… sveta, ki so del globalnega gibanja Let’s do it! – world cleanup. Tokratno konferenco so organizirali med 18. in 21. februarjem 2015 v Rigi (Latvija) in je nosila naslov “Human being and the health of planet – impact, feedback, action.” Udeležili so se je tudi Ekologi brez meja, ki so v sklopu gibanja v letih 2010 in 2012 izvedli dva največja slovenska prostovoljska okoljska projekta – Očistimo Slovenijo, s katerima Slovenija še vedno velja za najbolj uspešno državo.

Očistimo Slovenijo 2012 je namreč še vedno na prvem mestu po deležu udeležbe med vsemi 112 državami, kjer so izvedli podobne čistilne akcije. V enem dnevu se je v Sloveniji 24. marca 2012 zbralo 289.000 prostovoljcev, kar predstavlja 14 % prebivalcev Slovenije. Slovenci in Slovenke so se dvakrat združili s skupnim ciljem: očistiti divja odlagališča in širiti zavest o pomenu varovanja našega okolja.

Nekatere države čistilne akcije ponavljajo vsako leto, a se je v praksi pokazalo, da je kurativo – nenehno čiščenje odpadkov – potrebno nadgraditi in ji dodati preventivo. Ekologi brez meja so se zato odločili, da bodo izvajali projekte in programe, usmerjene v preprečevanje, ponovno uporabo, recikliranje in kompostiranje odpadkov. V okviru globalnega Let’s do it! gibanja so tako prvi, ki so rezultate čistilnih akcij uporabili za uvajanje Zero Waste strategij v občinah. Za program je vedno več zanimanja in se uspešno širi tako pri nas kot v svetu. Sicer so zaradi različnih sistemov ravnanja z odpadki izkušnje po državah zelo različne, Ekologi brez meja pa so bili navdušeni nad zelo čisto Latvijo, kjer čistilne akcije in druge projekte v enem dnevu izvajajo vsako leto s finančno podporo vlade.

Na konferenci so z drugimi aktivisti delili svoje izkušnje iz obeh akcij in skupaj z Zero Waste Europe izvedli delavnico o dejavnostih programa Zero Waste Slovenija. Konferenca je nudila inspiracije in ideje za nove projekte. Obenem pa izpostavila razmislek o jasnejšem vpogledu v pomen dosežkov okoljskih nevladnih organizacij v Sloveniji. Ti so namreč odmevni tudi v globalnem merilu, česar se doma pogosto premalo zavedamo. Prostovoljci in aktivisti z vsega sveta, ki verjamejo, da je mogoče premikati meje tudi na področju čistega okolja, so na konferenci obnovili zavezo, da skupaj zmorejo več!

V okviru gibanja se je že lani izoblikovala pobuda Let’s do it! Mediterranean, ki je pri čistilnih akcijah povezala skoraj vse države Sredozemlja. Preko Ekologov brez meja bo sodelovala tudi Slovenija – maja 2015 bodo izvedli ozaveščevalne dogodke na slovenski obali.

Kot vsako leto, Ekologi brez meja tudi letos vabijo vse posameznike in skupine, da se udeležijo čistilnih akcij in drugih aktivnosti v domačem kraju, ki jih turistična in druga društva izvajajo spomladi. Več informacij Turistična zveza Slovenije in lokalna društva.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj