… neredno spanje na naše zdravje, ne bo dovolj. Veliko o tem je že napisanega v preostalih objavah, tokrat pa moramo poudariti, da ni nevarno le pomanjkanje, temveč tudi nereden urnik spanja in razbit spanec (nočno prebujanje). Skratka, pomembne so količina, kakovost in konsistentnost spanja, kar je potrdila tudi nedavna raziskava. In slab spanec ima uničujoč vpliv celo na zdravje vašega srca.

Ugotovili so, da nekonsistenten spanec – torej ko čez teden spimo premalo in hodimo spat ob različnih urah, pogosto tudi zelo pozno, vikend pa na pol prespimo – zelo slabo vpliva na zdravje, saj so imeli ljudje z najslabšimi spalnimi navadami oz. težavami s spanjem najslabše zdravstveno stanje. Med drugimi so imeli povečan slab holesterol in trigliceride, povišan krvni tlak in ravni sladkorja v krvi. A tudi tu se ne konča – ugotovili so, da lahko že ena hektična, neprespana noč poslabša te kazalce.

PREBERITE TUDI: Glasba, ki odpravi nespečnost

Glede na čedalje bolj stresne in natrpane urnike sodobnih ljudi in prihajajoče obdobje zabav ter posledično uživanja večjih količin alkohola in nezdrave hrane ter premalo spanja, se potrudite, da poskrbite za svoje zdravje s čim več spanja (izločite vse nenujne opravke in dejavnosti), zdrave preostale obroke (če veste, da bo zvečer pojedina, imejte do takrat post ali vsaj ‘smoothie’ dan), omejite vnos kofeina in povečajte vnos antioksidantov, vitaminov in mineralov, da se bo telo lažje in hitreje regeneriralo in bo čim manj negativnih posledic na zdravje.

PREBERITE TUDI: Spanje za vikend ne odtehta pomanjkanja spanja čez teden

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj