… opravljena raziskava, objavljena tudi v British Journal of Nutrition. To velja za vse ljudi, katerih prehrana ne vsebuje dovolj kalcija.

Raziskovalci so pripravili 15-tedenski program hujšanja za ekstremno debele ženske. Udeleženke so pred tem v povprečju zaužile manj kot 600 mg kalcija na dan, priporočena dnevna količina pa ja (vsaj) 1000 mg. V programu so imele nizkokalorično dieto in vsak dan vzele dve tableti kalcija (skupaj 1200 mg) oz. placeba. Tiste, ki so jemale kalcij, so tekom shujševalnega programa izgubile skoraj 6 kg, medtem ko so tiste, ki so jemale placebo, in so torej imele premalo kalcija v prehrani, izgubile le 1 kg.

Raziskovalci predvidevajo, da možgani zaznajo pomanjkanje kalcija in ga skušajo nadomestiti s potrebo po povečanem vnosu hrane, kar pa je seveda v nasprotju s ciljem, to je izguba odvečne telesne maščobe. Zadosten vnos kalcija pa preprečuje potrebo in željo po tem, da bi jedli (pre)več, zato je zadosten vnos kalcija zelo pomemben za zagotovitev uspešnosti kateregakoli shujševalnega programa oz. diete. Po besedah raziskovalcev je imelo več kot 50 % žensk, ki so imele težave z odvečno telesno maščobo, primankljaj kalcija v prehrani.

healthspark_calcium_s
Poleg te raziskave je eden izmed raziskovalcev v svojih raziskavah več let preučeval povezavo med kalcijem in debelostjo in ugotovil, da so imele ženske, katerih prehrana je bila revna s kalcijem, več telesne maščobe, širši obseg pasu in več slabega holesterola.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj