… na fakultetah in skoraj povsod. Vendar ima lahko ustrahovanje, ko je otrok mlad, pretirano škodljive učinke na um. Še pomembneje pa je, da vašega otroka ne ustrahuje vedno jezna, zlobna punca ali fant, ampak je zelo pogosto nekdo, ki pripada isti skupini kot oni. Lažna prijateljstva so eden najvidnejših razlogov, ki vodijo v ustrahovanje; kibernetsko ali fizično. Ker otroci niso vedno najboljši sodniki o značaju, je tukaj seznam lastnosti, ki glasno govorijo o “lažnem prijateljstvu”.

Drama in obrekovanje

Obrekovanje in drama sta stvari, zaradi katerih lažna prijateljstva uspevajo. Če tako uživajo, ni čudno, da to storijo tudi vašemu otroku. Ugotovljeno je bilo, da je obrekovanje osnova agresije v odnosih in ustrahovanju. Poskrbite, da vaš otrok s takšnimi otroki ne deli nobenih osebnih podatkov, sicer lahko postanejo tudi tarča posmeha.

Podpora

Pravi prijatelji se vedno pomagajo drug drugemu, ne glede na situacijo. V primeru lažnih prijateljev bi vedno našli opazovalca, ki bi užival v ustrahovanju, ali pa ne bi rekel niti besede proti. Lažne prijatelje je treba nagovoriti in jih poklicati zaradi tega vedenja, vaš otrok pa mora zagotoviti, da takim ljudem ne bo še naprej stal ob strani.

Koristi

To je ena najbolj podcenjenih, a izrazitih značilnosti lažnih ljudi. So izjemno sebični in vas bodo kontaktirali le, ko bodo kaj potrebovali. Njihovo prijateljstvo je omejeno na koristi in ni pristno. 

Poštenost

Verjeli ali ne, toda poštenost je pravzaprav najboljša politika. Lažni prijatelji lažejo, da bi prikrili svojo negotovost. Lahko lažejo o dosežkih, ocenah, materialnih stvareh in kar je najpomembneje, o sebi. Poleg tega lahko lažejo tudi o sebi in svojih ‘prijateljih’. Ko vaš otrok večkrat ujame nekoga, ki laže, je čas, da je previden.

Zavist

Prijatelji, ki pretvarjajo prijateljstvo, so pogosto zelo zavistni. Ne bi proslavljali nobenih dosežkov vašega otroka ali kogar koli, ker se počutijo slabo glede sebe, ko vidijo, da je nekdo uspel. Ne dovolite, da se vaš otrok spusti v taka prijateljstva.

PREBERITE TUDI: Otroci narcisov lahko razvijejo te negativne lastnosti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj