Motnja pozornosti z motnjo koncentracije in hiperaktivnostjo ali ADHD (angl. Attention deficit hyperactivity disorder) je najbolj pogosta motnja otroštva, ki se lahko nadaljuje v odraslo dobo. Razvojna živčna motnja ADHD nas običajno takoj sociira na otroka, ki ima težavo s hiperaktivnostjo.
 
 
Motnjo ADHD so bolj podrobni spoznali šele v bližnji preteklosti, zato jih večina najprej pomisli na težave otroka, dejstvo pa je, da je veliko odraslih oseb, ki se s to motnjo soočajo in zanjo niti ne vedo. Veliko je staršev, ki spoznajo, da so s to motnjo odraščali in jo še vedno imajo, ko ugotovijo, da ima motnjo njihov otrok. S to motnjo naj bi se soočalo približno 3 % odraslih. Danes o tem vemo več in zato lahko ustrezno reagiramo. 
 

PREBERITE TUDI: Prepoznajte čustvenega vampirja, preden bo prepozno!

 
  • ADHD je pogosto vzrok odklonskega vedenja. 
  • Pogosto imajo ljudje z nezdravljenim ADHD težave z odvisnostjo. 
  • Veliko odvisnikov in zapornikov ima diagnosticirano motnjo ADHD.

Simptomi

ADHD je nevrološka razvojna motnja in obsega več simptomov. Vsakomur se kdaj zgodi, da se ne more zbrati, vendar se odraslim z ADHD to dogaja neprestano. Neprestano pomanjkanje koncentracije, težave pri prepoznavanju detajlov in težko sledenje pogovoru ali navodilom slabo vplivajo na številne področja življenja. Odrasel z ADH ima težave tako na službenem mestu, saj ne more izpolnjevati delovnih obveznosti, kot v domačem okolju. Ljudje, ki motnje ne zdravijo, iščejo hitre zadovoljitve in težje shajajo z določenimi situacijami, kar vodi v depresijo in rabo psihoaktivnih snovi. Od drugih motenj se ADHD razlikuje v tem, da se ta lahko razvije že pred 12-im letom.
 

ADHD prepoznate po teh najbolj pogostih motnjah:

  • nemir;
  • slaba pozornost;
  • povečana impulzivnost,;
  • pogosto izgubljanje stvari;
  • slaba organizacija obveznosti;
  • nespečnost.

Dejavniki tveganja

Vzroki naj bi bili nevrološki-biokemični, niso pa že zagotovo znani. Dejavniki tveganja za razvoj motnje, je tako kot pri drugih motnjah, skupek večih dejavnikov.
 

Dednost

V visokih odstotkih je ADHD gensko pogojen, torej se hitro lahko podeduje. Motnjo imajo pogosteje dečki kot deklice. ADHD se žal v veliko primerih nadaljuje tudi v odraslo dobo, kjer se sicer zmanjša impulzivnost, ostanejo pa druge motnje. Zanimivo je dejstvo, da te simptome v odrasli dobi pogosto prepoznajo pri ženskah, zato  da se v odrasli osebi razmerje med spoloma izenači.
 

Zapleti v nosečnosti

Možen vzrok razvoja ADHD je tudi prenatalna izpostavljenost ploda alkoholu, drogam, zadrvilom ali strupov ter zapleti pri nosečnosti.
 

Stresni dejavniki, šok, poškodbe (glave) ali bolezni

Težje oblike otroških bolezni, ki jih spremlja hud stres je eden izmed dejavnikov, malo manjši dejavniki pa so tudi hude življenjske spremembe (šoki).
 

Zastrupitve

Zastrupitve s strupi ali kemikalijami v onesnaževanem okolju.
 

Cepljenje v otroštvu

Skupina znanstvenikov s šole za javno zdravje na University State University je izvedla raziskavo, ki je bila objavljena v časopisu Translacijske znanosti, in si je prizadevala narediti dve stvari: prvič, znanstveniki so želeli primerjati širok razpon zdravstvenih rezultatov za cepljene in necepljene otroke; in drugič, želeli so ugotoviti, ali obstaja povezava med cepljenjem in nevrodegradalnimi motnjami (NDD). Cepljeni otroci imajo za motnjo ADHD tudi 4,2-krat večje tveganje. Povzetek rezultatov pojasnjuje, da je v tem trenutku glavna polemika, ali je cepljenje mogoče povezati z motnjami v razvoju (NDD), kot so avtizem, ADHD in tako naprej.

PREBERITE TUDI: Iluzije o cepivih, dr. Tetyana Obukhanych

 

Zdravljenje

Dobra novica je, da se da simptome ADHD v odrasli dobi zmanjšati, z ustrezno psihoterapijo in zdravili. Pomembno je, da dandanes to dovolj zgodaj zaznavamo pri naših naslednikih, tako se diagnoza postavi in zdravi lahko že v zgodnjem otroštvu. Če v članku prepoznate sebe ali koga bližnjega, je pomembno da si poiščete strokovno pomoč. 
 

PREBERITE TUDI: Mejna osebnostna motnja

 

Foto: Pixabay

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj