Mnogi se za barvanje sten ter stropov odločajo sami. Večina verjetno to tudi bolj ali manj dobro opravi, nas pa je vseeno zanimalo, kakšno je mnenje strokovnjaka. Kdaj je bolje, da si priskbimo pomoč, kako pravilno izbrati barve, ki nam bodo všeč in kako so otroci lahko največji navdih.

 

(foto: elledecor, sitazine.com, mygreensofa.com)
 

Zaupajte nam, kakšni so zadnji trendi?

Vračajo se rustikalni odtenki barv, tapete, vzorci z gumijastim valjčkom, šablone …
 

Kako drzni smo Slovenci pri barvanju domačih sten?

Po večini smo še vedno klasiki. Monotonost razbijamo z izrazitim odtenkom posamezne stene. Drzni so recimo nekateri starši, ki dovolijo svojim otrokom, da si izberejo barvo za svojo sobo (kar 100% podpiram).
 

Kaj svetujete za posvetlitev prostora? (Je to res le bela barva?)

Najboljša izbira je res bela, ker je najbolj svetla. Prostor pa lahko v bistvu osvetlimo z vsemi svetlimi odtenki. Rumen odtenek daje občutek sonca.
 

(foto: rumena: jazzyliving.com, coastalliving.com)
 

In kaj priporočate za težave z nizkimi stropovi?

Čim bolj svetli odtenki. Ti dajejo prostoru širino in višino, torej ga optično povečajo. Najboljša rešitev pa so navpične črte. Lahko tudi v večih odtenkih, kot denimo na papirnatih prtičkih. 🙂
 

(foto: crte: sea-life-style.blogspot.com, awedbydesign.wordpress.com)
 

Kakšne težave pogosto zaznavate pri svojem delu?

Morda bi izpostavil plesen. Veliko strank me sprašuje kaj storiti, ker se znova in znova pojavlja. Res je, ampak pojavlja se v mrzlih mesecih. Takrat nekoliko manj zračimo prostore. Moj nasvet je preprost. Ko se pojavi, jo enostavno sanirajte in to ponavljajte iz leta v leto. Trajna rešitev je vprašljiva, pa še zelo draga.
 
Planet Lepote: Na tem mestu ne pozabite preveriti tudi najbolj pogostih vzrokov za nastanek plesni, med katere spadajo: slabo zračenje, poškodovane cevi, razpoke na ometu, vdor deža, poškodba strehe, prekratko sušenje, slabo zračenje ali nepravilno ogrevanje/zračenje …
 

Kako se pravilno odločati, katera barva bo najbolj primerna za naše stanovanje? Je to kombiniranje s pohištvom, talnimi oblogami, na slike, za katere vemo, da bodo visele na steni …

Če ste med tistimi, ki vas odprta barvna karta (kjer je nekaj 100 barvnih odtenkov) zmede, predlagam da izberete svetle odtenke. Meni osebno so všeč kontrasti. Enostaven primer: celot stanovanje imate v beli barvi, na stene pa obesite slike z različnimi barvnimi okvirji. 
 

Mnogi si želijo eksperimentirati, a se tega hkrati bojijo, saj niso prepričani kako bo vse skupaj ob koncu izgledalo. Kako nam lahko pomagate?

Prebarvam. Vi ste pa lažji za nekaj bankovcev. 🙂 Ponavadi se s stranko vedno pogovorim. Treba je pa vedeti, da odtenek na barvni karti (5cm2) lahko izpade drugače, kot na steni (20m2).
 

(foto: bilvil.com)
 

Kako po vaših izkušnjah barve vplivajo na razpoloženje? Govoriva torej o t.i. psihologiji barv.

Tu pa smo si verjetno kar zelo različni. Nekatere pomirja zelena, druge rdeča … Barve so nasploh zelo pomemben dejavnik v našem življenju, saj nas obdajajo na vsakem koraku. O tem bi se lahko na dolgo in široko pogovarjali, zato bom kratek in jedrnat:
RDEČA – barva ljubezni, ognja, strasti (ni primerna za čustveno nestabilne) pospešuje krvni obtok in delovanje jeter, zvišuje pritisk, lahko tudi povzroča glavobol …
RUMENA – barva sonca, svetlobe. Ima ugoden učinek na počutje, na dihalne organe, na živčevje.
ZELENA – poosebljena sproščenost (barva zdravja).
MODRA – barva miru in počitka, neskončnost (nebo) globina (morje). Spodbuja k umski aktivnosti, pomirja …
ORANŽNA – je primerna za jedilnice, saj spodbuja tek.
VIJOLIČNA – je za kreativnost, energijo.
 

Kaj lahko povprečen domači mojster naredi sam in kaj je tisto, za kar je vedno bolj poiskati strokovnjaka?

Nekateri so za akcijo, drugi pač ne. Mislim pa, da si lahko vsak pobarva prostor, le priprava je pomembna. Ne varčujte z barvo! Lažje jo boste razvlekli po površini, če bo valjček dobro prepojen z barvo. Tudi manjše nepravilnosti na steni se dajo odpraviti s kitom. Problem nastopi, ko je treba ‘prekitati’ celotno steno oz. stanovanje.  No, takrat pa le pokličete mojstra!
 

Kaj menite o tapetah, ki so v zadnjih letih postale spet močan trend?

Tapete so nekaj čudovitega. Stranke so sicer še malce skeptične.  Sam material se zelo razlikuje od tapet iz sedemdesetih ali osemdesetih let. Zelo rad jih polagam, ker so stranke navdušene nad celotno sliko. Na voljo imate na stotine vzorcev in motivov (otroške, živalske, najstniške, …)
 

(foto: interiornity.com)
 

So barve/tapete lahko kaj sporne za naše zdravje?

Če niste alergični na kakšno snov oz. sestavino, skrb ni potrebna. Notranje barve so neškodljive. Obstajajo pa raznorazne barve in laki, ki so na osnovi topil. Pri uporabi le-teh se držite standardnih varnostnih postopkov: rokavice, očala … 
 

Kaj pa vzdrževanje sten? Otroci in domači ljubljenčki so lahko pogosto naši domači "slikopleskarji".

V tem primeru je najbolje uporabit ‘lateks’ barvo, ki je odporna na mokro drgnjenje. Lahko pa tudi pustite kakšen grafit, saj dom naredi še bolj domač.
 

Na vaši FB strani lahko vidimo, da imate res veliko idej in močan čut za ustvarjalnost. Od kod jih črpate in koliko jih dobite priložnost realizirati? Torej, koliko svobode vam prepuščajo stranke?

Haha, ne boste verjeli, ampak ogromno idej dobim od starejše hčere, ki je stara 5 let. Otroci so vulkan idej. Predstavljajte si, ko izbruhne. Pustite jim kreativnost. Tudi žena ima prste vmes (na njo pač ne smem pozabiti). Do sedaj sem imel, mislim, da nekje devet ali deset strank, ki so mi popolnoma prepustile stanovanja. To je bilo zelo zabavno. 
 
Mi se našemu “malarju”, g. Gabrijelu prijazno zahvaljujemo za vse odgovore, vi pa ga poiščite na Facebooku www.facebook.com/vasmalar, po e-pošti gabrijel@fercec.com, mobilcu 031/328-498 ali pa ga obiščete na sedežu podjetja Gabrijel Ferčec s.p., Krataka ulica 9, Skoke, 2204 Miklavž na Dravskem polju.

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj