… nasproten učinek, je pokazala raziskava. Ko so pari v stresnih situacijah reševali različne naloge, so se moški odrezali precej slabše kot ženske.

Raziskava je bila opravljena na univerzi Bristol, v njej je sodelovali 64 žensk in moških s povprečno starostjo 22 let. Imeli so precej različnih nalog, med njimi sestavljanje zahtevnih konstrukcij, pogajanja in sodelovanje pri nalogah iz spomina v parih. To so počeli po tem, ko so pili brezkofeinsko kavo, ki so ji skrivaj dodali kofein. Pri nekaterih se je stres po tem, ko so jim povedali, da bodo imeli javni nastop ter da bo njihovo plačilo odvisno od učinkovitosti nastopa, močno povečal.

Moškim se je sposobnost spomina pod stresnimi pogoji in pod vplivom kofeina močno poslabšala, medtem ko se ženskam ni. Pri sestavljanju zahtevnih konstrukcij so moški pod vplivom kofeina potrebovali približno 20 sekund dlje za isto nalogo v primerjavi s časom, ki so ga potrebovali, ko niso bili pod vplivom kofeina, tako, da so ženske sestavile sestavljanko 100 sekund hitreje.

Da bi ugotovili, zakaj je učinkovanje kofeina takšno in zakaj obstajajo razlike med spoloma v tej povezavi, pa bodo opravili še nadaljnje raziskave. Ena izmed možnosti za takšen vpliv kofeina je morda dejstvo, da se ženske na stres odzovejo s sodelovalnim in zaščitniškim slogom, moški pa z borbenim.

PREBERITE TUDI: Kako se znebiti odvisnosti od kofeina

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj