Študija Univerze v Warwicku in Univerzitetne bolnišnice Coventry and Warwickshire (UHCW) dokazuje, da starost ni ovira za hujšanje, saj lahko debeli, starejši od 60 let, izgubijo enako količino teže oz. odvečne telesne maščobe kot mlajši, in to zgolj s spremembo življenjskega sloga – torej zdravo prehrano in gibanjem.

Raziskovalci upajo, da bodo njihove ugotovitve pomagale odpraviti prevladujoče zmote o učinkovitosti hujšanja pri starejših ljudeh, ki si prizadevajo zmanjšati odvečno telesno maščobo.

Ugotovitve temeljijo na analizi zapisov bolnikov za zdravljenje debelosti in so objavljene v znanstveni publikaciji Clinical Endocrinology.

Raziskovalci so naključno izbrali 242 debelih, ki so med letoma 2005 in 2016 obiskovali ambulanto za zdravljenje debelosti, in primerjali dve skupini (debele, mlajše od 60 let; in debele, stare od 60 do 78 let) glede izgube telesne teže, ki so jo dosegli v času obiskovanja ambulante.

Vsem bolnikom so izmerili telesno težo pred in po ukrepih za izboljšanje življenjskega sloga, ki so jih izvajali, ter izračunali odstotek zmanjšanja telesne teže v obeh skupinah. Pri primerjavi sta bili skupini statistično enakovredni, saj se je telesna teža oseb, starih 60 let in več, v povprečju zmanjšala za 7,3 %, medtem ko se je telesna teža oseb, mlajših od 60 let, zmanjšala za 6,9 %. Obe skupini sta v službi za zdravljenje debelosti preživeli podobno dolgo, v povprečju 33,6 meseca pri osebah, starih 60 let in več, in 41,5 meseca pri osebah, mlajših od 60 let.

Program je uporabljal le spremembe življenjskega sloga, prilagojene vsakemu posameznemu bolniku, s poudarkom na spremembi prehrane, psihološki podpori in spodbujanju telesne dejavnosti. Večina bolnikov, napotenih v službo za zdravljenje debelosti, je bila morbidno debelih, z indeksom telesne mase običajno več kot 40.

Obstaja več kot petdeset spremljajočih bolezni debelosti, ki jih lahko preprečimo oz. odpravimo, če shujšamo, vključno s sladkorno boleznijo, psihiatričnimi stanji, kot sta depresija in tesnoba, osteoartritisom in drugimi težavami. Debelost je povezana tudi z večjo umrljivostjo in slabšim počutjem.

Dr. Thomas Barber z Medicinske fakultete Warwick na Univerzi Warwick, ki je tudi glavni avtor raziskave, je povedal: “Izguba telesne maščobe je pomembna v vseh starostnih obdobjih, vendar je s starostjo še večja verjetnost, da se bodo pojavile spremljajoče bolezni, povezane z odvečno telesno maščobo, ki jih povzroča debelost. Mnoge od njih so podobne učinkom staranja, zato bi lahko trdili, da se pomen izgube odvečne telesne maščobe s starostjo še poveča, kar bi morali upoštevati.”

“Obstajajo številni razlogi, zakaj ljudje ne poskušajo shujšati, ko so starejši, med drugim so krive “starostni” pogled, da hujšanje za starejše ni pomembno, in napačne predstave o slabši sposobnosti starejših, da shujšajo. Morali bi upoštevati pomen hujšanja pri starejših, saj je to ključno za ohranjanje zdravja in dobrega počutja ter spodbujanje zdravega staranja.”

PREBERITE TUDI: Prehrana z nizko vsebnostjo maščob ni učinkovita pri hujšanju

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj