Med drugim ubija neprijetne vonjave; deluje antiseptično; razgrajuje vodni kamen in še kaj. Zelo vsestransko uporaben pa je tudi pri pranju perila. Med drugim ohranja barve perila, da dlje časa ostanejo živahne in sveže; jih tudi obnavlja; odstranjuje neprijetne vonjave in odstranjuje madeže. Ta lahko dostopen in vsestranski izdelek je torej res tisti, ki bi moral biti v vsaki omarici z naravnimi in okolje in naše zdravje neobremenjujočimi čistili.

1. Ohranja in osvežuje barve

Kis pomaga, da detergent deluje bolj učinkovito, hkrati pa ščiti barve pred bledenjem. Tudi nastajanje oblog in ostankov, ki jih puščajo mila in detergenti, uspešno zmanjšuje. Barve bodo tako bolj živahne in ohranile se bodo dlje časa.

Uporaba: Za ohranjanje in osveževanje barv pisanega perila v pralni stroj pred pranjem dodajte približno 1 do 2 dl belega kisa (odvisno od kapacitete pralnega stroja in velikosti žehte).

2. Neškodljiv mehčalec

Da so mehčalci kemija, ki je zdravju vse prej kot koristna, že vemo. A če imate radi mehko perilo, lahko mehčalec uspešno nadomestite s kisom, saj deluje kot naravni mehčalec vode. Brez skrbi, perilo po uporabi NE bo smrdelo po kisu, saj se povsem razdiši in ostane le čist, svež vonj.

Uporaba: 1 do 2 dl kisa (odvisno od kapacitete pralnega stroja in velikosti žehte) zlijte v predalček za mehčalec.

3. Zmanjšuje statičnost tkanin

Vas statika oblačil spravlja ob živce? Ne bo vas več.

Uporaba: 1 do 2 dl kisa dodajte namesto mehčalca (torej v predalček, kamor ste doslej nalivali mehčalec).

4. Odstranjuje ostanke mila

Ocetna kislina v belem kisu razgrajuje ostanke mila oz. detergentov, ki se lahko naberejo na tkaninah oblačil, brisač, posteljnine in ostalega. Ti ostanki lahko namreč dražijo kožo in dihala in na sploh v nobenem primeru niso zdravi. Še posebej škodljivi so za dojenčke, otroke in alergike – a v nobenem primeru nikomur koristni.

Uporaba: 2 do 3 dl dodajte v perilo namesto mehčalca. Presenečeni boste nad učinkom.

5. Zmanjšuje nabiranje dlak in ostalih vlaknin na oblačilih

Uporaba kisa pri pranju perila tudi zmanjšuje prijemanje dlak hišnih ljubljenčkov, las in ostalih vlaken. Če boste žehti namesto mehčalca dodali kis, se bodo vsa vlakna manj prijemala.

Uporaba: 1 do 2 dl kisa nalijte v predalček za mehčalec.

6. Belo perilo bo bolj belo

Ohranite belo perilo belo in odstranite porumenelost z dodajanjem kisa.

Uporaba: dodajte 2 do 3 dl kisa namesto mehčalca. Če je perilo zelo zarumenelo, ga prekuhajte v velikem loncu z dodatkom 2 dl kisa in pustite stati čez noč. Nato ga operite kot občiačjno.

7. Odstranjuje madeže

Nič zato, če ste se polili s kavo. Vedno imejte pripravljen nerazredčen kis v sprej embalaži, da madeže (kave, čokolade, vina in raznih pijač) najprej poškropite z njim.

Uporaba: Madeže poškropite s kisom, da se temeljito prepojijo, nato pustite stari 10 minut, nato nežno zdrgnite z mehko krtačo. Nato operite kot običajno.

8. Odstranjuje neprijetne vonjave

Kis je izvrsten za odstranjevanje neprijetnih vonjav.

Uporaba: 2 dl uporabite namesto mehčalca in vse neprijetne vonjave bodo odstranjene.

9. Idealen za pranje občutljivih tkanin

Če obožujete svilene bluze in druge kose iz visoko kakovostnih, a žal občutljivih tkanin – idealen pa je tudi za kopalke, tudi zaradi ohranjanje barv – za ročno pranje (ali na programu za ročno pranje) namesto detergenta uporabite kis. Temeljito sperite in posušite na zraku.

10. Čisti pralni stroj

Prej ko slej se v notranjosti pralnega stroja naberejo ostanki vodnega kamna, čistil, sploh pa mehčalcev; pa tudi raznih vlaken tkanin, ki jih perete. Vse to lahko preprosto odstranite tako, da prazen prani stroj operete na maksimalni temperaturi (torej 90 ali 95 stopinj) in ob tem dodate 2 do 3 dl kisa.

Sicer pa je kis tudi sicer uporaben kot čistilo – kako vse ga lahko uporabite, si preberite v članku Naravna čistila za dom.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj