Kljub temu, da smo po statističnih podatkih že zunaj najhujše gospodarske krize, ta še vedno poteka na trgu dela. V času krize se mora vsak zaposleni zavedati, da delovna mesta niso garantirana, kaj hitro se lahko poslovni izračuni obrnejo in zaposleni se znanjdejo na trgu dela. Kaj lahko storite, da se takšen črn scenarij ne bo zgodil prav vam?

kriza_v_podjetju

Raziskava Ugled delodajalca, ki smo jo izvedli leta 2009, je pokazala, da večina zaposlenih takrat ni razmišljala o zamenjavi delovnega mesta, pač pa so v podjetjih še bolj garali. Hoteli so dokazati, da so za podjetje nepogrešljiv člen, člen, zaradi katerega izgube bi podjetje še bolj strmo padalo v prepad. O menjavi zaposlitve začno zaposleni razmišljati šele, ko so prepričani, da njihovo podjetje ne bo preživelo na trgu in so ravno zaradi tega primorani iskati novo zaposlitev.
Kaj lahko zaposleni naredi, da bo obdržal svoje trenutno delovno mesto ali napredoval?

Manj egoizma

V naravi človeka je, da vsak želi maksimizirati svoje koristi. To velja tudi za razmerje delodajalec – zaposleni. Delodajalec razmišlja, kako bo od zaposlenega pridobil največ za čim manjši strošek. Zaposleni pa želi za čim večji mesečni dohodek in več bonitet delati kar se da malo. Vsak gleda na svoje interese.

V času krize se morajo tako zaposleni zavedati, da morajo vsi malo ‘stisniti’, kjer se da. Svoje znanje, izkušnje in delo mora izkoristiti in delodajalcu dati čim več. To ne pomeni, da mora vzeti nižjo plačo, pomeni pa, da mora s svojim delom maksimizirati koristi delodajalca.

Razumevanje ciljev podjetja – kaj hoče podjetje v poslovanju doseči

Vsak zaposleni bi moral razumeti, kaj podjetje s svojim delovanjem pravzaprav hoče doseči. S svojim delom bi moral pomagati podjetju, da doseže svoj cilj, včasih za to narediti tudi dela, ki niso neposredno njegova odgovornost. Nadrejeni opazijo sodelavce, ki razumejo, kaj želijo vodje doseči, in jim pomagajo pri doseganju teh ciljev.

Prodaja

Vsak zaposleni ima možnost, da podjetju pomaga pri prodaji – bodisi sam direktno prodaja ali s svojim delom prepriča sedanje in potencialne stranke k nakupu. Če se sodelavec zaveda, da je bistvo podjetja večja prodaja in vse svoje aktivnosti izvaja z ciljem, da bodo stranke kupovale (več), bo direktno ali posredno pomagal podjetju do večjih prodaj in dvigal svojo vrednost za podjetje.

Timsko delo

Podjetje je sestavljeno iz več členov, ki skupaj tvorijo tim. Ti členi se morajo med sabo spoštovati, si pomagati in se dopolnjevati pri opravljanju svojega dela. Delodajalec ve, da je za samo delo in odnose bolje, da ima dober tim povprečnih zaposlenih, ki med sabo dobro sodelujejo, kot pa da ima v timu enega ali dva sodelavca, ki sta sicer odlična strokovnjaka, a individualista, ki rušita celoten red in je posledično zaradi tega tudi rezultat bistveno slabši.

Tako tudi prej odpustijo tiste sodelavce, ki niso timsko naravnani, tiste, katerih izguba ne bo močneje prizadela delovne kulture in dinamike podjetja. Zatorej se spalača dobro razumeti s timom, biti koristen, zaupanja vreden in nuditi pomoč, ko jo drugi potrebujejo.

Neracionalne zahteve

Čas krize ni pravi čas za pritisk na delodajalca. Ne postavljajte zahtev po višji plači, boljšem računalniku, novem službenem avtomobilu itd. Pravi čas za to bo, ko se bodo pokazali vaši rezultati dela. Le tako boste lahko z merljivimi delovnimi dosežki tudi argumentirali, da potrebujete novo opremo za delo. In le takrat si jih bo podjetje tudi lahko privoščilo.

Samopromocija

Če se trudite in naredite več, kot je potrebno, pa tega nadrejeni nikoli ne izvedo, vam dodaten trud prav nič ne koristi. Poskrbite zato, da bodo nadrejeni izvedeli za vaše uspehe, dodatno delo itd. Promovirajte se, vendar taktično. Izkoristite priložnosti, ko na nenasilen način vodstvu predstavite, v pogovoru z njimi ‘slučajno’ omenite uspehe ali dodatno delo, ki ste ga opravili za podjetje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj