Človeško telo se ohlaja oziroma uravnava temperaturo z naravnim mehanizmom znojenja, kjer s pomočjo izhlapevanja vode s površine kože odvaja toploto v okolico. Znojenje, sploh izrazito oz. prekomerno, pa je za mnoge moteče, tako pri vsakodnevnih opravilih kot tudi v družbi ali v službi.
V ta namen uporabljajo antiperspirante; blazinice, ki se jih nalepi na notranjo stran oblačil, da vpijajo odvečen znoj; ali pa hodijo na injekcije botulina. A nobena od teh rešitev ni trajna in povsem zanesljiva. Oz. ni bila – dokler ni prišla metoda miraDry®.

Kaj je miraDry®?

miraDry® je prva in edina naprava, ki ima odobritev FDA (ameriške agencije za hrano in zdravila) za trajno odstranitev žlez znojnic v pazduhah brez kirurgije. Po odstranitvi bodo pazduhe vedno, ne glede na dogodke, ostale suhe. Po dveh posegih se znojenje zmanjša za kar 82 %, zaradi česar znojenje ni več moteče, odpravi pa se tudi neprijeten vonj.

Kako deluje miraDry®?

Sistem miraDry® deluje s tehnologijo miraWave™, ki je dokazano izredno učinkovita metoda za odpravljanje znoja in neprijetnega vonja žlez znojnic pod pazduho. Energija ustvari nadzorovano toploto na delu pod pazduho, kjer se nahajajo žleze znojnice, in jih varno odstrani. Napredna zasnova sistema miraDry® med postopkom nenehno hladi kožo, zato so terapije varne in ne povzročajo nelagodja.

Poseg miraDry® istočasno odstranjuje tudi dlake pod pazduhami?

Tehnologija deluje globoko v podkožju, kjer se poleg znojnic nahajajo tudi dlačni mešički. Koža pri posegu ni poškodovana. En postopek odstrani 70 % vseh dlak – temnih, svetlih, sivih. Ponekod v svetu se zato uporablja in oglašuje tudi za odpravljanje prekomerne poraščenosti pazduh. miraDry® je pri tem zares učinkovita. Za primerjavo – laser za odstranjevanje dlak odstrani 80 % dlak večinoma šele po 6 terapijah in še to le dovolj temne dlake.

Kolikokrat je treba izvesti poseg z miraDry®?

Osebe z običajnim znojenjem pod pazduhami potrebujejo le eno terapijo. Tisti, ki se pod pazduhami prekomerno potijo in imajo diagnozo hiperhidroze, pa potrebujejo dve ponovitvi terapije z miraDry®. Učinek je v obeh primerih trajen.

Kako dolgo traja poseg?

Postopek traja približno eno uro, takoj po koncu pa so že opazni rezultati. Kot pri vsaki terapiji, bo tudi tu zdravnik pripravil najprimernejši protokol nege kože posameznega pacienta in določil morebitne ponovitve postopkov za doseganje želenih rezultatov.

Za koga je poseg miraDry® primeren?

Poseg je primeren je za osebe, ki se prekomerno znojijo pod pazduhami ali imajo hiperhidrozo – prekomerno potenje, ki ni povezano s telesnim naporom ali psihičnim stresom. Delovanje antiperspirantov pri teh ljudeh je časovno krajše ali povsem neučinkovito. Potenje pazduh zelo vpliva na njihovo socialno življenje in jih zelo obremenjuje.
Primerna je tudi za osebe, ki se občasno potijo v pazduhah in jih to ovira pri poklicu ali socialnih stikih, predvsem zaradi pojava madežev na oblačilih, neprijetnega vonja oziroma ker ne želijo uporabljati antiperspirantov.
Primeren je za moške in za ženske, stare nad 18 let.

Ali je poseg boleč?

Pred izvedbo se poskrbi za lokalno anestezijo pod pazduho, zato večina pacientov ne občuti večjega nelagodja ali bolečine.

Ali se poseg miraDry® lahko opravlja le pod pazduhami?

Tehnologija miraDry® se trenutno uporablja le za predel pazduh, v pripravi pa so tudi nastavki za roke in stopala.

Je po postopku potrebno okrevanje in kako dolgo traja?

Čeprav se lahko večina pacientov takoj po terapiji vrne k svojim vsakodnevnim aktivnostim, zaradi blažje otekline na območju posega ali v okolici priporočamo dan ali dva počitka. S športnimi ali drugimi intenzivnimi telesnimi aktivnostmi lahko pacienti začnejo že nekaj dni po postopku.

Kakšni so morebitni stranski učinki terapije z miraDry®?

miraDry® odlikuje nenehna skrb za varnost pacientov. Po izvedeni terapiji lahko pride do začasne otekline, bolečine, mravljinčenja ali odrevenelosti na območju, kjer zdravnik izvaja terapijo. Ti občutki običajno izzvenijo v nekaj dneh ali tednih. Za več informacij o terapiji se obrnite na svojega zdravnika.

Kakšen učinek lahko pričakujemo?

Takoj po terapiji miraDry® se znojenje pazduh zmanjša. Znojne žleze se kasneje ne obnovijo, zato je učinek trajen. Tako, kot je to običajno pri vseh medicinskih terapijah, se lahko rezultati med posamezniki razlikujejo.

PREBERITE TUDI: Kako sem se po 13 letih znebila trdovratne melazme

Se zaradi odstranitve znojnic v predelu pazduh poveča znojenje na drugih delih telesa?

Naše telo potrebuje žleze znojnice za ohlajanje. V telesu najdemo od 2 do 4 milijone znojnic, vendar jih je le okoli 2 % pod pazduhami. Njihova odprava zato ne vpliva na sposobnost ohladitve telesa. Že po eni terapiji z miraDry® bo odpravljena večina vašega znojenja in s tem neprijetnega vonja pod pazduho, kar dokazuje več kot 70.000 uspešnih terapij po vsem svetu.

Ima poseg miraDry® kakšno alternativo?

Prave alternative nima, saj je edinstven nekirurški postopek zdravljenja znojenja pazduh.
Enako trajen učinek lahko dosežemo le še s kirurškimi posegi, pri katerih bodisi mehansko odstranimo znojnice v podkožju pazduha s strganjem in odsesavanjem oziroma s pregrevanjem s podkožnimi laserskimi ali radiofrekvenčnimi nastavki. Po postopkih s temi tehnologijami se lahko pojavijo trajni stranski učinki, kot so brazgotine, in drugi nepričakovani zapleti, povezani z vsakim kirurškim posegom. Večinoma se naenkrat opravijo le na eni pazduhi, okrevanje je dolgotrajno.
Ena od operativnih možnost zdravljenja potenja pri pacientih s hiperhidrozo je prekinitev živčnega nitja ob hrbtenici, ki oživčuje žleze znojnice pazduh, vendar ima lahko poseg nekatere trajne stranske učinke.
Injiciranje botulinskega toksina v pazduhe zmanjša potenje za okoli 8 mesecev in znojnih žlez ne odstrani, zato ni alternativa terapiji z miraDry®.

Lahko tovrstno zmanjšanje znojenja škoduje?

Človeško telo se ohlaja oziroma uravnava temperaturo z naravnim mehanizmom znojenja, kjer pride s pomočjo izhlapevanja vode s površine kože do odvajanja toplote v okolico. Temperatura telesa je tako ves čas natančno uravnavana, saj lahko previsoka povzroči motnje v delovanju možganov in je življenje ogrožajoče stanje.
Pri delovanju mišic ob večjem naporu, visokih zunanjih temperaturah in nekaterih virusnih ali bakterijskih boleznih, ob jemanju nekaterih zdravilih ali pri delovanju hormonov, lahko pride do poraste telesne temperature, a jo je telo s potenjem in razširitvijo kapilar v koži sposobno samo znižati. Znojenje nam omogoča normalno delovanje telesa v različnih klimatskih pasovih, ob povečani telesni temperaturi ali zaradi delovanja mišic, ter je zato ‘zdravo’ oziroma dobro za telo.
A znojenje na določenih delih telesa je lahko posamezniku v napoto pri opravljanju dela ali pri socialnih aktivnostih. Zmanjšanje znojenja na teh mestih do mere, da to ni več moteče in je neopazno, ter povečanje potenja na drugih mestih zaradi potrebe po ohlajanju telesa, ne vpliva na splošno zdravje posameznika. Z znojem se poleg vode in sečnine izločajo tudi minerali, nekatere težke kovine in organske spojine.

Koliko obiskov je potrebnih in koliko znaša cena obiska?

Večinoma zadostuje le ena terapija, le pri bolnikih s hiperhidrozo pazduh pa se priporočata dva postopka. Cena prvega je 2400 EUR, drugega pa 1100 EUR.

Poseg miraDry® izvajajo v Derma centru Maribor, čakalna doba je nekaj dni.

Kontakt

Derma center Maribor

Klasična in estetska dermatologija
Poliklinika Spera
Aškerčeva ul. 7
2000 Maribor
M:  +386 (0)51 420 165
info@derma-mb.si

Derma center Rogaška

Zdravljenje kože in estetska dermatologija
Zdraviliški trg 23
3250 Rogaška Slatina
T:  (0)590 2 58 90
info@derma-rogaska.si

 

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj