske praske in odrgnine. Da deluje proti stresu in nas pomirja, pa verjetno niti ni treba posebej omenjati.

PREBERITE TUDI: Nad migreno z eteričnim oljem sivke!

Bergamotka

Ima čudovit, osvežilen vonj ter delovanje proti bakterijam in glivicam. Na kožo deluje blagodejno, protivnetno. Raziskave so pokazale, da deluje celo proti kandidi. Bergamotka je idealna za pripravo domačega dezodoranta, tako zaradi antibakterijskega delovanja kot tudi prijetnega, osvežilnega vonja. Strokovnjaki za eterična olja so celo mnenja, da se 2 do 3 kapljice lahko nanesejo direktno na pazduhe.

Pomembno opozorilo

Eterična olja so izjemno močne substance z intenzivnim delovanjem in razen redkih izjem (npr. sivka, bergamotka, čajevec) se jih ne sme nanašati direktno na kožo, saj lahko povzročijo hudo draženje in celo kontaktni dermatitis ali pigmentni kozmetični dermatitis (hiperpigmentacijo), sploh npr. Ylang Ylang, jasmin, geranija, pačuli.

PREBERITE TUDI: 6 najbolj vsestransko uporabnih eteričnih olj in načini uporabe

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj