Na voljo imamo kar nekaj prehranskih dopolnil in zdravil, ki lahko preprečijo težak potek bolezni COVID-19, torej preprečijo, da bi bila potrebna priključitev na ventilator in zmanjšajo smrtnost. Poleg že znanih in vsem dostopnih vitaminov C in D, minerala cinka, kvercetina ter preverjenih in varnih zdravil z več desetletno varno in učinkovito uporabo, kot so ivermektin, hidroksiklorokin in kolhicin, ima izjemen učinek tudi prehransko dopolnilo N-acetil-cistein ali NAC.

N-acetil-cistein se je za izjemno učinkovitega izkazal že v več študijah in to za različne respiratorne bolezni in hudo bolne paciente, saj ima močno antioksidativno in protivnetno delovanje, krepi pa tudi imunski sistem. Novejše raziskave pa so pokazale, da je učinkovit tudi pri Covidu in kovidni pljučnici, saj ima močno preventivno in tudi zdravilno delovanje.

V raziskavi so primerjali dve skupini hospitaliziranih pacientov s srednje težkim ali težkim potekom kovida s pljučnico. Del pacientov so zdravili standardno; drugi skupini pa so 14 dni dajali še 600 mg NAC (kratica za N-acetil-cistein) na dan. Njihovo stanje so ocenjevali glede na to, ali so potrebovali predihavanje z ventilatorji in smrtnost v roku 14 do 28 dni.

Od 82 pacientov jih je bilo 42 v NAC skupini in 40 v kontrolni. Zdravljenje z NAC je privedlo do bistveno boljših rezultatov: veliko manj jim je stanje napredovalo v kovidno pljučnico v primerjavi s kontrolno skupino; imeli pa so tudi bistveno nižjo smrtnost.

Zdravljenje z NAC oz. N-acetil-cisteinom je torej bistveno znižalo smrtnost pri pacientih s hudim covidom; NAC pa je postopoma tudi izboljšal stanje kisika in znižal število belih krvničk, C-reaktivnega proteina, ki nakazuje prisotnost vnetnih procesov v telesu (višji kot je, bolj kritično je stanje) ter celo laktat dehidrogenaze.

Raziskovalci so raziskavo zaključili z ugotovitvijo, da oralno uživanje NAC (1200 mg/d) pri pacientih s kovidno pljučnico zmanjša nevarnost za potrebo po ventilaciji in zniža smrtnost.

Sicer pa je N-acetilcistein tudi prekurzor najpomembnejšega antioksidanta, ki ga proizvaja človeško telo, glutationa, in ima velik vpliv na več bioloških funkcij v telesih sesalcev in mikrobov. NAC je sicer v uporabi že dolga desetletja, ima uveljavljene farmakološke učinke ter je varen za uporabo; večinoma ga uživajo športniki in ljudje, ki so pod stresom. Podatki in vitro pa so pokazali, da N-acetilcistein poveča antioksidativno sposobnost, zavira razmnoževanje virusa in zavira ekspresijo pro-vnetnih citokinov v celicah, okuženih z virusi gripe ali drugimi respiratornimi virusi.

Nadalje so ugotovitve študij in vivo pokazale, da zaradi imunske modulacije in protivnetnega mehanizma N-acetilcistein zmanjša stopnjo umrljivosti pri miših, okuženih z gripo. Obetavni rezultati in vitro in in vivo so spodbudili začetek raziskav pri ljudeh za zdravljenje COVID-19, vključno s hudo pljučnico in sindromom akutne respiratorne stiske.

Na to, kako težak potek covida ima posameznik, pa vpliva tudi njegovo predhodno zdravstveno stanje – med drugim starost, diabetes, debelost, kardiovaskularne bolezni in slabše delovanje imunskega sistema močno povečajo nevarnost za težji potek bolezni in celo smrt. Zato je pomembno, da vsak dan (po)skrbimo za zdravje z zdravo prehrano (mediteranska, ketonska prehrana), rednim gibanjem (vsak dan vsaj pol ure gibanja in najmanj 3-krat tedensko bi se morali temeljito preznojiti), dovolj kakovostnega spanca, vitko linijo ter čim manj stresa.

Viri: raziskava1, raziskava2, raziskava3.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj