Mate je rastlina, ki raste kot grm ali manjše drevo in se uporablja predvsem za pripravo različnih čajev. Dobrodejne učinke mate čaja (Yerba Mate), so že pred stoletji poznali avtohtoni prebivalci Južne Amerike. Mate rastlina vsebuje 11 vitaminov in mineralov ter 15 aminokislin (to so skoraj vse snovi potrebne za življenje), zato mate čaj v Južni Ameriki imenujejo "napitek bogov" ali "zeleno zlato indijancev".

Ena izmed lastnosti mate čaja je možnost večje kontrole apetita, in sicer zaradi njegovih hranilnih snovi. Mate čaj je znani zaviralec apetita in je posebej priljubljen pri ljudeh, ki si želijo ohraniti zdravo telesno težo. Ljudje, ki redno pijejo mate imajo manjši apetit in posledično pojedo manj hrane.

Poleg tega mate čaj spodbuja presnovo in veča porabo maščob, zato se je v zadnjih nekaj letih uveljavil kot izredno koristna pijača v boju proti odvečnim kilogramom. Današnji trendi poleg zaviranja apetita s pridom izkoriščajo še eno lastnost mate čaja. Ker je mate čaj naravni stimulans, ga po svetu, vse več pa tudi pri nas, mnogi uporabljajo za lažje premagovanje vsakodnevnih psihofizičnih izzivov.

Vse bolj pogost je na jedilnikih športnikov, njegove izvlečke najdemo tudi v športni prehrani. V zahodnoevropskih državah, kjer ga poznajo že dlje časa, pa ljudem uspešno pomaga nadomestiti uživanje kave. Mate čaj namreč vsebuje snov, imenovano matein, ki spada v isto skupino kemičnih spojin kot kofein. Vendar imata matein in kofein povsem drugačen učinek. Matein stimulira centralni živčni sistem, vendar za razliko od kofeina ne moti ciklusa spanja, celo nasprotno – spanec ureja in zmanjšuje občutek utrujenosti.

Pijejo ga vsi, ki želijo s preprosto navado storiti veliko za svoje zdravje in optimalno dobro počutje. Posebej priljubljen je pri:

 • ljudeh, ki so opustili pitje kave in pravih čajev,
 • ljudeh, ki potrebujejo sprostitev in umiritev,
 • študentih, ki potrebujejo bister um in dobro mero koncentracije pri svojem delu,
 • športnikih, saj zmanjšuje utrujenost, napetost mišic in pospešuje metabolizem ter s tem porabo kalorij,
 • ljudeh, ki si želijo ohraniti zdravo telesno težo,
 • osebah, ki želijo ohraniti zdrav, mladostni videz in energijo,
 • osebah, ki imajo težave z ohranjanjem zdravja.

Vse o mate čaju, njegovi uporabi, tradicionalni pripravi in ostalih dobrodejnih učinkih si preberite v članku Mate čaj.

 

4 KOMENTARJI

 1. Enkrat sem ga pila, z aromo, vendar mi ni bil preveč všeč, pa sem upala, da mi bo, ker ima res super učinke na telo. Predvsem zaradi koncentracije in zaviranja apetita sem ga hotela spravit v redni obtok. 🙂 Selectinih pa še nikdar nisem pila, zna biti, da so boljši, bi bilo fajn poskusiti.

 2. Meni je mate zakon, ampak moram priznati, da sem kar malo pozabila nanj v zadnjem letu – še sreča za tale članek, da me je spomnil in sem ga spet začela piti. Mi ga zmkanjkuje, tako, da bom v kratkem nabavila kar tegale, deluje kakovostno. 🙂
  Aralyn, okus je res specifičen, ampak sem ugotovila, da je veliko odvisno tudi od kakovosti. Enkrat sem ga kupila pri nas, je imel okus kot bi naredila čaj iz vsebine pepelnika. xx( Potem sem ga kupila v ZDA in je bil čisto druga pesem, v vsakem primeru pa mi najbolj paše v kombinaciji z meto. 🙂 Poskusi in poročaj. 🙂

 3. Upam, da se bo dalo dobiti te čaje še na kakšnih drugih prodajnih mestih. Poštnina je ubijalska (verjamem, da tudi zanje), če npr. kupiš le en čaj. Vsaj v Lj. bi bilo fajn ga kje dobit. Upam, da bodo to prebrali. Ga imam pa tudi jaz na spisku za nabavo.

 4. Tanja, ja, saj to, sumim, da je bila slaba kvaliteta, ker sem s tisto znamko čaja že imela slabše izkušnje, je kvaliteta lahko zelo zanihala, sploh pri specifičnejših vrstah čaja. Z meto pa zveni odlično, obožujem meto! 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj