… ki jih prinese staranje, zelo pogosto doživljajo tudi moški. Najpogostejši znaki so utrujenost, nihanja razpoloženja, zmanjšana želja po spolnosti, izguba las, težave s koncentracijo in rejenje.

Znanstveniki ocenjujejo, da je s simptomi moške menopavze vsako leto prizadetih kar 5 milijonov moških, predvidevajo pa tudi, da je število še precej višje, saj jih mnogo ignorira simptome. Ocenjujejo, da kar 95 % primerov ostane brez diagnoze in zato nezdravljenih.

Moški hipogonadizem se pojavi, ko moda ne proizvajajo več dovolj testosterona, hormona, ki ima ključno vlogo za moško rast in razvoj. Ko stopnja tega hormona upade, moški občutijo občutne mentalne in fizične spremembe. Če te simptome ignorirajo, lahko resno vplivajo na kakovost življenja.

Nihanje hormonov je pri staranju normalno. Pri ženskah se to pokaže kot konec ovulacij in hiter upad produkcije določenih hormonov, medtem ko pri moških ta proces poteka počasneje, testosteron jim upada za pribl. 1 % vsako leto od konca 30-ih let dalje. Pri starosti 70 let je lahko stopnja testosterona lahko že za polovico nižja.

Zdravljenje vključuje nadomestno hormonsko terapijo v obliki podkožnih implantantov, gelov in obližev ter injekcij, s čimer lahko povrnejo moč mišic in tudi spolno funkcijo, poveča pa se tudi stopnja energije in izboljša splošno počutje. Znanstveniki poročajo tudi, da opažajo čedalje več moških s simptomi moškega hipogonadizma, a vseeno se jih veliko odloči raje trpeti in ostati tiho, ker se ne zavedajo, da ta težava sploh obstaja. Opozarjajo tudi, da je moški hipogonadizem povezan s kroničnimi boleznimi kot so povišan holesterol, diabetes, neplodnost in kardiovaskularne bolezni.

Odkrije se ga s preprostim krvnim testom, vendar zdravniki opozarjajo, da NHT ni primerna za vse, še zlasti ne za tiste, ki imajo ali so imeli raka prostate, raka dojke ali skušajo spočeti. Idealna naravna izbira je dvig testosterona na naraven način, torej s pomočjo zelišč, kot je npr. grško seno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj