… da se jo porabi za energijo, je raziskava pokazala, da jo v resnici izdihamo v zrak v obliki ogljikovega dioksida. Kljub temu, da je na svetu čedalje več čedalje bolj debelih ljudi, ki se seveda neprestano trudijo shujšati, večina profesionalcev ne zna pravilno odgovoriti na vprašanje, kam gre telesna maščoba, ko hujšamo.

Najpogostejša zmota, ki kroži tako med zdravniki kot tudi prehranskimi strokovnjaki in fitnes trenerji, je, da se maščoba pretvori v energijo oz. toploto. “Prav presenetljivo je, koliko nevednosti in zmede je prisotnih glede metabolizma in hujšanja,” so povedali strokovnjaki. “Pravilen odgovor je, da se večina maščobne mase izdiha v obliki ogljikovega dioksida. Torej gre v zrak.”

V raziskavi, ki je bila objavljena v British Medical Journal, so avtorji dokazali, da izguba 10 kilogramov telesne maščobe zahteva 29 kg vdihanega kisika, proizvede pa 28 kg ogljikovega dioksida in 11 kg vode. “S svetovno krizo debelosti, bi morali vedeti odgovor na to vprašanje in dejstvo, da ga nihče ni vedel, nas je presenetilo,” so še povedali raziskovalci.

Povedali so še, da so v natančni raziskavi preučili vsak atom izgubljene maščobe ter da so rezultati nekaj popolnoma novega na tem področju. Če torej shujšate 10 kilogramov, to hujšanje pomeni, da ste 8,4 kg izdihali v obliki ogljikovega dioksida, preostalih 1,6 kg pa postane voda, ki se izloči z iztrebljanjem, dihanjem, znojenjem, solzami in drugimi telesnimi tekočinami.

PREBERITE TUDI: Kako shujšati in novo težo tudi obdržati?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj