… sposobnost učenja in spomina pri mladih in starejših. Magnezij je sicer eden izmed mineralov, ki ga po podatkih raziskav večini primanjkuje in povečan vnos magnezija je po mnenju strokovnjakov učinkovita strategija za izboljšanje kognitivnih sposobnosti. Pomanjkanje pa vodi v poslabšane kognitivne sposobnosti in hitrejše upadanje spominske funkcije pri starejših (poleg mnogih drugih škodljivih vplivov na zdravje, med drugim nespečnost, motnje spanje, mišični krči, anksioznost, depresija, vedenjske motnje, utrujenost, zaprtje, glavoboli, migrene, bolečine v mišicah in drugi).

Naša prehrana ima velik vpliv na naše zdravje, počutje in delovanje organov, med drugim tudi možganov. Vpliva na sinapse, ki omogočajo komunikacijo med nevroni in tako vpliva na učenje in spomin ter upadanje kognitivnih sposobnosti, ki je še zlasti izrazito ob staranju in boleznih. Raziskovalci so zato preverili, ali dodajanje magnezija v obliki prehranskega dopolnila vpliva na boljše delovanje možganov in zaviranje propadanja ob staranju (uporabili so mg. treonat). “Magnezij je nujno potreben za dobro delovanje vseh organov v telesu, vključno z možgani, zato smo želeli preveriti, ali povečanje količine magnezija izboljša kognitivne sposobnosti.”

Ugotovili so, da precejšnje povečanje količine magnezija v možganih izboljša učenje in spomin pri mladih in starejših podganah, saj se je povečalo število funkcionalnih sinaps, aktivirale so se ključne signalne molekule in izboljšali kratkoročni in dolgoročni sinaptični procesi, ključni za učenje in spomin. Kontrolna skupina podgan, ki naj bi imela po splošnih priporočilih sicer dovolj magnezija v prehrani (a ne pozabimo, da so ta priporočila realno gledano mnogo prenizka, kar potrjuje tudi čedalje več raziskav), ni pokazala tovrstnih izboljšav. “Naše ugotovitve kažejo, da povečanje količine magnezija v možganih s pomočjo povečanega vnosa magnezija pomaga pri ohranjanju in izboljšanju kognitivnih sposobnosti. Poleg tega ima velika večina ljudi v sodobnem svetu veliko pomankanje magnezija, kar še pospeši staranje. Povečan vnos Mg lahko prepreči in zmanjša tovrstno pešanje,” so zaključili raziskovalci.

Pri nakupu magnezija v obliki prehranskih dopolnil pa bodite pozorni na ustrezno obliko magnezija. Tako se npr. magnezijev oksid skorajda ne absorbira, medtem ko je magnezijev citrat izjemno dobra izbira, saj zagotavlja izvrstno absorpcijo.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje teh 6 hranil lahko povzroči simptome depresije

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj