… Sloveniji tudi črna komedija.Štiridnevni smejalni maraton z 21 komiki iz sedmih držav je na Ljubljanski grad in v Festivalno dvorano od četrtka in nedelje zvabil preko 3.000 ljubiteljev samostoječe komedije. V pravljični sedmi izdaji Panča so gostovali Škot Geoff Boyz, Angležinja Carolina Cliford in švedski prvokategornik Magnus Betner, prav posebno noto so mu dali Boris Kobal, makedonski multitalent Saško Kocev in Srb Aleksaner Perišić, a tudi domači komiki niso zaostajali.

Letos ni bilo nastopa, ki bi ga lahko ocenili kot mašilo, je pa Panč spet opomnil tudi na kup svežih talentov. Kot domačo žensko kvoto moramo omeniti hitrojezično Ano-Marijo Mitić, iz povprečja je spet skočil tudi Jernej Celec, največje odkritje letošnjega Panča pa je Admir Baltić – Žuti, ki se je kalil pri Perici Jerkoviću. Tin Vodopivec je stestiral nekaj gradiva za novo predstavo, Pižama je debitiral kot trebuhogovorec, Pedja Bajović pa je še enkrat več dokazal, da bi lahko bogato zaslužil, če bi več nastopal v sušnih predelih planeta, saj v štirih poizkusih na Panču še nikoli ni nastopil v suhem vremenu. To pa so bili tudi edini štirje deževni dnevi v sedmih letih Panča.

Bil pa bi pravi greh, če ne bi omenili tudi Perice Jerkovića. Mojster, ki je v preteklosti navdušil s svojo interpretacijo Epa o Gilgamešu, Deja vu jopico, intimno imitacijo Postojnske jame pa tudi kot Jezus Kristus, je tokrat prvič na velikem odru nastopil s svojim črnim šovom. Panč je namreč letos prvič ponudil temastki večer črne komedije, ki bo po odličnem odzivu zagotovo postala stalnica. Prav zanimivo pa bo videti kdo bo prvi presegel Perico, njegove nekrofilske prigode, dražbo rakov in Aristokrate, s katerimi je še enkrat več pokazal, da je res izjemen ustvarjalec.

Za ljubitelje samostoječega smeha pa ne bo prav veliko premora. Že čez nekaj tednov odpira vrata v novo sezono Klub smeha 10ka, Pižama še naprej niza razpordane šove 50 odtenkov njive, Tin Vodopivec bo 6. 10. v Cankarjevem domu debitiral z novim samostojnim šovom Desert, že pred novim letom pa se obeta še nekaj sladkorčkov.

Festival Panč so omogočili Opel, Pivovarna Union in zavarovalnica Adriatic Slovenica; medijski partnerji prireditve so Radio Antena, Kratermedia (Stop, Lady, Obrazi, Svet 24, Jana in Njena.si) ter Europlakat. Veseli nas tudi, da najboljše domače komike in sceno podpirate praktično vsi omembe vredni slovenski mediji. Posebej hvala tudi vsem prostovoljcem, ki so pomagali pri izvedbi.

Foto: Jernej Kokol

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj