In v taki vročini naše telo izgublja več vode, zato je tako pomembno, da dovolj pijemo. A še boljša izbira kot je voda je kokosova voda. Ta je namreč polna naravnih vitaminov in mineralov, ki pomagajo pri hidraciji.

Kaj je kokosova voda?

Kokosova voda je bistra tekočina, ki jo najdemo v notranjosti kokosovega oreha. Razlikuje se od kokosovega mleka, ki združuje kokosovo vodo z naribanim kokosom. Kokosova voda ima rahlo sladek okus po oreščkih in vsebuje zelo malo sladkorja in kalorij.

Kar jo odlikuje, je vsebnost elektrolitov, kot so kalij, natrij in magnezij, ki pomagajo nadomestiti z znojenjem izgubljene hranilne snovi. To pomeni, da je kokosova voda še posebej idealna po vadbi, v hudi vročini ali med boleznijo.

Koristi pitja kokosove vode

Pomaga pri hidraciji

Kokosova voda je primerljiva s športnimi napitki, ki pa so praviloma polni dodanega sladkorja ali umetnih sladil in arom. Elektroliti kalij, natrij in magnezij igrajo pomembno vlogo pri koristih kokosove vode, saj lahko zaradi elektrolitov pomaga pri hidraciji.

Vsebuje veliko kalija

Večina ljudi s prehrano ne dobi dovolj kalija. Kalij je mineral, ki pomaga pri odstranjevanju natrija iz telesa in sicer z urinom. Kalij in kokosova voda lahko tako pomagata pri zniževanju krvnega tlaka.

Preliminarne raziskave kažejo, da lahko kokosova voda zniža krvni tlak pri osebah z visokim krvnim tlakom. Če jemljete ‘zdravila’ za zniževanje krvnega tlaka, je kokosova voda morda naravni nadomestek.

Vsebuje malo sladkorja

Sadni sokovi večinoma vsebujejo veliko sladkorja, lastnega ali dodanega, in ogljikovih hidratov, zato imajo izjemno visok glikemični indeks, kar postopoma privede do diabetesa tipa 2. Kokosova voda pa ima manj kalorij, zato je dobra izbira za tiste, ki imajo radi sladke pijače.

Preprečuje ledvične kamne

V razvitem svetu ima približno 11 % moških in 6 % žensk vsaj enkrat v življenju ledvične kamne. Ključno za preprečevanje kamnov je, da ostanemo hidrirani in pitje kokosove vode lahko pomaga. Študija iz leta 2018 je pokazala, da kokosova voda poveča odstranjevanje kalija, klora in citrata v urinu.

Lepša koža

Kokosova voda lahko zaradi svojih protimikrobnih lastnosti pomaga tudi v boju proti aknam, kaže preliminarna študija iz leta 2017. Raziskave kažejo tudi, da lahko uživanje kokosove vode pomaga vašemu antioksidativnemu sistemu, saj nevtralizira učinke prostih radikalov.

Nasveti pri nakupu kokosove vode

Čeprav je v trgovinah z živili na voljo kar nekaj kokosovih vod, je nekaj stvari, na katere morate biti pozorni.

  • Preverite sestavine in kupite 100-odstotno kokosovo vodo, ki ne vsebuje dodanega sladkorja, konzervansov, umetnih arom ali barvil.
  • Pijete jo lahko samostojno ali jo mešate z drugimi pijačami. Če vam okus kokosove vode ni všeč, jo dodajte gazirani vodi ali jo uporabite v smoothijih; zelo doba pa je tudi v kombinaciji z drugimi naravnimi sokovi.
  • Bodite previdni, če imate kronično ledvično bolezen ali jemljete zaviralce ACE, saj morajo te osebe omejiti vnos kalija.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj