Najbolj pomembno je brezskrbno otroštvo

Za otroka je v tem zgodnjem obdobju najbolj pomembno, da živi brezskrbno otroštvo ob sočutnih in razumevajočih starših. Igra naj bo tista, ob kateri se otrok vključuje v družbeno življenje in na podlagi nje naj se tudi uči. Nekatere raziskave celo kažejo, da otroci, ki začnejo nekoliko kasneje brati, v znanju dohitijo svoje vrstnike in jih celo prehitijo. Ko otrok pride v latentno obdobje, se začne učiti sam po sebi, saj ga začnejo zanimati tudi resnejše zadeve.

Tik v obdobju pred šolo se otroku na osnovi izkušenj razvija iniciativnost, le-ta tvori podlago za storilnost. Otrok poskuša ravnati po lastnih pobudah in skuša zasnovati prve odločitve, začne se mu razvijati vest. Če ga pri tem spodbujamo, razvije občutke osebne odgovornosti in iniciativnosti. Uspešen razvoj v ranem obdobju pripelje do dobre samopodobe, katere temelj je, da ga drugi cenijo in da on ceni druge. Kazatelj tega je večja sproščenost in boljša presoja. Značilno za obdobje pred šolo je predrznost, tudi igriva agresivnost in glasno vpitje ter nenasilna radovednost. Vse to je za to fazo nekaj normalnega, tudi sama vest se razvija iniciativno.

Če pa okolje odreagira negativno glede njegove iniciativnosti, se pojavi obdobje krivde. To se zgodi, če otrok pogosto naleti na kritiko in poniževanje in v tem primeru se začne soočati le s krivdo in pomanjkanjem želje po uveljavljenju lastnih idej. Otrok se skuša uveljaviti in se prebijati v središče pozornosti, preizkuša sposobnosti ustvarjanja, zato je temeljno, kakšni bodo odzivi na otrokove poskuse ustvarjalnega načrtovanja.

Latentno obdobje

Okrog šestega leta otrok vstopi v latentno obdobje, ki je tisto, v katerem se otrok srečuje z vedno večjimi nalogami, pogosto doživlja konflikt med dejavnostjo in manjvrednostjo. Otrok se v tem obdobju več ne zadovolji samo s tem, da se igra, temveč ima nagnjenje, da dela nekaj zares. Zato je pripravljen na učenje in ima veselje do šole (vsaj večina otrok). Vse to mu daje občutek koristnosti in samozaupanja. Otrok potrebuje potrditve, da je zmožen in sposoben opraviti naloge. Za naloge je zelo motiviran, razvije se tudi sposobnost sodelovanja. Pojavi se vprašanje ali bo uspešno opravil nalogo, če si bo dovolj prizadeval, in kako bo okolje odreagiralo na njegov morebitni neuspeh.

Če je pri tem učenju uspešen, se bo razvila delovna marljivost. Razvil bo občutek obvladovanja temeljih intelektualnih, telesnih in socialnih veščin. Kadar otrok opazi, da je manj sposoben od sovrstnikov, se pojavi občutek manjvrednosti. Čeprav ti razlogi niso povsem utemeljeni, vplivajo na resno razvojno težavo. Otrok v tej fazi mora odkriti, za kaj je sposoben, da se lahko v tem tudi uveljavi. Če se preveč posveča učenju in šoli pod prisilo staršev, pri tem trpi domišlja in želja po igri, to pa vodi v osiromašenje osebnosti. Kadar ni uspešen, se razvije občutje manjvrednosti in se namesto dejavnosti razvije izogibanje delu, kar vodi v lenobo, zato je odgovorno tudi okolje, da spodbuja posameznika. Če pa okolje tega ne opazi in z uspehom otroka nikoli ni zadovoljno, se bo pojavilo pomanjkanje samozaupanja, občutki manjvrednosti in nesposobnosti. Do tega prihaja tudi, če je otrok velikokrat neuspešen. Otroci so po raziskavah v osnovi inteligentni, pomembno je le, da se jih spodbuja na njihovi poti soočanja s šolo.

Spoštovanje in sočutje do otroka

Kakorkoli se že starši odločijo, naj bo na prvem mestu sočutje in spoštovanje otroka, saj se bo s tem otrok naučil spoštovati druge. Nikoli pa naj starši ne krpajo svojih neuspehov na plečih otrok in jih prisiljujejo v aktivnosti, ki jim niso všeč, z namenom, da bi s tem krpali svojo samozavest, prav tako dejavnosti ne sme biti preveč. Pustimo otroku njegovo brezskrbno otroštvo, saj ga v življenju čaka še veliko odgovornosti. Starši bi se morali znotraj tega, kjer se nahajajo sami in njihovi otroci, in v vsem, kar preberejo in slišijo, črpati tisto, kar je za njihovega otroka najboljše. Če je starš v stiku s svojim otrokom, točno ve, kaj je zanj primerno in kdaj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj