Kvinoja in kuskus sta dve majhni, zrnati živili, ki ju pogosto uživamo kot alternativo rižu in testeninam. Glede na podoben videz in kulinarično uporabo jih mnogi pogosto zamenjujejo,  ali pa se preprosto vprašajo, kako se ti dve živili med seboj razlikujeta. Prehransko gledano se precej. V nadaljevanju pojasnjujemo glavne razlike med kvinojo in kuskusom, da se boste lažje odločili, katero izbirati.

Kaj sta kuskus in kvinoja?

Kuskus je vrsta testenin z majhnimi kroglicami, narejenih iz parjenega zdroba – moke iz trde pšenice. Je osnovno živilo v severni Afriki (Maroko), Alžiriji in Tuniziji. Po drugi strani je kvinoja seme rastline kvinoje, ki spada v družino Chenopodiaceae. Vendar je zaradi prehranske sestave katalogizirana kot psevdožitar. Običajno jo uživamo kot zrno namesto kot seme. Obstajajo tri različne sorte kvinoje – rdeča, črna in bela, ki jo gojijo v andski regiji Južne Amerike.

Prehranske vrednosti

Obe živili vsebujeta predvsem ogljikove hidrate in se ponašata z dokaj visoko vsebnostjo beljakovin. Obe imata naravno malo maščob. Kljub temu ima kvinoja približno 12-krat več maščobe kot kuskus, ki izhaja predvsem iz zdravih maščobnih kislin, kot sta omega-3 in omega-6. Kljub podobni vsebnosti ogljikovih hidratov in beljakovin se njihova kakovost hranil bistveno razlikuje. Kvinoja je znana po svojem edinstvenem proteinskem profilu. Beljakovine sestavljajo aminokisline, ki jih delimo na esencialne in nebistvene. Vaše telo lahko proizvaja samo tiste nebistvene, kar pomeni, da je treba esencialne aminokisline pridobivati ​​iz hrane. Za razliko od kuskusa – in večine zrn in stročnic, dveh pogostih rastlinskih virov beljakovin – kvinoja vsebuje vse bistvene aminokisline. Zaradi tega je vir visoko kakovostnih beljakovin. Kar zadeva vsebnost ogljikovih hidratov, kvinoja vsebuje dvakrat več vlaknin kot kuskus, kar pomeni, da se boste dlje časa počutili site. Kvinoja ima tudi nizek glikemični indeks (GI) 53, v primerjavi s srednjim GI kuskusa 65. Visok GI pomeni, da bo hrana verjetno povečala raven sladkorja v krvi, medtem ko nizek GI pomeni, da bo hrana počasneje povzročila in enakomernejše zvišala krvni sladkor.

PREBERITE TUDI: Kvinoja s piščancem in zelenjavo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj