S tem, ko odstranimo odmrle celice, se tudi izdelki za nego bolje vpijejo in učinkujejo. Kako torej vedeti, kdaj je ravno prav, ne preveč in ne premalo, ter kateri piling uporabiti?

Posledice pretiravanja

Prekomerno luščenje lahko poruši zaščitni plašč kože, kar vodi v pust, utrujen videz kože, razdraženost, luskanje, lahko pa tudi v pojav alergij, dermatitisa in ekcemov. Zato nikar ne pretiravajte. Skratka, prvo pravilo se glasi 'manj je več.'

A ker ima vsako pravilo izjeme, jo ima tudi to – pri mastni, neobčutljivi, debeli koži to ne velja, saj bodo poslediea premalo luščenja zapackane pore, prav nič privlačen masten lesk in utrujen videz kože. Hkrati to pomeni tudi slabšo obstojnost ličil. Drugemu pravilu bi torej lahko rekli: poslušajte svojo kožo, oz. stopnjo, pogostost in vrsto pilinga oz. luščenja prilagajajte svoji koži.

Obstajata dva načina luščenja: mehanski in kemični.
 

PREBERITE TUDI: Osnovna nega obraza


Mehansko luščenje oz. piling

Obstaja več različnih vrst mehanskih pilingov, vsi pa imajo skupno, da na takšen ali drugačen način odmrle celice s kože odstranjujejo mehansko. Izbirate lahko med naslednjimi oblikami:

  • pilingi z zrnci;
  • mehanske ščetke;
  • električne ščetke;
  • krpice iz mikrovlaken;
  • brisačke.

Kemično luščenje oz. piling

Gre za luščenje s kemičnimi sredstvi, imenovanimi kisline. Te lahko delimo na blage kisline ali blage koncentracije kislin, ki jih lahko uporabljamo (skoraj) vsak dan sami doma, močnejše koncentracije pa opravljajo dermatologi in lepotni kirurgi.

Za domačo uporabo se najpogosteje uporabljajo alfa in beta hidroksi kisline, od katerih se najpogosteje uporabljajo  glikolna (v jakosti 5 do 10 %), mlečna, salicilna, pa tudi mandelična in azelaična kislina.

Prednost uporabe kislin oz. luščenja kože s kislinami je v tem, da ne odstranijo le odmrlih celic, temveč tudi zavirajo staranje kože in jo pomlajujejo, saj bledijo pigmentne madeže in spodbujajo nastajanje novega kolagena. Zatorej če želite tudi učinek proti staranju, bodo optimalna izbira alfa in beta hidroksi kisline. Katere izbrati, si preberite v članku Alfa in beta hidroksi kisline.
 

KOZMETOMETER: Ocene pilingov
 

V višjih koncentracijah se uporabljajo omenjene kisline v dermatoloških in lepotnih klinikah v višjih odstotkih, poleg teh pa že TCA in razne kombinacije naštetih oz. posebne formulacije, namenjene posebnim težavam s kožo. Ob uporabi slednjih koža močno pordeči in se nato teden do 10 dni močno lupi – v bistvu je reakcija podobna opeklini. Ko se poškodovana koža odlušči, je spodaj lepa, mlada, napeta in pomlajena, gubice so manj opazne, prav tako pigmentni madeži.

Je pa koža po uporabi kislin še veliko bolj občutljiva na sonce in je treba uporabljati izjemno visoko UV zaščito (faktor najmanj 50) popolnoma vsak dan, najbolje z mineralnima UV filtroma (cinkov oksid in titanov dioksid).

V kolikor tega ne nameravate upoštevati, pozabite na kakršnekoli kislinske pilinge, saj če boste sveže oluščeno kožo izpostavljali UV sevanju, boste s tem povzročili hujše globinske poškodbe kože, ki bodo sčasoma vodile v večje in hujše pigmentacije, gube in povečano nevarnost za nastanek kožnega raka.

Foto: georgiadermsurgery.com

Encimski piling

Zelo nežna oblika kemičnega pilinga pa so encimski pilingi. Ti se nahajajo v prahu, ki se ga zmeša z vodo, nanese na obraz in zelo nežno masira. Kože ne dražijo ne z grobimi delci, ne s kislinami, zato so primerni tudi za ekstremno občutljive kože in zelo priljubljeni pri Azijkah.

'Radirka' pilingi

Za odstranjevanje lusk so sicer zelo učinkoviti tako imenovani 'radirka' pilingi, ki so nekakšna kombinacija mehanskega in kemičnega pilinga. Vsebujejo encime, ki odmrle kožne celice odstranijo na zelo nežen način – podobno, kot bi jih 'odradirali' s kože (kar tudi dejansko naredimo z masažo tega pilinga s krožnimi gibi).

Najpogostejše napake

Napake, ki ne le ne dajo željenega rezultata, temveč lahko privedejo do poslabšanja kože, so naslednje:

  • Prepogosto uporabljanje pilingov (mehanskih in/ali kemičnih).
  • Uporaba premočnih pilingov (previsok odstotek kislin in/ali prepogosto; mehanski pilingi s pregrobimi delci in/ali prepogosto).
  • Napačno je tudi pogosto piligniranje kože, ki ima luske, v prepričanju, da jih bo piling odstranil. Deloma vsekakor, a če pretiravamo, se bo koža poslabšala in to lahko vodi v nastajanje novih odmrlih celic na koži. Najboljša izbira za odstranjevanje lusk s kože so zgoraj omenjeni 'radirka' pilingi.


PREBERITE TUDI: Alfa- in beta-hidroksi kisline
 

Česa NE uporabljati

Ne glede na to, da lahko pogosto preberete nasvet, da naredite domači ali 'home made' piling iz soli ali sladkorja, vam to odsvetujem.

Zakaj? Kot sem že velikokrat poudarila, naravno ni nujno zdravo in koristno (saj tudi zelenih mušnic ne bi jedli, čeprav so naravne). Razlog pa je v tem, da sladkor in sol tvorijo kristali, ki imajo ostre robove (preverite pod mikroskopom ali močnim povečevalnim steklom), ki na vaši koži naredijo drobne praske. Posledici sta mikro poškodbe in draženje, kar vodi slabšo odpornost, pust in utrujen videz kože in pospešeno staranje (ja, tudi to!).

Zato vam priporočam, da če se odločite za mehanski piling, izberete takšnega, ki vsebuje okrogle polietilenske delce ali električno ščetko za obraz, izvrstne pa so tudi krpice iz mikrovlaken, ki odlično odstranijo tako ličila kot tudi odmrle kožne celice (tudi navadna brisačka se dobro obnese).

3 KOMENTARJI

  1. Jaz sem na luščivo kožo nanesla pasto.Najboljša je aquafresh.Pustiš jo 2 ali 3 minute.Nato z zobno ščetko podrgnemo po pasti da jo odstranimo.Meni je zelo pomagalo.?????

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj