Bi morala s partnerjem spati narazen?

Kar se tiče družbenih norm in pričakovanj, je par, ki spi v ločenih sobah, ‘čuden’ in praviloma sledijo sumničenja ali celo obtožbe. A kaj če bi izvedeli, da to koristi vašemu zdravju in s tem tudi odnosu? Nekateri strokovnjaki trdijo, da je ločeno spanje – sploh če je pri enem od partnerjev prisotno smrčanje oz. slab spanec – lahko ključno za zdrav in srečen odnos.

To je potrdila tudi študija, ki so jo leta 2016 opravili na univerzi Paracelsus Private Medical University v Nemčiji. Ugotovili so namreč, da so težave s spanjem in težave v odnosu tesno povezane. “Če nekdo slabo spi, je na splošno bolj razdražljiv, manj potrpežljiv in bolj obremenjen z vsem, kar drugi počne v postelji in moti njegovo spanje,” je povedala dr. Shelby Harris, avtorica knjige The Woman’s Guide To Overcoming Insomnia. “To lahko na splošno vodo v zamere in poslabšanje kakovosti odnosa.”

Če se odločite za ločeni spalnici, je treba biti do partnerja iskren, pravijo strokovnjaki. “Partnerju morate iskreno povedati, zakaj prihaja do tega,” razlaga Jennifer Adams, avtorica Sleeping Apart Not Falling Apart. “Najpomembnejši del je, da se partnerju razloži, da bo razumel, da partner ne more spati in ne kot osebno zavrnitev.”

Pari nekoč niso spali skupaj

Profesorica z univerze Lancaster University, Hilary Hinds, je raziskovala spalne navade parov pred desetletji in ugotovila, da do nekje 1950. pari niso spali skupaj – ravno nasprotno: deljenje postelje je veljalo za staromodno in nezdravo, kar je razloženo v knjigi A Cultural History of Twin Beds. Danes, več kot pol stoletja kasneje, pa velja ravno obratno. Vendar ali to moderno vztrajanje pri deljenju postelje res kaj doprinese k intimnosti?

“Če so pari delijo posteljo, se bližina, varnosti in intimnost že občutijo,” razlaga Harris. “Če se med spanjem neprestano dotikata, npr. spita v ‘žlički’, možgani neprestano sproščajo hormon povezanosti in ljubezni, oksitocin, kar še povečuje intimo.”

A ni vse črno-belo, opozarjajo strokovnjaki, saj se, če par ne spi skupaj, razvija drugačne vrste intima. “Veliko parov, ki ne spi skupaj, poroča o drugačni, bolj namerni intimi v njihovih odnosih,” je izpostavila Adams. “Ker spita ločeno, ju to sili, da se bolj odkrito pogovarjata o odnosu in morebitnih težavah.”

PREBERITE TUDI: Takole vam nereden urnik spanja uniči zdravje

Za nekatere pare, vključno z dr. Adams in njenega moža, velja, da se je na takšno ureditev sprva težko navaditi. “Prve dni sva si z možem priznala, da sva pogrešala bližino, ki jo daje deljenje skupne postelje. A po drugi strani sva bila tako hvaležna, da sva le prišla do kakovostnega spanca in se končno naspala (kar je obema izjemno pomembno), da sva ločeno spanje brez težav sprejela. Uživava trenutke, ko si deliva posteljo (sama moram uporabiti čepke za ušesa, zato sem omejena), saj je lepo zaspati in se zbuditi ob osebi, ki jo ljubiš.”

Če damo intimo na stran, se čedalje več parov odloča za ločeno spanje, da ima kakovosten spanec, saj jim več pomeni lastno dobro počutje kot ustrezanje družbenim normam. “Kakovosten spanec je osnova dobrega delovanja in počutja in lahko bistveno vpliva na kakovost življenja; tega, kako se soočamo s stresom, depresijo in anksioznostjo,” pravi dr. Harris. “Če smo bolj spočiti, smo manj pod stresom in se na splošno bolje počutimo – to pa lahko odnosu le koristi.”

Ločeno spanje ni tako negativno, kot (zaradi družbenih norm) deluje na prvi pogled

Skratka, čeprav ločeno spanje na prvi pogled morda deluje, da ima par resne težave in je zveza v propadanju, pa to pogosto ne bi moglo biti dlje od resnice. Če pride do tega, da se izboljša kakovost spanca partnerjev, ima to lahko samo pozitivne učinke.

“Če se par določi, da bo poskusil ločeno spanje, jima zelo priporočam, da še vedno skrbi za to, da si sicer deli posteljo; npr. pred spanjem; zjutraj, ko se zbudita … in da se pogovarjata o tem, kako se počutita ob ločenem spanju,” svetuje Adamsova. “Popolnoma v redu je, da damo partnerju vedeti, da se ob ločenem spanju počutimo veliko bolj spočite – a hkrati je dobro, da mu damo vedeti tudi to, da pogrešamo njegovo bližino v postelji – ter to okrepimo s crkljanjem v postelji.”

Ne le, da je že skrajni čas, da se ločenemu spanju odpravi stigmatizacijo, temveč lahko ločeno spanje zaradi boljšega počutja, ki ga prinese naspanost, razmerju le koristi.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje spanja povzroči, da možgani začnejo jesti same sebe

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj