… najbolje od rok, ali pa (še) niste pripravljeni na velike, stresne spremembe kar se tiče prehrane, gibanja in načina življenja? Potem poskusite uvesti teh nekaj majhnih korakov, ki niso prav nič drastični ali zahtevni, a vam bodo ponagali se znebiti kakega kilogramčka.

Opustite sladkor

Sladkor (in ostali enostavni ogljikovi hidrati) je največji krivec za odvečne kilograme, nahaja pa se skorajda povsod. Morda si mislite 'ah, saj dam samo eno žličko v kavo'. A kava ali dve ali tri, pa sadni jogurt, še kak sok, pol tortice, ki si jo delite s prijateljico, da ne bi 'bilo preveč' … premislite, koliko se nabere. Sladkor je le navada in verjemite, da se ga hitro odvadi – v kolikor pa vam to nikakor ne gre od rok, si omislite sladkanje  s stevio (naravno sladilo brez kalorij).

Pijte zeleni čaj

Namesto sokov in drugih pijač si omislite zeleni čaj. Zeleni čaj je dandanes na voljo v nešteto aromah in okusih, tako, da izgovor, da vam 'okus ni všeč', odpade. Pazite tudi na pravilno pripravo, saj prevroča voda ali predolgo namakanje povzročita, da je prav neprebavljivo grenak.

Zakaj bi ga pili? Ker zmanjšuje apetit, pospešuje metabolizem, pospešuje topljenje maščob in ima izjemno zaščitno antioksidatvno delovanje. Med drugim so raziskave pokazale, da so ljudje, ki pijejo zeleni čaj namesto kave vitkejši, skratka, pospešuje hujšanje. Zveni skorajda sanjsko, mar ne? Le kaj boljšega bi si še lahko želeli?

Nakupujte pametno

Obstajata dve zlati pravili, ko gre za nakupovanje hrane:

  1. Nikoli ne nakupujte hrane lačni. Če nakupujete lačni, boste nakupili veliko več hrane kot jo potrebujete, ta pa bo tudi veliko manj zdrava in bolj kalorična. Skratka ne bo nakup, ki bi vam lahko pomagal pri hujšanju.
  2. Nikoli ne nakupujte brez nakupovalnega listka. Velja podobno kot pri prvi točki, le da boste tu dajali v košarico stvari, ki so vam slastne, privlačne namesto tistih, ki bi jih bilo pametno kupiti ker so zdrave in primerne za hujšanje.

Dodajajte limono v vodo

Poleg zelenega čaja je dobro piti tudi vodo z limoninim sokom, ki ima ogromno pozitivnih učinkov na telo: med drugim pospešuje metabolizem, alkalizira telo in zmanjšuje zatekanje. Da se ne ponavljamo, si preberite članek 16 razlogov, zakaj bi morali zjutraj piti limonin sok.

Spremenite način druženja

Če imate navado, da se s prijatelji dobite za šankom ali s prijateljicami na tortici, se(vsaj občasno)  raje dogovorite za skupno športno udejstvovanje ali sprehod. Presneečeni boste, kako prijetno je lahko tovrstno druženje, poleg tega pa se boste še veliko boljše počutili: psihično, ker se boste zavedali, da ste naredili nekaj koristnega zase; in fizično, saj gibanje sprošča hormone dobrega počutja, endorfine!

Vedno imetje s sabo športno opremo

Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste hoteli po službi na fitnes ali tek ali v kak hrib, pa niste imeli opreme s seboj. In četudi ste se morda odločili, da greste in odšli domov po opremo, ste nazadnje obležali na kavču, d koder se vam ni dalo nikamor več. Ne dovolite, da se vam to ponovi, zato imejte vedno s sabo vso opremo, ki jo potrebujete: za fitnes, športne copate za ven ipd.

Jejte premišljeno

Saj veste: tisto, ko ste tako lačni ali vam kaka hrana tako diši, da jo dobesedno zmečete vase? No, saj veste, da to ni dobro ne za zdravje in prebavo, ne za hujšanje. Potrebno je namreč nekaj časa, da pride sporočilo, da je bilo hrane dovolj, od želodca do možganov, zato je nujno, da jeste zelo počasi in hrano temeljito prežvečite. Potrudite se vsak grižljaj prežvečiti vsaj 25-krat, pri čemer se osredotočite na okus, teksturo hrane, aromo … in med vsakim grižljajem si vzemite premor. Presenečeni boste, koliko prej boste začutili, da ste siti, in koliko manj boste pojedli. Hvaležna pa vam bo tudi prebava.

Opustite večerne in nočne prigrizke

Kolikokrat ste po povsem zadostni – in po možnosti zdravi – večerji posegali še po raznih prigrizkih, čeprav niste bili lačni? Ko vam je zapasalo nekaj sladkega ali slanega …? In pri tem niti niste bili lačni. Tako ste po nepotrebnem zaužili nekaj 100 kalorij (ja, zelo hitro se naberejo!). In potem sledi slaba vest … Je vredno? Ne, zato se naslednjič skušajte ustaviti. V pomoč vam bo lahko to, da si kmalu po večerji umijete zobe. Ob okusu zobne paste v ustih namreč hrana ni najbolj okusna.

Pojdite prej v posteljo

Zveni preprosto, a kolikokrat ste kljub najboljšim namenom obsedeli pred TV ali računalnikom in potem mimogrede še kaj prigriznili? Poleg tega pomanjkanje spanje ne le povečuje apetit, temveč tudi željo po manj zdravi in bolj kalorični hrani. Tudi raziskave so pokazale, da le nekaj noči s premalo spanja vodijo v neposredno in skorajda takojšnje rejenje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj