… predelih možganov, povezanih s spominom, občutkom lastnega jaza, empatije in stresa. V raziskavi, ki je bila objavljena v reviji Psychiatry Research: Neuroimaging, je skupina znanstvenikov iz bolnišnice v Massachusettsu predstavila rezultate prve raziskave, ki dokazuje, da meditacija povzroči spremembe v določenih predelih možganov.

Čeprav je meditacija povezana z občutkom pomirjenosti in fizične relaksacije, so mnogi že dolgo trdili, da meditacija povzroča tudi kognitivne in psihološke spremembe, ta raziskava pa je pokazala, da so spremembe v strukturi možganov razlog za izboljšanja, o katerih poročajo tisti, ki so meditirali, ter da se ne počutijo bolje samo zato, ker so določen čas porabili za relaksacijo.

Pretekle raziskave so pokazale, obstajajo strukturne spremembe med možgani izkušenih meditatorjev in posamezniki, ki niso nikoli meditirali – in sicer so opazili odebeljeno možgansko skorjo na predelih, povezanih s pozornostjo in čustvenim povezovanjem.

V tej raziskavi so posneli MR slike strukture možganov 16 udeležencev raziskave dva tedna preden so začeli z 8-tedenskim programom meditacije in po koncu programa. Udeleženci so prejeli tudi avdio posnetke za vodeno meditacijo, nato so jih prosili, naj si beležijo, koliko časa dnevno bodo trenirali meditacijo. Za primerjavo pa so posneli še MR slike kontrolne skupine, ki ni meditirala.

Skupina, ki je meditirala, je v povprečju 27 minut na dan vadila in njihovi odgovori na vprašalnik so pokazali opazno zboljšanje napram stanju pred začetkom meditacije. Analiza MR slik pa je pokazala povečanje sive snovi v hipokampusu, ki je zelo pomembna za spomin in učenje, ter v predelih, povezanih s samozavedanjem, sočutjem in introspekcijo.

“Fascinantno je, da lahko z meditacijo dejansko vplivamo na spremembe v možganih in izboljšamo svoje počutje in kakovost življenja. Druge raziskave so že pokazale, da lahko meditacija prinese izjemno izboljšanje mnogih simptomov, zdaj pa raziskujemo principe delovanja v možganih, ki povzročijo te spremembe,” so povedali znanstveniki.

PREBERITE TUDI: 1-urna meditacija zmanjša anksioznost in stres, ugotavlja raziskava

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj