Raziskovalci z Wake Forest Baptist centra v Severni Karolini so v raziskavi prišli do ugotovitve, da le ena ura meditacije zmanjša bolečino skoraj za polovico, hkrati pa zagotovi tudi dolgoročno olajšanje. Tehnika meditacije deluje tako, da umiri predele v možganih, ki občutijo bolečino, hkrati pa spodbudi predele, ki se borijo proti bolečini.

To je prva raziskava, ki je pokazala, da dobra ura meditacije dramatično zmanjša bolečino in aktivacijo predelov možganov, povezanih z občutenjem bolečine. Opravili so jo na 15 prostovoljcih, ki so jim merili aktivnost možganov pred in po udeležbi 20-minutnih učnih ur meditacije. Med merjenjem aktivnosti možganov so jim na desno nogo namestili naprave za gretje. Meritve aktivnosti možganov so pokazale, da je prag bolečina udeležencev po meditaciji zvišal. Tako je bila bolečina, ki so jo povzročile grelne naprave, kar za 40 % manjša, neprijetnost bolečine pa za 57 %.

Raziskava je tako pokazala, da meditacija zagotovi celo večje zmanjšanje bolečine kot morfin, ki bolečino zmanjša le za 25 %. Zato lahko naslednjič, ko vas zagrabijo glavobol, migrena ali bolečina v križu, namesto po tabletah 'posežete' raje po meditaciji.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj