Čas je da (do)končno spremenimo svoj odnos do hrane in nakupovanja – hvaležna nam bosta okolje in denarnica.

Na svetu se letno zavrže kar tretjina vse pridelane hrane. Konkretno smo , po  podatki statističnega urada Republike Slovenije,  zgolj v Sloveniji v lanskem letu v povprečju zavrgli 68 kg hrane na prebivalca. Od tega je 38 odstotkov predstavljalo užitni del. Največ odpadkov še vedno nastane v domačem gospodinjstvu.

Če kdaj, je zdaj čas, da spremenimo svoj odnos do hrane. Zavedati se moramo, da je kvalitetna hrana dobrina, zato moramo pri njeni izbiri in pripravi ravnati preudarno. Namreč, ko hrano zavržemo, gredo v nič tudi vsi viri za njeno proizvodnjo: voda, zemljišča, energija, delovna sila in kapital. Zato  kupujmo toliko kot potrebujemo, vzemimo si čas  za pripravo obrokov doma, izbirajmo, ko je to le mogoče sezonsko in lokalno pridelano hrano. Predvsem pa to, kar kupimo, tudi porabimo.

Odpadna hrana torej ni le okoljski problem. Poleg tega, da vpliva na povečevanje emisij toplogrednih plinov in prispeva k podnebnim spremembam, izgube hrane ogrožajo tudi prehransko varnost, razpoložljivost hrane ter pomembno doprinesejo na zviševanje cen. V luči draginje je zato še toliko bolj pomembno, da si prizadevamo k uvajanju ukrepov na nivoju celotne prehranske verige, s katerimi bomo vplivali na zmanjšanje deleža izgub hrane.

Bodite odgovorni in informirani kupci:

  • Nakupujte preudarno. Pred odhodom v trgovino preglejte kaj imate doma že na zalogi, pripravite si načrt obrokov vnaprej in pri tem upoštevajte tudi prehranjevanje izven doma. Na podlagi tega sestavite nakupovalni seznam. Več na povezavi.
  • Živila kupujte le v količinah, ki jih boste porabili.
  • Enako velja pri kuhanju. Skuhajte le toliko, kolikor boste pojedli. V primeru, da kupite ali skuhate preveč hrane, pa presežke ustrezno shranite oziroma predelajte in porabite kasneje. Ideje za zdrave zajtrke, malice in kosila najdete na veskajjes.si.
  • Spremljajte rok uporabnosti živil in upoštevajte razliko med ‘porabiti do’ in ‘uporabno najmanj do’. Predvsem pa se zanesite na svoja čutila (vid, voh in okus), ki nam najbolje povedo, ali je izdelek še uporaben – večina je uporabna še dolgo po preteku uradnega roka.
  • Višanje cen je lahko priložnost, da preverite, ali obstajajo kakovostne, a cenejše alternative izdelkom, po katerih radi posegate. Primerjalni testi pogosto razkrijejo, da ne cena ne znamka nista vedno merilo kakovosti. Preverite rezultate testov, ki so jih pri ZPS odklenili za potrošnike in se informirajte o tem kateri izdelki imajo najboljše razmerje med ceno in kakovostjo. Tako boste kupovali cenovno dostopne in kakovostne izdelke, ki jih boste ob ustreznem načrtovanju in shranjevanju zagotovo porabili.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj