… da te informacije pogosto iščejo preko mobilnih telefonov, ki – verjeli ali ne – pospešujejo staranje. Strokovnjaki zato svarijo pred mobilniki, če želite ohraniti mladosten videz in lepo, napeto kožo. Za kaj gre, kako mobilniki pospešujejo staranje?


Dermatologi pravijo, da da pogosta uporaba mobilnih naprav ustvarja spremembe v videzu, še zlasti pa se to pozna na vratu. Ob uporabi mobilnikov imamo namreč glavo nenaravno sklonjeno, kar povzroči povešanje vratu, ki ga strokovno imenujejo kar ‘tehnološki’ vrat. Povedali so tudi, da se veliko hitreje pojavijo gube na vratu, ki so tudi globlje in jih je veliko več. Ker mobilnike najbolj intenzivno uporablja mlada oz. srednja generacija, se tako povešanje vratu in globoke gube najpogosteje pojavljajo v starostni skupini od 19 do 39 let, kar je nekaj 10 let prej kot normalno. V tej starostni skupini imajo uporabniki tudi največ mobilnih naprav – v povprečju menda kar tri.

Ste tudi vi kandidat/ka za tehnološki vrat?

“Problem globokih gub in povešanja vratu je v tem, da se začne v starejši dobi, a v zadnjih 10 letih opažamo, da ta problem postaja čedalje pogostejši pri mladih ženskah,” je povedal dr. Christopher Rowland Payne, dermatolog na kliniki The London Clinic. Razložil je tudi, da so ženske še posebej podvržene povešanju in gubanju vratu, ker nosijo globlje izreze zgornjih delov oblačil, s čimer je velik del kože in pogosteje izpostavljen soncu. Sonce in kajenje pa sta prav tako največja pospeševalca staranja. “To so slabe novice, saj je tam že tako tanjša koža in se začne hitreje starati zaradi sonca, potem pa še uporaba mobilnikov,” je še dodal.

Prav tako na prezgodnje staranje opozarja Dean Nathanson, še en strokovnjak, ki izvaja nekirurške liftinge obraza: “Ugotovili smo povezavo med porastom uporabe tehnologije v zadnjih letih in čedalje več primerov ‘tehnološkega vratu’ med mladimi. Glede na to, da je bolj malo možnosti, da bi se ljudje odpovedali uporabi tehnologije, lahko preprečimo nastajanje gub z držanjem vratu navzgor.” Dodal je še, da hektični urniki pomenijo celodnevno zakopanost v delo, kjer imamo prav tako glave sklonjene med papirje ali v računalniške ekrane, kar prav tako ustvarja gube in poveša vrat. Pomaga torej zavedanje o težavi in zavestno držanje glave navzgor.

Ne pozabimo na sevanje, rakava obolenja in uničevanje hrbtenice

Poleg pospešenega staranja, ki se ga prav nihče ne veseli, pa je to prava malenkost ob dejstvu, da mobilniki močno sevajo in dokazano povzročajo tumorje (med drugim tumorje na možganih in raka žleze slinavke) in druge zdravstvene težave. Pred kratkim so odkrili tudi, da preveč časa, preživetega na mobilnih napravah, slabo vpliva na držo telesa in je škodljivo za hrbtenico. V raziskavi, objavljeni Surgery Technology International, so ugotovili, da ima postopno premikanje glave naprej uničujoče vplive na hrbtenico. Zapisali so: “Ljudje imajo v povprečju 2 do 4 ure na dan glave sklonjene v mobilnike, preko katerih pišejo sporočila in preverjajo dogajanje. Skupno to pomeni 700 do 1400 ur dodatnega stresa za hrbtenico na leto. Zelo verjetno je, da študentje v taki drži preživijo še dodatnih 5000 ur na leto, kar še posebej uničujoče deluje na vratni predel hrbtenice.”


Izguba naravne krivine vratnega dela hrbtenice vodijo v njeno močno povečano obremenjevanje, ki se lahko pokaže v prezgodnji obrabi, natrganju, degeneraciji ipd., za kar so potrebne operacije. Medtem, ko se je v sodobnem življenju nemogoče popolnoma izogniti tehnologiji, pa se lahko potrudimo vsaj lepše, bolj pravilno držati in jih uporabljati manj.

Šokantno odkritje znanstvenikov pa je tudi to, da je pozicija vratu posameznika povezana as tem, koliko odvečne teže bo prejela hrbtenica; 15 stopinj naklona pomeni 23 kg dodatne obremenitve in 60 stopinj naklona, kot ga imamo ob gledanju v mobilne naprave, obremeni hrbtenico za kar dodatnih 30 kilogramov! Nenadoma neprestano preverjanje Facebooka, Pinteresta in mailov kar ni več tako privlačno, mar ne?


Kaj lahko naredimo?

Ugotovitve so tako lahko v pomoč tako uporabnikom, da bodo bolj osveščeni in se potrudili držati pokončno, ter zdravnikom, da bodo vedeli, od kje morda prihajajo nepojasnjene bolečine in težave s hrbtenico in pospešenim staranjem.

Še najbolje pa bo, če bomo skušali manj časa preživeti na mobilnikih in spet oživili dobro staro – in edino pravo – druženje v živo.

 

PREBERITE TUDI: 9 novih nasvetov za varnejšo uporabo mobilnega telefona

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj