… preizkušanju novega Peugeojčka 208, ki je trenutno na voljo po posebej ugodni, akcijski ceni – dobite ga lahko že za borih 9.990,00 evrov. Ja, čisto zares! Ponudbo lahko preverite tukaj in se prepričate sami.
 
 
Torej tokrat sem se namesto na Dolenjsko, kot za prejšnja dva izleta, ali na Primorsko ali Bled, kamor gredo vedno vsi in me zato že avtomatično ne mika (pa tudi nisem ravno ljubiteljica gneče), odločila za en prav tako lep, a malce manj oblegan kraj: Jezersko. Kot je verjetno očitno, me moje poti in izleti vedno vodijo ob vodo in ja, res je! Ne predstavljam si, da bi šla na izlet nekam, kjer ni vode. Prav privlači me in sprošča.
 

PREBERITE TUDI: Na izlet po Sloveniji: Otočec in Pleterje

 
Tako sem se odpeljala proti Gorenjski. Vreme mi je bilo tokrat malce manj naklonjeno, saj je bilo v glavnem oblačno, a nič zato – samo, da ne dežuje in sem lahko zunaj, na prostem, v prelepi in sproščujoči naravi. Ker je bilo vreme malce slabše, tudi pretirano prometa ni bilo in lahko sem sproščeno užival v vožnji. Še sama ne vem, kdaj sem prispela na Zgornje Jezersko, saj sem že na poti uživala v občudovanju prelepih vrhov Gorenjske. To mi je omogočil tempomat, ki ga ima Peugeot 208, tako, da sem se lahko res sprostila in delno uživala v naravi že ob vožnji, ne šele, ko sem prispela na cilj.
 
Ravno nekje na sredi poti mi je zazvonil telefon – ups, ne morem oz. ne smem govoriti med vožnjo, me je prešinilo – naslednji hip pa sem se spomnila, da mi ni treba šariti po telefonu in lahko govorim s pomočjo sistema za prostoročno telefoniranje Bluetooth, ki je v Peugeotu 208 serijski, torej brez doplačila.
 
 
 
Kot sem predvidevala, res ni bilo zelo veliko ljudi in obetal se mi je sproščujoč dan. Parkirala sem – z majhnim in okretnim Peugeojčkem seveda kot za šalo – in se odpravila ob jezero. Kako čudovit pogled! Prelepa, čista zelena voda; zelena trava; zeleno drevje … res je neverjetno, kakšen sproščujoč učinek ima zelena barva na nas. Tudi pogled na okoliške hribe, čeprav delno v meglici in oblakih, je bil prav za zasanjati se. Nič ne bi imela proti, če bi nekaj dni preživela tukaj in prav res razmišljam o tem. Medtem, ko vsi drvijo na morje, bi se jaz sproščala v lepotah slovenskih gora. Pa še manj vroče in natrpano je!
 
 

Zgornje Jezersko

Geološka preteklost jezerske doline je zelo pestra. Skoraj 400 milijonov let stare kamnine koralnega grebena Virnikovega Grintovca, Pristovškega Storžiča in Stegovnika so najstarejše. Vulkanska aktivnost je vrhunec dosegla v triasu in je bila eksplozivnega značaja: sledi so ostale na območju Štularjeve planine, kjer so predvsem vulkanske kisle predornine kremenovega porfirja in kremenovega porfirita.
 
 
 
 
 
Savinjske Alpe so nastale z nalaganjem usedlin v plitvem morju pred 200 milijoni let in se nato 60 milijonov let pred našim štetjem dvignile zaradi velikih pritiskov. Dokončno podobo so dolini oblikovali ledeniki, ki so zaradi otoplitve izginili pred 11.700 leti. Zaradi nepropustnosti dna je dolino zalila voda in nastalo je veliko ledeniško jezero, ki je začelo odtekati po velikem potresu leta 1348.
 

PREBERITE TUDI: Na izlet po Sloveniji: Kostanjevica na Krki

 
Turizem se je na Jezerskem začel razvijati konec 19. stoletja, saj je dolino pod Kočno začelo obiskovati vse več ljudi, ki so si zaželeli lepot jezerske doline in gora nad njo. Turizem je sočasno povzročil razcvet številnih obrti, kar je prva svetovna vojna je nekoliko zavrla, a si je po njej kraj zelo hitro opomogel in se razvijal naprej. Danes je Zgornje Jezersko eden najlepših turističnih krajev za vse, ki so željni sproščujočega pogleda na neokrnjeno naravo in se želijo izogniti gneči in skomercializiranosti sicer zelo lepega Bleda.
 
Sama sem se sprehodila ob jezeru in ogledala okolico in po nekaj urah sem bila kot prerojena – domov sem se tako odpeljala sproščena, spočita in prav umirjena. Res vam toplo priporočam sproščujoč oddih na Jezerskem in to ravno sedaj, na vrhuncu poletne turistične sezone. Če potrebujete predvsem mir in sprostitev v naravi, zagotavljam, da bo to veliko boljša izbira kot natrpana obmorska mesta.
 
 
 
 
 
 
A vsega lepega je enkrat konec in tudi moj zadnji, torej tretji izlet se je počasi bližal koncu. Malce žalostna, ker se iz narave ponovno vračam v mestno džunglo – a hkrati vesela, ker bom spet uživala v vožnji – sem se odpravila proti domu. Seveda ponovno s pomočjo tempomata takoj, ko sem prišla na avtocesto.
 
 
Kar me je na koncu, po treh izletih, še posebej presenetilo pri novem Peugeoju 208, je bila izjemno nizka poraba. Nisem sicer natančno izračunala, a bilo je nekje malo nad 5 litrov na 100 km. Izvrstno, sploh za tiste, ki smo veliko na poti. Ko na koncu meseca seštejemo, koliko damo samo za gorivo, nas kar strese. No, pri avtu Peugeot 208 je poskrbljeno tudi za super nizko porabo, s tem, da sem se vozila tudi po zelo ovinkastih cestah, kjer je bilo potrebnega veliko zaviranja in ponovnega pospeševanja.
 
Skratka, novi Peugeot 208 me je navdušil tako s svojim lepim, elegantno-mladostnim videzom; prijetno mehkimi in udobnimi sedeži, kar je pomembno za vse, ki smo veliko na poti (boleč hrbet ali zadnjica nista nekaj, kar bi želeli zvečer 'prinesti' domov) in nizko porabo goriva kot tudi vsej napredni tehnologiji, ki jo omogoča že serijsko (torej tempomat, BlueTooth, ekran na dotik …).
 

Ponudbo novega Peugeoja 208, ki ga lahko dobite že za 9.990,00 EUR, si lahko ogledate tukaj, če imate še kakšno vprašanje, pa sem z veseljem na voljo – postavite ga lahko v okence za komentiranje članka.smiley

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj