Termovke so priljubljene doma, še bolj na izletih, v vseh letnih časih. V hladnih dneh v njih prenašamo toplo pijačo, v toplih hladno, zato je pomembno, kako dolgo bo pijača v termovki ostala topla oziroma prijetno osvežujoča. Potrošniške organizacije so 17 termovk, namenjenih uporabi na poti in pri aktivnostih na prostem, vzele pod drobnogled. Glavnina se je odrezala dobro, a kar 7 izdelkov je prejelo oceno nižjo od dobre. Slabše ocene so termovke prejele na delu testa, kjer so preverjali toplotno izolacijo, tri so prejele tudi oceno nezadovoljivo za tesnjenje.

Za izdelke na testu so odšteli med 8,50 in 53 evri. Najdražja je res tudi zmagovalka testa, a sta takoj za njo, le z minimalno nižjo oceno, izdelka za katera boste odšteli 20 oziroma 25 evrov, medtem ko so med slabše ocenjenimi res cenejši izdelki, a tudi tisti s cenami okoli 25 evrov.

V največji meri kakovost termovk določa izolativna sposobnost, ki ni le najpomembnejši, ampak tudi najobsežnejši del testa. Z meritvami so preverjali, kako se s časom spreminja temperatura vsebine. Kot poudarjajo na ZPS so preizkuse najprej izvedli z vročo vodo (>95 °C), nato še s hladno (5 °C). Temperaturo so preverjali po šestih, dvanajstih in štiriindvajsetih urah. Preizkušali so tudi, ali steklenice še tesnijo, če se zvrnejo, kako se obnašajo pri uporabi, kako so izdelane, kako odporne so proti padcem in pri dolgotrajni uporabi.

Po šestih urah so v večini namerili vsaj 80 °C

Ocena zadrževanja toplote je sestavljena iz rezultatov, ki jih dosegajo termovke, ko so polne in ko so napolnjene le do polovice. Kot poudarjajo na ZPS so po šestih urah pri večini namerili vsaj 80 °C, po dvanajstih urah pa se med njimi že kažejo razlike. Ob tem pa na ZPS opozarjajo, da do polovice napolnjene termovke še slabše zadržujejo toploto, saj so v povprečju temperature za 12 do 15 °C nižje od tistih, ki jih dosegajo polne.

Pri preverjanju zadrževanja temperature hladnih pijač termovke niso imele težav

Kot poudarjajo na ZPS se je po šestih urah pri večini temperatura vode s 5 °C dvignila le za stopinjo ali dve in po dvanajstih ni presegla 8 °C. Temperatura šele po štiriindvajsetih urah naraste nad kritičnih 10 °C, ko voda izgubi osvežilni učinek.

Od termovke pričakujemo popolno tesnjenje

Na poti, ko termovke prenašamo v torbah in nahrbtnikih, te ne stojijo vedno pokonci, pogosto se zvrnejo, zato so preverjali, kako tesnijo, kadar niso v pokončni legi. Kot so povedali na ZPS, so steklenice do treh četrtin napolnili z vročo vodo, ki so ji dodali malo površinsko aktivne snovi, jih za deset minut obrnili “na glavo”, nato pa preverjali, ali se kje pojavijo sledi vode (na pokrovčku, izlivu ali na ohišju). Tri termovke testa niso opravile.

Nasveti za dober nakup

  1. Testi kažejo, da podatkom proizvajalcev o dobri izolativnosti termovk ne smemo zaupati, proizvajalci obljubljajo boljšo izolacijo, kot so pokazale meritve v laboratoriju.
  2. Delno usmeritev, kaj kupiti, tokrat dajejo cene, saj so termovke z boljšimi lastnostmi v povprečju dražje, najcenejše so zbrane v spodnjem delu lestvice.
  3. Različni sistemi odpiranja vplivajo na to, kako preprosto termovke polnimo in točimo iz njih. Preverite način točenja pred nakupom.

Rezultate testa najdete na www.zps.si, v app ZPStest in v reviji ZPStest 11-12/2019. Termovke na testu najdete na pripetem slikovnem materiali (izdelki so urejeni po abecedi).

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj