Ne kadite, ne pijete alkohola (razen za posebne priložnosti, seveda), zdravo se prehranjujete, redno telovadite, ob pravi uri hodite spat. Ampak … kofein. Odvisni ste od kofeina, ki je vaša razvada do te mere, da brez ne morete več normalno funkcionirati. Zjutraj, da lahko začnete dan; dopoldan, da ste zbrani za delo; popoldan, da ga sploh lahko preživite v ne-vegetativnem stanju.
 
 
A veste, da pretiravate in bi radi nehali – a kako? Upoštevajte spodnjih 6 nasvetov in uspelo vam bo! (Seveda pa brez volje, odločnosti in vztrajnosti ne bo šlo.)
 

1. Zamenjajte jo za zeleni čaj

Zeleni čaj sicer vsebuje komaj omembe vredno kofeina, a bolje nekaj kot nič, da prehod ne bo prevelik šok za telo. Če gremo namreč z večjih količin kave oz. kofeina na nič, je to za telo stres, saj je navajeno na svojo 'dnevno dozo' in posledica šoka so lahko izjemna utrujenost in glavoboli.
 

2. Če vas napade glavobol …

… si naredite zelo, zelo blago kavo. Pazite tudi, da dovolj pijete – idealno je, da kavo v celoti nadomestite z zgoraj omenjenim zelenim čajem. Tako boste dobili dovolj tekočine in tudi nekaj kofeina.
 

PREBERITE TUDI: 5 načinov, kako se zjutraj zbuditi brez kave

 

3. Naredite si zdrave smootieje

Ker boste imeli manj energije, je še toliko bolj pomembno, da jeste posebej zdravo – da vam bo hrana dajala, ne jemala energijo. Zato si naredite smoothie in svežega sadja in zelenjave, v katerega obvezno dodajte svežo zeleno zelenjavo (špinačo, brokoli) in laneno seme za vlaknine in zdrave maščobe. Presenečeni boste, kako dobro se boste počutili po njem!
 

4. Poskrbite za dovolj spanca

Sedaj, ko se ne boste mogli več zanašati na kofein, bo še toliko bolj pomembno, da boste dovolj spali. Poskrbite, da greste res spat vedno ob isti uri in najkasneje 22.30, pred tem pa vsaj za eno uro izklopite vse ekrane, luči pa nadomestite s svečami. Vzemite si čas zase in za meditacijo ali branje knjige – tiste prave, papirnate.
 

PREBERITE TUDI: 6 nasvetov, da bodo vaša jutra sproščujoča namesto stresna

 

5. Imejte zdrav prigrizek

Ko vam bo popoldan padla energija, jo poleg z zelenim čajem nadomestite z zdravim prigrizkom: idealni so nepraženi oreščki, saj vsebujejo beljakovine in zdrave maščobe. Izogibajte se sladkorju, saj bo morebitnemu valu energije sledil še večji padec in počutili se boste kot cunja.
 

6. Ponovno uvedite kavo

Če ste se odločili le malce 'očistiti' telo in ne povsem ukiniti kave, jo lahko ponovno uvedete, ko boste povsem brez težav zdržali brez. Pazite, da vas ponovno ne 'zapelje' in ostanite pri eni jutranji skodelici, ki naj bo bolj ritual in užitek kot nuja. Če pa ste se odločili, da boste ostali brez, pa toliko bolje – beli, zeleni in mate čaj so izvrstna in še bolj zdrava nadomestila!
 

PREBERITE TUDI: Tako se pripravi PRAVA turška kava …

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj