Pokojna kraljica Elizabeta II. je princa Williama in princa Harryja pogosto označevala za svoja “namestnika” – prihodnost britanske monarhije.

Na praznovanju njenega platinastega jubileja leta 2022 pa je še ena članica kraljeve družine stala sijoča in povsem sproščena – vojvodinja Cambriška, zdaj valižanska princesa, Kate Middleton. Le nekaj let pred tem je bila Kate, navadna državljanka in dekle princa Williama na univerzi. Danes je na čelu angleške kraljeve družine.

Tako, kot je bila Diana, je tudi Kate stilska ikona in pravo utelešenje ljudske princese. Opazovalci menijo, da je njena poroka s princem Williamom britanski kraljevi družini prinesla več naklonjenosti, kot so jo zaradi raznih škandalov uživali do pred kratkim. Koliko pa dejansko vemo o vzhajajoči zvezdi britanske monarhije?

V nadaljevanju predstavljamo vpogled v dosedanje nadrealistično življenje Kate Middleton.

Imela je običajno, srečno otroštvo

Catherine (Kate) Middleton se je rodila 9. januarja 1982 ponosnima staršema Michaelu in Carole Middleton. Starša sta se spoznala in zaljubila, ko sta delala kot stevardesa in dispečer letanja pri družbi British Airways. Leta 1987 sta ustanovila podjetje za prodajo potrebščin za otroške zabave po pošti. Catherine in njena mlajša brat in sestra (Pippa in James) so odraščali v mirnem in običajnem okolju v Buckleburyju v Berkshiru.

Uspeh družinskega podjetja in nekaj družinske dediščine sta Catherine omogočila, da je obiskovala odlično šolo St. Andrew’s in pozneje zelo cenjeni Marlborough College. Kate je bila odlična učenka, ki se je izkazala tako pri učenju kot tudi športu.

Obiskovala je univerzo St. Andrews

Leta 2001 se je Kate vpisala na študij umetnostne zgodovine na univerzi St. Andrews. Lepa in postavna rjavolaska bi komaj vedela, kako bo nedolžna izbira univerze popolnoma spremenila njeno življenje (čeprav mnogi viri trdijo, da jo je v izbiro univerze prepričala njena mati, ki je vedela, da bo tam študiral tudi princ William).

Tam je spoznala sošolca iz umetnostne zgodovine, princa Williama, ki je bil takrat drugi v vrsti za britanski prestol. Romantika med njima se je razvijala počasi, a zanesljiv – na srečo mediji o tem niso še nič vedeli.

Z Williamom sta bila sostanovalca

Kate in William sta bila sostanovalca, preden sta začela hoditi na zmenke. Družila sta se v istem krogu prijateljev, ki so večinoma živeli v isti hiši. Vsi v stanovanju so se zelo dobro razumeli. Kate in princ William sta se postopoma zelo zbližala in od takrat je njuno razmerje naravno in pristno vzcvetelo.

Par se je čedalje pogosteje videval in družil. Ne glede na to, kako ali kje sta se prvič srečala, je bilo namenjeno, da sta končala skupaj.

William doživi trenutek

Čeprav so iskrice preskočile, sta Kate in princ William še nekaj časa ostala prijatelja. Stvari so se spremenile leta 2002 med študentsko modno revijo, ko se je Kate sprehodila po ploščadi v prosojni obleki. Govori se, da jo je v tistem trenutku William začel videti v povsem drugačni luči in takrat sta iz prijateljev začela postajati nekaj več.

Princ William je s svoje strani zatrdil, da se je prelomnica v njunem razmerju razvila postopoma, potem ko sta skupaj preživljala čedalje več časa.

Začetek ljubezenske zgodbe

Kate in princ William sta se začela sestajati leta 2002. Vse do leta 2004, ko je bilo med skupnimi počitnicami v Švici njuno razmerje predstavljeno javnosti, je par ohranjal neverjetno diskretnost. Kako je paru uspelo ohraniti svoje razmerje v tajnosti?

Predvsem zaradi gentlemanskega dogovora med kraljevo družino in časopisnimi uredniki. Tako je par večino dni na univerzi St. Andrews ostal na varnem v mehurčku zasebnosti, brez vmešavanja tabloidov.

Po študiju se Kate preseli v London

Pozornost medijev se je seveda okrepila takoj, ko je Kate diplomirala na univerzi. Sprejela je službo mlajše nakupovalke v modni verigi Jigsaw in si uredila dom v Londonu. Njen kraljevi izbranec se je medtem pridružil vojski in se vključil v usposabljanje. Kate nenadni status zvezdnice sicer ni bil lahek, vendar se je z novinarskim nadzorom spopadla suvereno kljub neprestanim vdorom paparacev.

Kate se je držala zase in poskušala ohraniti videz zasebnega življenja. V tem obdobju je prevzemala različne vloge v podjetju svojih staršev in se veliko ukvarjala z dobrodelnostjo.

Njena prva uradna pojava v javnosti

Kate je bila še naprej predmet velikega zanimanja medijev, a kljub temu je paru uspelo, da se je romanca med njima krepila. Tako se je leta 2006 Kate prvič pojavila v javnosti s kraljevo družino, ko se je udeležila parade na Kraljevi vojaški akademiji v Sandhurstu. Kate se je pridružila kraljevi družini in podprla princa Williama, ki je nastopil na paradi in tako s svojo prisotnostjo svetu naznanila, da je njuno razmerje zelo resno.

Govorice o zaroki

Kmalu so novinarji opazili, da se je Kate pridružila Williamu ter njegovemu očetu in bratu na več počitnicah in ugibanja o zaroki so se razširila kot požar. Ena od trgovin je prehitela samo sebe in celo naročila spominke, povezane z bližajočim se dogodkom.

Aprila 2007 so tabloidi objavili, da se je kraljevi par razšel in novica je šokirala tudi najbolj predane privržence dosedanje kraljeve romance.

Domneve o kraljevi ločitvi

Tabloidi so bili polni ugibanj o razhodu para – nekatera poročila so bila previdna, druga pa naravnost nesramna. Anonimni viri so se redno oglašali, eno od poročil pa je šlo tako daleč, da je trdilo, da je princ William spoznal “veliko bolj vznemirljivo dekle”.

Nekateri insajderji so imeli prave informacije o situaciji; anonimni vir, ki je bil blizu Kate, je povedal, da je šlo le za premor.

Ponovno skupaj

Kot je bilo napovedano, ločitev ni trajala dolgo. Junija 2007 so se pojavile novice o tem, da je par obnovil romanco in mesec dni pozneje sta se Kate in njena mati udeležili koncerta za Diano na stadionu Wembley, kar je potrdilo, da je par spet skupaj. Kljub temu sta Kate in princ William sedela dve vrsti narazen in vztrajala, da sta “dobra prijatelja” in nič več.

Verjetno sta se le odločila, da bosta svojo drugo priložnost za zvezo ohranila še bolj zunaj žarometov, zato sta za razliko od prej prenehala obiskovati svoja stara mesta in svet ju je le redko videl skupaj v javnosti.

Težave s paparaci

Paparaci so vseeno pogosto nadlegovali Kate – zaskrbljujoča ponovitev zgodovine, ki je resno skrbela princa Williama. Tiskovni predstavnik kraljeve družine je časopisom povedal, da si princ najbolj od vsega želi, da bi novinarji prenehali nadlegovati Kate. Konec leta 2007 je Kate zato pustila službo v podjetju Jigsaw in prevzela vlogo producentke v podjetju svojih staršev – tako je bila bolj skrita pred paparaci.

Hkrati je tako lahko več časa preživela s princem Williamom, ga podpirala na tekmah v mnogoboju in se udeleževala družinskih dogodkov. Par je pogosto odhajal na počitnice v tujino, njuno razmerje pa se je ponovno okrepilo.

Trenirala je za prečkanje Rokavskega preliva

Leta 2007 je Kate kratek čas trenirala s skupino The Sisterhood, žensko posadko čolnov, ki se je pripravljala na dobrodelno prečkanje Rokavskega preliva. Bodoča vojvodinja se je treningu pridružila na povabilo prijatelja. Kate, ki je že bila izkušena športnica, je želela tekmovati, saj je dirka podpirala dobrodelnost. Priložnost je bila zelo mikavna, saj je ekipa tekmovala s povsem moško posadko.

A Kate se je morala zaradi resnih varnostnih pomislekov umakniti s tekmovanja. Menda je bila zato zelo razburjena, vendar se je po premisleku o varnosti celotne ekipe odločila, da odstopi, saj so paparaci postali takšna nočna mora, da so Kateini odvetniki izdali opozorilo, naj spoštujejo njeno zasebnost.

Varnost v podjetju staršev

Bratje in sestre Middleton, zlasti Kate, so imeli odločilno vlogo pri oblikovanju podjetja svojih staršev. Kot otroci so Kate in njeni sorojenci delali modele za katalog podjetja in pomagali razvijati nove kategorije za blagovno znamko. V več katalogih sta Pippa in Kate nastopili kot otroška modela, ki sta pozirala s keksi in v majicah z natisnjeno starostjo.

Poročilo CNN je pozneje razkrilo, da je Kate leta 2008 v podjetju vodila uvedbo novega oddelka za otroške zabave, ki je podpiral tudi dobrodelno organizacijo Starlight Children’s Foundation.

Alergija na konje

Kate je ena redkih v kraljevi družini, ki ni nikoli sedela na konju. V nasprotju s princem Williamom se kot otrok ni nikoli naučila jahati in ni odraščala v njihovi bližini. Leta 2009 je vojvodinja avstralski pisateljici Katty Lette razkrila, da je hudo alergična na konje.

Poročila pravijo, da si vojvodinja aktivno prizadeva premagati svojo alergijo. Prizadeva si, da bi več časa preživela s konji. Kate so fotografirali tudi ob konjih, ki jih je občasno pobožala.

Ko je kraljica zaradi Kate prekršila protokol

Poleti leta 2009 sta Kate in kraljica preživeli nekaj časa skupaj na družinskem izletu v Balmoralu. Vse kaže, da sta se dobro razumeli, kar je razvidno iz tega, da je pokojna kraljica prekršila protokol in Kate dovolila fotografiranje posestva.

To je bila velikodušna gesta brez primere, saj Kate in princ William takrat še nista bila poročena. Kate je morala nekaj narediti zelo prav, da je nekdo, ki je bil tako zadržan kot kraljica, popustil.

“Waity Katie”

Kmalu zatem so se ponovno pojavila medijska ugibanja o poročnih načrtih para. Dnevi so minevali in meseci so se prevesili v leta, ne da bi se kaj dosti govorilo o poročnih zvonovih. V tem času so jo britanski mediji začeli klicati “Waity Katie”, po slovensko ‘čakajoča Kate’. Na srečo čakanje in žalitve niso trajala dolgo.

Oktobra 2010 je princ William med počitnicami v Keniji Kate le postavil vprašanje. Kate je pozneje novinarjem opisala, kako romantična je bila zaroka; princ William ji je podaril isti safirni prstan, kot ga je ob zaroki nosila njegova mati, pokojna princesa Diana – s tem je želel zagotoviti, da njegova mati ne bo zamudila tega trenutka.

Kraljevi par je naznanil zaroko

Novembra 2010 je kraljeva družina izdala javno izjavo, v kateri je naznanila zaroko princa Williama s Catherine Middleton. Princ je o tem obvestil kraljico in druge ožje družinske člane, pred prošnjo pa je za dovoljenje zaprosil tudi Kateinega očeta.

Srečni par je pozneje nastopil na tiskovni konferenci in izjavil, da je nastopil pravi čas. V pripravah na novo življenje in vstop v kraljevo družino je Kate prevzela bolj uradno ime – Catherine.

Kate in William na pogovoru z novinarji

Kate in princ William sta se po zaroki pojavila v številnih intervjujih. V enem od njih je Kate opisala, kako je ob prvem srečanju s princem na univerzi zardela “živo rdeče” in se sramežljivo umaknila.

Bodoča vojvodinja je povedala, da sta sčasoma postala dobra prijatelja, čeprav se princ ni udeležil tedna brucev. Prvih nekaj tednov je bil namreč odsoten, zato sta potrebovala nekaj časa, da sta se spoznala.

Kate ni imela plakatov Williama, kot so krožile govorice

Kraljeva romanca je vzbudila radovednost številnih navdušenih oboževalcev in pri tako odmevnem razmerju, kot je bilo njuno, je bilo govoric veliko. Ena od govoric je bila, da je imela Kate slike princa nalepljene po stenah svoje sobe.

Vojvodinja je te govorice enkrat za vselej ovrgla med intervjujem za zaroko leta 2010 in povedala, da je bil edini plakat, ki ga je imela, fant v Levis kavbojkah. Princ William je v šali dodal, da je bil verjetno on v Leviskah.

Kate in kraljica

Med videom po zaroki leta 2010 je Kate razkrila, da je pokojno kraljico uradno spoznala šele pet let po tem, ko je začela hoditi s princem Williamom. Njuna prva uradna predstavitev je bila na poroki Petra Philipsa (sina princese Anne). Njeno razkritje je bilo za mnoge presenečenje.

Kate se je pred tem udeležila več dogodkov, na katerih je bila prisotna pokojna kraljica. Poročila so pozneje pojasnila, da se je pokojna kraljica morda izognila uradni predstavitvi, saj je par v prvih petih letih še vedno urejal svoje razmerje.

Povpraševanje po zaročni obleki

Novica o zaroki Kate in princa Williama je bila velik dogodek. Modni navdušenci so bili še posebej navdušeni nad modro obleko, ki jo je Kate nosila na razglasitvi. Zaradi osupljivega števila ljudi, ki so jo želeli dobiti, modna znamka ni mogla slediti prodaji in zalogam.

Oblikovalka je v intervjuju za Daily Mail povedala, da se je njeno majhno 25-člansko osebje trudilo slediti povpraševanju, a je blagovna znamka dve leti pozneje prenehala poslovati.

Kraljeva poroka

29. aprila 2011 je Kate za seboj pustila svoje preteklo življenje navadnega dekleta in se uradno pridružila britanski kraljevi družini. Poroka stoletja je potekala v Westminstrski opatiji, ki jo je po ocenah po vsem svetu spremljalo okoli 3 milijarde ljudi. Vse oči so bile uprte v sijočo nevesto, ki je bila v obleki Alexandra McQueena videti osupljivo.

Njena svilena obleka s čipko slonokoščene barve je imela štiri različne motive – vrtnico, šentjanževko, bodiko in narciso – ki so predstavljali štiri države Združenega kraljestva. Kraljeva poroka, ki je stala približno 34 milijonov dolarjev, je bila ena najbolj razkošnih porok v zgodovini.

Poklon princesi Diani

Angleške neveste se držijo brezčasne tradicije, po kateri morajo na poročni dan nositi “nekaj starega, nekaj novega, nekaj izposojenega in nekaj modrega”. Tako kot druge pred njo je tudi Kate na svoj način počastila to tradicijo. Njeno “nekaj starega” je bila poročna obleka Alexandra McQueena, v kateri je bila uporabljena tradicionalna irska čipkarska tehnika. Njeni “nekaj novega” so bili diamantni uhani, ki so ji jih podarili starši.

Kate se je z modrim trakom, ki ga je všila v svojo obleko, poklonila poznejši princesi Diani. Princesa Diana je imela podoben modri trak všit v svojo obleko, ko se je leta 1981 poročila s princem Charlesom.

Njeni lasje na poročni dan

Biti del kraljeve družine sicer res odpira vrata do najboljših svetovnih oblikovalcev, vendar to prinaša tudi nešteto modnih pravil. Novinarji so poročali, da naj bi kraljeva družina Kate odločno svetovala, naj za kraljevo poroko nosi spete lase, tako kot sta to storili princesa Diana in kraljica Elizabeta na svoji poroki. V kraljevih krogih je bil stil napol dvignjenih, napol spuščenih las za poroko odklonilen.

A Kate si je želela imeti spuščene lase s plapolajočimi kodri, ki je bil njen najljubši način nošenja las, ki je bil všeč tudi princu Williamu.

Kraljevi nazivi in potovanja

Kate je iz Westminstrske opatije odšla kot vojvodinja Cambriška. Junija 2011 sta se vojvoda in vojvodinja Cambriška odpravila na prvo mednarodno potovanje britanske kraljeve družine.

Kate in princ William sta odpotovala v Kanado, kjer sta imela vrsto nastopov. Potovala sta tudi v Ameriko, kjer sta se udeležila dogodka na rdeči preprogi v Los Angelesu v Kaliforniji.

Škandali in težave s tiskom

Med največjimi škandali, s katerimi se je srečala Kate, je bilo leto 2012, ko so francoski tabloidi objavili njene fotografije zgoraj brez med počitnicami v Franciji. Vojvodinja se je sončila v osamljeni, odmaknjeni vili, ko so paparaci posneli fotografije s fotoaparatom z dolgim objektivom.

Kraljevi zastopniki so izdali odločno izjavo, v kateri so incident primerjali z najhujšimi ekscesi tiska v času Dianinega življenja. Kraljevi par je revijo Closer in časopis La Provence tožil za 1,9 milijona dolarjev odškodnine. Francosko sodišče je paru odobrilo tudi sodno prepoved izdaje posnetkov.

Naznanilo Kate in Williama

3. decembra 2012 je palača svetega Jakoba objavila, da Kate in princ William pričakujeta prvega otroka. Navdušenje je bilo izjemno, vendar je do napovedi prišlo zgodaj v nosečnosti še iz enega razloga: Kate je trpela zaradi izjemno hude nosečniške slabosti, imenovane hyperemesis gravidarum, ki je zahtevala hospitalizacijo.

Tri dni po napovedi so novinarji opazili kraljevi par, ki je zapuščal bolnišnico, potem ko je Kate prestala zdravljenje. Huda nosečniška slabost je Kate pestila vse do zadnjega trimesečja nosečnosti.

Rojstvo princa Georgea

Zakonca sta 22. julija 2013 dobila svojega prvega sina, princa Georgea Alexandra Louisa. Deček, ki je dobil ime po očetu in dedku kraljice Elizabete, bo do konca 21. stoletja vladal kot kralj George VII. Država je prinčev prihod proslavila s salvami iz orožja v londonskem stolpu in zelenem parku.

Zvonovi Westminstrske opatije so zvonili tri ure. Novopečena starša sta svojega dečka pokazala na fotografiranju pred bolnišnico Svete Marije v Londonu, nato pa sta se odpravila na dom družine Middleton.

Polemika okoli njene šivilje

Oboževalci so nenehno pozorni na to, kaj nosi Kate, kar je marsikaterega oblikovalca katapultiralo do slave in uspeha. Med turnejo po Pacifiku leta 2012 je vojvodinja nastopila v rumeni obleki iz bombažne čipke. Oboževalci niso mogli ugotoviti, kdo je obleko oblikoval. Mnogi so menili, da je izbrala nekaj brez imena blagovne znamke, saj morda ni mogla najti ničesar, kar bi ji bilo všeč na Salomonovih otokih.

Leto pozneje je palača razkrila, da je imela Kate zasebno šiviljo, ki ji je izdelala breskovo nosečniško obleko. Oboževalci so to hitro povezali. Nekateri so bili užaljeni, češ da to britanskim podjetjem preprečuje, da bi imela koristi od ‘učinka Kate Middleton’.

Prva kraljeva turneja princa Georgea

Leta 2014 se je kraljevi par odpravil na tritedensko kraljevo turnejo po Avstraliji in Novi Zelandiji ter se odločil, da bo s seboj vzel tudi princa Georgea – to je bila njuna prva turneja kot tričlanska družina. Kateina izrecna želja je bila, da bi njen sin čim več časa preživel zunaj zidov palače.

Želela je, da bi doživljal življenje, kot ga je doživljala sama, ko je odraščala. Kraljeva turneja je bila daleč od “običajne”, vendar je princu ne glede na to omogočila odličen začetek.

Prihod princese Charlotte

Septembra 2014 je kraljevi par naznanil, da Kate pričakuje drugega otroka. Tudi tokrat je bila zaradi Kateine slabosti napoved objavljena veliko pred 12. tednom nosečnosti. Vojvodinja je zaradi nosečniške slabosti hudo oslabela in izpustila vrsto javnih nastopov. Dne 2. maja 2015 se je ob 8:34 zjutraj rodila princesa Charlotte, ki je tehtala 3,7 kg.

Kate je tudi tokrat rodila v bolnišnici St Mary’s, pri čemer se je obrnila na isto ekipo zdravnikov kot prej. Ker je šlo za naravni porod, sta Kate in princ William zapustila bolnišnico le nekaj ur po njenem porodu. Kasneje je opisala, da je imela raje porod kot hudo nosečniško slabost – vojvodinja je dejala, da se je porod vsaj končal, medtem ko slabosti ni in ni bilo konca.

Šotorenje rojalistov zunaj bolnišnice

Javnost je bila presrečna, ko je izvedela novico o Kateini drugi nosečnosti. Ko se je bližal datum poroda, je skupina zagrizenih rojalistov več tednov taborila pred bolnišnico Svete Marije v Londonu – spali so v šotorih čez cesto od bolnišnice, v upanju, da bodo zagledali drugega otroka.

Ko je kraljevi par to izvedel, je ljudem v improviziranem taboru poslal pecivo in vročo kavo. Če so že nameravali taboriti celo noč, so lahko poskrbeli vsaj za to, da jim je bilo čim bolj toplo.

Menjava okolja za družino

Po rojstvu princese Charlotte se je kraljevi par še istega leta odločil zapustiti London in se preseliti v oddaljeno podeželsko hišo. Hiša Anmer Hall z desetimi spalnicami je bila poročno darilo kraljice in naj bi družini nudila prepotrebno zasebnost in normalnost.

Kate in princ William sta se lahko z otroki sprehajala po vasi, ne da bi ju kdo motil. Prebivalci ju nikoli niso poskušali ogovoriti ali se z njima fotografirati – zato je par (zlasti Kate) vzljubil ta del države.

Njene najljubše televizijske serije

Lahko se vprašamo, kakšno je življenje članov kraljevih družin in ali imajo v svojem izjemno natrpanem urniku kakršen koli počitek – še posebej Kate, ki je nenadoma pristala v središču pozornosti. Med nagovorom na podelitvi nagrad BAFTA leta 2015 je princ William povedal, da se oba s Kate rada sprostita ob serijah “Downton Abbey” in “Homeland”.

Med Kateinimi najljubšimi serijami je bila tudi “Igra prestolov”. Istega leta je Kate obiskala snemanje serije “Downton Abbey” v Ealing Studios v Londonu.

Počitnice in kraljevi izleti

Marca 2016 se je štiričlanska družina odpravila na svoje prve skupne počitnice, in sicer na smučanje v francoske Alpe. Po poročilih sta se princ George in princesa Charlotte prvič igrala na snegu. Po vsem sodeč sta v tej izkušnji zelo uživala.

Kasneje istega leta se je čudovita štiričlanska družina odpravila na še eno pustolovščino v tujino – tokrat na kraljevo turnejo v Kanado. V Kanadi so preživeli osem dni, kar je bila njihova prva uspešna skupna kraljeva turneja.

Ko je preskočila predstavitev šamrole

Leta 2016 je Kate prekršila pravila in se odločila, da bo ostala doma z otroki, namesto da bi 1. bataljonu irske garde na dan svetega Patrika podarila šamrole – dolgoletno tradicijo, ki jo je začela kraljica Viktorija v spomin na angleško podporo Irski med bursko vojno.

Opazovalci so se vojvodinji posmehovali, ker je preskočila dogodek, medtem ko se ga je njen mož udeležil. Palača je izdala izjavo, da se ni mogla udeležiti dogodka, ker je dala prednost druženju z otroki pred naporno turnejo v Indiji in Butanu naslednji mesec.

Za kraljico je pripravila chutney

Vsako leto je težko podariti premišljena božična darila, zato si predstavljajte, da morate pripraviti darilo za kraljico. V dokumentarnem filmu iz leta 2016 je Kate razkrila, kako zaskrbljena je bila glede primernega darila za kraljico med svojim prvim božičem v Sandringhamu. Pomislila je, kaj bi podarila svojim starim staršem, in se odločila, da bo nekaj izdelala.

Vojvodinja se je končno odločila za babičin recept za čatni (chutney). Stvari bi seveda lahko šle hudo narobe. Kate ga je naslednji dan opazila na mizi, kar jo je zelo razveselilo in olajšalo.

Njene “kontroverzne” modne odločitve

Nekaj Kateinih najbolj kontroverznih trenutkov je bilo povezanih z modo. Kdo se še spomni časov, ko je nosila čevlje s polno peto? Kate je povzročila razburjenje v kraljevi družini, ko je na kraljevem obisku na kmetiji, kjer so pridelovali jabolčnik, nosila čevlje s polno peto.

Vsi, vključno z modno policijo, so ugotovili, da z njenim videzom ni nič narobe. Toda kraljica ni bila ravno oboževalka polnih pet in od takrat naj bi jih Kate začela nositi le na dogodkih, na katerih kraljica ni bila prisotna.

Družina se preseli nazaj v London

Po nekaj blaženih letih na podeželju je par leta 2017 naznanil, da se uradno seli nazaj v London in Kensingtonsko palačo. Načrtovala sta obsežno prenovo, pri čemer sta nameravala zgraditi ogromen kletni prizidek k nepremičnini.

Kate in princ William sta se tako kmalu vrnila v londonsko življenje. Par je bil še naprej zaposlen z družino in uradnimi obveznostmi, vendar sta se potrudila, da sta si privoščila tudi nekaj prostega časa. Med njunimi najljubšimi načini sproščanja je bilo naročanje curryja in gledanje serij Igra prestolov in Domovina, ko so otroci zaspali.

Rojstvo princa Louisa

Kate in princ William sta 4. septembra 2017 naznanila, da pričakujeta tretjega otroka. Kraljeva izjava je bila podobna kot pri prejšnjih dveh nosečnostih – družina je bila navdušena, Kate pa je trpela za hiperemezo gravidarum. Princ Louis se je 23. aprila 2018 rodil v istem bolnišničnem oddelku kot njegova starejša brat in sestra.

Supermama Kate je svojega novega otroka svetu predstavila le sedem ur po porodu.

Pokroviteljica umetnosti

Kate obožuje fotografijo in je častna članica Kraljevega fotografskega društva. Več uradnih portretov princa Louisa in princese Charlotte je delo njune matere. Znana je po tem, da dela odkrite fotografije, na katerih so ujeti mejniki, kot so prvi šolski dan, prvi otroški koraki in druge priložnosti, kot so rojstni dnevi.

Leta 2018 je vojvodinja postala prva kraljeva pokroviteljica uglednega muzeja Victoria and Albert Museum v Londonu – primerno pokroviteljstvo za nekoga, ki je navdušen nad fotografijo, vizualno umetnostjo in oblikovanjem. Kate je tudi dolgoletna pokroviteljica Narodne portretne galerije.

Kate naj bi se zlomila

Princ Harry in Meghan sta se poročila maja 2018. Nekaj dni pred kraljevo poroko so mediji objavili zgodbo, da je Kate zelo prizadeta zaradi neprimernega vedenja Meghan. Viri so novinarjem povedali, da se je Kate zlomila in jokala po pomerjanju obleke za družico princese Charlotte.

Mediji niso razkrili nobenih podrobnosti o tem, kaj je privedlo do tega dogodka, dejali pa so, da je bila Kate morda posebej čustvena, ker je nedavno rodila princa Louisa. Kate sicer na poročni dan ni kazala nobenih znakov tesnobe ali stresa.

Ko je nosila Dianine uhane

Leta 2019 je vojvodinja Cambriška povzročila razburjenje z izbiro uhanov na krstnem portretu malega Archieja. Kate je nosila enake uhane, kot jih je imela Dina na krstu princa Harryja leta 1994 – par čudovitih bisernih uhanov Collingwood. Oboževalci kraljeve družine so menili, da je to slab okus.

Uhani bi bili smiselni, če bi šlo za krst njenih otrok, so dejali; če bi kdo moral nositi Dianino dediščino, je to Meghan. Kraljevi opazovalci so Kate obtožili, da poskuša Meghan postaviti na glavo.

Šok: snela je zaročni prstan

Leta 2020 so kraljevi oboževalci na eni od domačih fotografij opazili Kate brez njenega značilnega safirnega zaročnega prstana – fotografirana je bila le s poročnim prstanom. Preden se je internet razburil, so novice pojasnile, da se je v preteklih dveh letih držala strogih protokolov umivanja rok in je zato prstan odstranila.

Zaskrbljenost se je spremenila v olajšanje, ko so ljudje ugotovili, da je med parom še naprej vse potekalo gladko.

Njena pravna bitka s Tatlerjem

Mediji ves čas pišejo divje zgodbe o kraljevi družini. Tradicionalno palača le redko komentira – torej dokler Tatler maja 2020 ni objavil naslovne zgodbe o Kate. Članek je trdil, da se je pogovarjal s kopico njenih prijateljev, ki so povedali, kako je bila vojvodinja razburjena zaradi svoje delovne obremenitve po odhodu princa Harryja in Meghan iz kraljeve družine.

Kensingtonska palača je v neobičajni potezi izdala odločno izjavo, v kateri je članek kritizirala zaradi “lažnih napačnih predstavitev” in “netočnosti”. Princ William in Kate sta časopisu Tatler poslala pravna obvestila, v katerih sta zahtevala umik zgodbe.

Soočila sta se z nasprotovanjem

Leta 2022 sta se Kate in princ William odpravila na čezmorsko kraljevo turnejo, potem ko sta prejšnji dve leti ostala v Združenem kraljestvu. Par je nameraval potovati po Karibih ob platinastem jubileju kraljice Elizabete, vendar se potovanje ni izšlo po načrtih.

V nasprotju s prejšnjimi kraljevimi turnejami sta se soočila s hudimi odzivi in kritikami. Od Belizeja do Barbadosa so lokalne skupnosti organizirale proteste, na katerih so kritizirale kolonialno preteklost monarhije in njene povezave s trgovino s sužnji.

Bodoča kraljica

Septembra 2022 se je Katein naslov spremenil; nenadoma ni bila več samo vojvodinja Cambriška, ampak je postala valižanska princesa in prihodnja angleška kraljica. Diana, princesa ljudstva, je bila zadnja ženska, ki je nosila ta naziv.

Kate je naziv podedovala po smrti kraljice Elizabete II. in je zdaj naslednja v vrsti za kraljico. Njen mladostni duh in razumevanje nove generacije, ki je zrasla v kraljestvu, zagotavljata, da bo Kate svojo dolžnost opravljala z milino in dostojanstvom ter se pomagala prilagoditi spremembam, ki jih doživlja kraljeva družina.

PREBERITE TUDI: Kate Middleton na podelitev nagrad Bafta prinesla kraljevski glamur v elegantnih opernih rokavicah

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj