Z leti postaja vedno bolj priljubljena tudi brezalkoholna različica. Tudi rezultati ankete, na katero je odgovorilo več kot 600 potrošnikov, kažejo, da je takih, ki nikdar ne pijejo brezalkoholnega piva (8 odstotkov), manj kot tistih, ki pijejo izključno brezalkoholno (18 odstotkov).

Pivovarji pa ponujajo vedno več različnih izdelkov na osnovi piva, ki vsebujejo manj alkohola ali celo nič. Brezalkoholno pivo je po okusu precej podobno pivu in je tako lahko dobra alternativa za občasno poletno osvežitev. Še bolj pomembno pa je, da bomo z njim ohranili trezno glavo. Kot opozarjajo na ZPS pa potrošniki pogosto ne vedo, da lahko tudi brezalkoholno pivo vsebuje nekaj alkohola. Da pivo lahko imenujemo “brezalkoholno”, vsebnost alkohola po pravilniku ne sme presegati 0,5 volumskega odstotka.

ZPS je pred kratkim izvedel tudi test svetlega brezalkoholnega piva, rezultati so dostopni članom na www.zps.si  in v reviji ZPStest. Med 16 vzorci, ki so jih našli in kupili v večjih trgovinah, se je eden na testu odrezal zelo dobro, šest dobro in šest povprečno, trije pa so zaradi pomanjkljivih kemijskih parametrov ali slabše ocene za senzoriko prejeli oceno pomanjkljivo.

So pa na ZPS izvedli tudi spletno anketo o pitju piva. Glede na rezultate ZPS ankete  je kar polovica potrošnikov v “zmoti”, saj so odgovorili, da je alkohola manj kot 0,1 volumskega odstotka (28 odstotkov vprašanih) ali da ga brezalkoholno pivo sploh ne vsebuje (25 odstotkov). Na vprašanje, ali obstaja razlika v deležu alkohola med brezalkoholnim pivom in brezalkoholnim pivom 0,0 %, so nekateri (15 odstotkov) celo odgovorili, da noben od njiju ne vsebuje alkohola, kar seveda ni res.

Da pivo lahko imenujemo “brezalkoholno”, vsebnost alkohola po pravilniku ne sme presegati 0,5 volumskega odstotka. Na ZPStestu se je izkazalo, da je večina vzorcev bila pod to mejo, saj so vsebovali od 0,01 do 0,42 volumskega odstotka alkohola. Kot poudarjajo na ZPS pa nekateri proizvajalci potrošnikom še dodatno “obljubljajo”, da je njihov izdelek brez alkohola, in sicer z navedbo “0,0 volumskega odstotka”.

Vsekakor je podatek o vsebnosti alkohola je za potrošnika izjemno pomembna in dobrodošla informacija na embalaži. Še bolj pomembno je, da je navedena na vidnem mestu, najbolje na sprednji strani, ob imenu izdelka, kot pri polovici pregledanih izdelkov. Pri tem, kako kalorična je alkoholna pijača, če ta podatek ni naveden, pa je potrošnikom lahko v pomoč tudi aplikacija VešKajJeš.

ZPS nasvet

  • Brezalkoholno pivo lahko vsebuje nekaj alkohola, zato ni primerno za otroke. Otrokom odsvetujemo tudi uživanje različic z 0,0 alkohola, saj jih s tem že od majhnega navajamo na okus piva.
  • Brezalkoholno pivo je dobra zamenjava za alkoholno različico, saj je podobnega okusa. Poleg tega, da skoraj ne vsebuje alkohola (< 0,5 volumskega odstotka) in ohrani trezno glavo, vsebuje tudi pol manj energije kot pivo ali gazirana brezalkoholna pijača.
  • En deciliter brezalkoholnega piva ima približno 22 kcal (94 kJ), običajnega piva 40 kcal (170 kJ), kokakole pa 45 kcal (190 kJ)

Rezultate testa svetlega brezalkoholnega piva preverite na www.zps.si  in v reviji ZPStest.

PREBERITE TUDI: Pivo lahko povzroči luskavico pri ženskah

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj