Levja griva (Hericium erinaceus) je vrsta zdravilne gobe z naravnost neverjetnimi učinki na zdravje. Že dolgo se uporablja v tradicionalni kitajski medicini in je na voljo v obliki prehranskih dopolnil. Znanstvene raziskave kažejo, da levja griva vsebuje številne snovi, ki spodbujajo zdravje, vključno z antioksidanti in beta-glukani.

Neverjetni učinki na zdravje

Raziskave kažejo, da lahko levja griva pomaga pri različnih zdravstvenih težavah, med drugim:

  • Alzheimerjeva bolezen
  • anksioznost
  • depresija
  • povišan holesterol
  • vnetja oz. vnetni procesi v telesu
  • Parkinsonova bolezen
  • razjede

Poleg tega naj bi levja griva krepila imunski sistem, spodbujala prebavo in varovala pred rakom.

1. Lahko ščiti pred demenco

Sposobnost možganov, da rastejo in tvorijo nove povezave, s starostjo običajno upada, kar pojasni, zakaj se delovanje možganov pri mnogih starejših poslabša. Študije so pokazale, da goba levja griva vsebuje dve posebni spojini, ki spodbudita rast možganskih celic: hericenone in erinacine.

Poleg tega so študije na živalih pokazale, da lahko levja griva pomaga pri zaščiti pred Alzheimerjevo boleznijo, degenerativno boleznijo možganov, ki povzroča postopno izgubo spomina. Dokazano je, da goba levja griva in njeni izvlečki zmanjšujejo simptome izgube spomina pri miših ter preprečujejo poškodbe nevronov zaradi amiloidnih oblog, ki se pri Alzheimerjevi bolezni kopičijo v možganih.

Študija pri starejših odraslih z blago kognitivno motnjo je pokazala, da je uživanje 3 gramov gobe levje grive v prahu na dan po štirih mesecih znatno izboljšalo delovanje možganov, vendar so te koristi izginile, ko so z uživanjem gobe prekinili. Sposobnost gobe levje grive, da spodbuja rast živcev in ščiti možgane pred poškodbami, povezanimi z Alzheimerjevo boleznijo, pojasni njene ugodne učinke na zdravje možganov.

2. Pomaga lajšati simptome depresije in tesnobe

Kar tretjina ljudi, ki živijo v razvitih državah, ima simptome anksioznosti in depresije. Nove raziskave so pokazale, da ima izvleček gobe levje grive protivnetne učinke, ki zmanjšajo simptome tesnobe in depresije pri miših. Druge študije na živalih so pokazale, da lahko izvleček levje grive pomaga tudi pri regeneraciji možganskih celic in izboljša delovanje hipokampusa, dela možganov, ki je odgovoren za obdelavo spominov in čustvenih odzivov.

Raziskovalci menijo, da bi lahko z boljšim delovanjem hipokampusa pojasnili zmanjšanje anksioznega in depresivnega vedenja pri miših, ki so dobivale izvlečke gobe levja griva. Manjša študija pri ženskah v menopavzi je pokazala, da je enomesečno vsakodnevno uživanje piškotov, ki so vsebovali levjo grivo, pomagalo zmanjšati občutke razdražljivosti in tesnobe.

3. Lahko pospešijo okrevanje po poškodbah živčnega sistema

Živčni sistem sestavljajo možgani, hrbtenjača in drugi živci, ki potekajo po telesu. Ti sodelujejo pri pošiljanju in prenašanju signalov, ki nadzorujejo skoraj vse telesne funkcije. Poškodbe možganov ali hrbtenjače so lahko uničujoče – pogosto povzročijo paralizo ali izgubo mentalnih funkcij, zdravljenje pa lahko traja izjemno dolgo.

Vendar so raziskave pokazale, da lahko izvleček gobe levje grive pomaga pospešiti okrevanje po tovrstnih poškodbah, saj spodbuja rast in obnavljanje živčnih celic. Dejansko se je izkazalo, da izvleček gobe levje grive skrajša čas okrevanja za 23 % do 41 %, če so ga dajali podganam s poškodbami živčnega sistema.

Izvleček levje grive lahko pomaga tudi pri zmanjšanju resnosti poškodb možganov po možganski kapi. V študiji so visoki odmerki izvlečka levje grive, ki so jih dali podganam takoj po možganski kapi, pomagali zmanjšati vnetje in za 44 % zmanjšali velikost možganske poškodbe, povezane z možgansko kapjo.

PREBERITE TUDI: Holin, hranilo, ki je nujno potrebno za normalno delovanje telesa

4. Varuje pred razjedami v prebavilih

Razjede lahko nastanejo kjer koli v prebavnem traktu, vključno z želodcem, tankim in debelim črevesom. Razjede na želodcu so pogosto posledica dveh glavnih dejavnikov: čezmerne rasti bakterije H. pylori, dolgotrajnega stresa in poškodb sluznice želodca, ki so pogosto posledica dolgotrajne uporabe nesteroidnih protivnetnih zdravil.

Izvleček levje grive lahko ščiti pred razvojem želodčnih razjed, saj zavira rast H. pylori in ščiti sluznico želodca pred poškodbami. Več študij je pokazalo, da lahko izvleček levje grive prepreči rast H. pylori.

5. Zmanjšuje tveganje za bolezni srca

Glavni dejavniki tveganja za bolezni srca so debelost, visoki trigliceridi in nagnjenost h krvnim strdkom. Raziskave kažejo, da lahko izvleček levje grive vpliva na nekatere od teh dejavnikov in zmanjša tveganje za bolezni srca. Študije na podganah in miših so pokazale, da izvleček gobe levje grive izboljša presnovo maščob in zniža raven trigliceridov. Ker sta debelost in visoka raven trigliceridov dejavnika tveganja za bolezni srca, je to eden od načinov, kako levja griva prispeva k zdravju srca.

Poleg tega levja griva vsebuje spojino, imenovano hericenon B, ki lahko zmanjša hitrost strjevanja krvi in zmanjša tveganje za srčni infarkt ali kap. Skratka, vse kaže, da levja griva na več načinov blagodejno vpliva na srce in ožilje.

6. Pomaga pri obvladovanju simptomov sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen se pojavi, ko telo izgubi sposobnost nadzora nad ravnjo sladkorja v krvi, zato so ravni sladkorja stalno povišane. Kronično visoka raven sladkorja v krvi sčasoma povzroči zaplete, kot so bolezni ledvic, poškodbe živcev na rokah in nogah ter izguba vida. Goba levja griva je lahko koristna za obvladovanje sladkorne bolezni, saj izboljša nadzor krvnega sladkorja in zmanjša nekatere od teh neželenih učinkov.

Več študij na živalih je pokazalo, da lahko levja griva pri normalnih in diabetičnih miših povzroči znatno nižjo raven sladkorja v krvi, tudi pri dnevnih odmerkih, ki znašajo 6 mg na kg telesne teže. Eden od načinov, kako levja griva znižuje raven sladkorja v krvi, je blokiranje delovanja encima alfa-glukozidaze, ki razgrajuje ogljikove hidrate v tankem črevesju. Ko je ta encim blokiran, telo ne more tako učinkovito prebavljati in absorbirati ogljikovih hidratov, kar povzroči nižjo raven sladkorja v krvi.

Poleg zniževanja sladkorja v krvi lahko izvleček levje grive zmanjša bolečine v diabetičnem živčevju v rokah in nogah. Pri miših s poškodbami diabetičnega živčevja je 6-tedensko vsakodnevno uživanje izvlečka levje grive znatno zmanjšalo bolečine, znižalo raven sladkorja v krvi in celo povečalo raven antioksidantov.

PREBERITE TUDI: To so najboljši čaji za razdražen ali občutljiv želodec

7. Lahko pomaga proti raku

Rak nastane, ko se DNK poškoduje in povzroči, da se celice nenadzorovano delijo in razmnožujejo. Raziskave kažejo, da ima goba levja griva zaradi več svojih edinstvenih spojin sposobnosti za delovanje proti raku. Ko so izvleček levje grive in vitro zmešali s človeškimi rakavimi celicami, so rakave celice hitreje odmrle. To so dokazali pri več vrstah rakavih celic, vključno z rakavimi celicami jeter, debelega črevesa, želodca in krvi.

Poleg uničevanja rakavih celic je bilo dokazano, da izvleček levje grive tudi upočasnjuje širjenje raka. V eni od raziskav na miših z rakom na debelem črevesu je bilo ugotovljeno, da je jemanje izvlečka levje grive za 69 % zmanjšalo širjenje raka na pljuča. Druga študija je pokazala, da je bil izvleček levje grive pri upočasnjevanju rasti tumorjev pri miših učinkovitejši od tradicionalnih zdravil proti raku, poleg tega pa je imel tudi manj stranskih učinkov.

8. Zmanjšuje vnetne procese in oksidativni stres

Kronično vnetje in oksidativni stres naj bi bila vzrok številnih sodobnih bolezni, vključno z boleznimi srca, rakom in avtoimunskimi boleznimi. Raziskave kažejo, da levja griva vsebuje močne protivnetne in antioksidativne spojine, ki pomagajo zmanjšati vpliv teh bolezni.

V študiji, v kateri so preučevali antioksidativne sposobnosti 14 različnih vrst gob, so ugotovili, da ima levja griva četrto najvišjo antioksidativno aktivnost in priporočili, da se šteje za dober prehranski vir antioksidantov. Več študij na živalih je pokazalo, da izvleček levje grive zmanjša markerje vnetja in oksidativnega stresa ter je lahko še posebej uporaben pri zdravljenju vnetnih črevesnih bolezni, poškodb jeter in kapi.

Gobe levje grive lahko pomagajo zmanjšati tudi nekatera zdravstvena tveganja, povezana z debelostjo, saj dokazano zmanjšujejo količino vnetij, ki jih sprošča maščobno tkivo.

9. Krepi imunski sistem

Močan imunski sistem ščiti telo pred bakterijami in drugimi povzročitelji bolezni. Po drugi strani pa je zaradi šibkega imunskega sistema telo izpostavljeno večjemu tveganju za razvoj nalezljivih bolezni.

Raziskave na živalih kažejo, da levja griva okrepi odpornost s povečanjem aktivnosti črevesnega imunskega sistema, ki telo varuje pred patogeni, ki v črevesje vstopijo skozi usta ali nos. Ti učinki so lahko delno posledica ugodnih sprememb v črevesnih bakterijah, ki spodbujajo imunski sistem.

V neki študiji so celo ugotovili, da je dnevno dodajanje izvlečka levje grive skoraj štirikrat podaljšalo življenjsko dobo miši, ki so jim vbrizgali smrtni odmerek bakterij salmonele.

Zaključek

Goba levja griva oz. njen izvleček imata številne pozitivne učinke na zdravje. Raziskave so pokazale, da lahko levja griva ščiti pred demenco, zmanjšuje simptome tesnobe in depresije ter pomaga pri odpravljanju poškodb živcev. Ima tudi močne protivnetne, antioksidativne in imunsko krepčilne sposobnosti ter dokazano zmanjšuje tveganje za bolezni srca, raka, razjede in sladkorno bolezen pri živalih.

PREBERITE TUDI: Berberin: čudežna rastlina, ki vam lahko pomaga pri vrsti težav

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj