Para omogoča, da lahko v pečici tudi kuhamo, pripravljamo zelenjavo, riž in še kaj, lahko pa pripravo jedi s paro tudi kombiniramo s klasičnimi načini pečenja in skorjica na kruhu in pečenki bo bolj hrustljava, sredica kruha bolj rahla, meso bolj sočno.

Parne pečice

Nekateri novejši modeli pečic so nadgrajeni s paro, ki omogoča kuhanje in pečenje v “vlažni” toploti. "V preprostejših izvedbah pečic sami izbiramo način pečenja in nastavimo temperaturo, nekoliko dražje pa ponujajo samodejne programe. Njihova značilnost je, da ne kombinirajo le načinov gretja, ampak lahko med pečenjem spreminjajo tudi temperaturo. Najbolj zaželeni so program za pečenje pic (podlaga je zapečena, nadev ostane sočen), program za pripravo pečenke (sprva poteka peka pri visoki temperaturi, da se zaprejo pore v mesu in ostane pečenka sočna, nato se nadaljuje pri nižji temperaturi, dokler ni toplotno obdelana tudi sredica pečenke) in program odtaljevanja, ki je hitrejši kot v mikrovalovni pečici," je prednosti parnih pečic predstavila Dušica Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije.

"Prednost kombinacije klasične pečice s parno je tudi v tem, da pečenje ne poteka le s suho toploto, ampak tudi v vlažnem okolju. Kruh, ki ga spečemo na ta način, je še bolj rahel in skorja na vrhu je še bolj hrustljava, kot če bi ga spekli na klasični način. Na enak način pripravljamo tudi najrazličnejša peciva, odlični pa so tudi rezultati, ko pečemo meso. Omogoča pa tudi parjenje, ki danes velja za enega najbolj zdravih postopkov toplotne obdelave živil, ker ohranja vitamine in minerale. Ne nazadnje so živila, obdelana v pari, mikavna tudi za oči, saj ohranijo svojo naravno, svežo barvo," je zaključila.

Čiščenje kombiniranih pečic s paro

Čiščenje teh pečic z uporabo pare ni problematično, saj vlaga prepreči, da bi se umazanija prisušila. Je pa treba poskrbeti za odstranjevanje vodnega kamna. Kdaj je treba to storiti, nas opozori kar pečica sama. V rezervoar dolijemo predpisano sredstvo za odstranjevanje apnenca, vklopimo program čiščenja in postopek steče samodejno.

Več informacij najdete na www.zps.si in v reviji ZPStest, maj 2016

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj