Različne okoliščine, življenjski izzivi nas kot po razburkanem morju vodijo sem in tja in zlahka se zgodi, da se izgubite. Izgubite se tudi v različnih vlogah; če se preveč posvečate karieri ali družini, denimo. Zaradi teh različnih vlog v življenju, ki smo jih izbrali, svojo pozornost preusmerjamo na določena področja.

PREBERITE TUDI: Zato ženske izgubijo same sebe, ko postanejo mamice

Kdo sem?

“Kdo sploh sem”, je vprašanje, ki si ga postavi marsikateri starš, ko otroci odrastejo in imajo ponovno več časa zase. “Kdo sploh sem”, je vprašanje, ki si ga zastavljajo ljudje, ko v karieri že dosežejo želeno. “Kdo sploh sem”, je vprašanje, ki si ga postavljajo ljudje po koncu ljubezenskega razmerja. Kajti, ko otroci odrastejo, ko služba ni več tako pomembna, in ko ostanete brez partnerja, ostanete le še vi. Takrat se vprašate, kdo pravzaprav ste.

Preventiva

Pomembno je, da ne glede na to, kje se nahajate, sebe ne izgubite. Da se kljub naporni in uspešni karieri, materinstvu ali razmerju, vedno posvečate tudi sebi. Kajti vi niste le mati, žena ali uspešna delavka, vi ste predvsem vi. Kdo ste, ko si odstranite vse te nalepke? Kdo ste, ko niste partnerica, mati, zaposlena, tekačica ipd.? Pomembno je, da ste kljub napornim dnem, ko svojo pozornost namenjate službi, družini ali skrbi za druge, povezani sami s seboj. Načini za to so različni: upoštevajte svoje želje, pogovarjajte se s seboj, počnite stvari, ki vas veselijo, pojdite sami v naravo. Ko boste povezani s seboj, boste trdnejši in stabilnejši in tudi v drugih vlogah boste bolje delovali. Otroci bodo veseli zadovoljne matere, partner bo vesel močne in samostojne ženske, ki ve kaj želi.

Če ste se že izgubili, kako se znova najti?

Neskončni seznami opravil niso tisto, kar vas dopolnjuje in kar potrebujete za dušo. Ko se znajdete v kaosu in ko poleg tega še ugotovite, da ne veste, kdo ste, ne veste, kam in kako, je to zelo težka situacija. Če ne veste, kdo ste, ste izgubili svojo moč in ste šibki, zato boste svojo ladjo življenja težko preusmerili na pravo pot. Če imate občutek, da vaše življenje ni to, kar bi si želeli, ga morate spremeniti. Vsakodnevne obveznosti in opravki so vas potopili. Dobra novica je, da to lahko popravite.

PREBERITE TUDI: 6 aktivnosti, ki jih lahko počnete sami, da v razmerju (p)ostanete neodvisni in samostojni

Ključ do spoznavanja sebe se skriva tu: potrebno je iti iz cone udobja, prekiniti rutino in narediti akcijo.

1. Ne bojujte se s svojimi čustvi

Dovolite si čutiti negativna čustva, kot so jeza, žalost in strah. Če boste ta čustva ignorirali, se boste od sebe še bolj oddaljili. Sprejmite jih. Zavedanje samega sebe je prvi korak k spremembam in odprti morate biti za to, da spoznate svoja čustva.

2. Spomnite se, kaj imate radi

V čem ste uživali nekoč? Ste radi brali, tekli, šivali ali ustvarjali? Obudite svoje hobije, tako se boste zopet hitro našli. Izgovore, da nimate denarja in časa, preprosto vrzite proč.

3. Postavite časovnico

Vzemite list papirja in svinčnik in ustvarite časovnico svojega življenja. Nanjo napišite letnice in pomembne dogodke. Tako boste ozavestili življenje in prepoznali, katera so bila obdobja, ko ste bili srečni. Zapišite dosežke, obžalovanja, torej tako negativne in pozitivne stvari. Ko pogledate na negativne stvari, se vprašajte, kaj ste se iz tega naučili in kako to lahko preprečite v prihodnje. Ko pogledate na pozitivne stvari, se spomnite srečnih občutkov in se vprašajte, kako lahko iz tega črpate dobro energijo. Kako so vas vse te izkušnje zaznamovale, da ste danes to, kar ste?

4. Objemite sebe; svojega notranjega otroka

Eden izmed načinov k poti spoznavanja samega sebe je tudi ta, da se spominjate sebe kot otroka. Objemite tega otroka v sebi in mu povejte, da ga imate radi. Ljubezen do sebe je ključ.

5. Povežite se z ljudmi iz preteklosti

Nekateri ljudje, ki so bili nam včasih blizu, so v preteklosti z razlogom. Drugi ljudje pa so v preteklosti le zaradi pomanjkanja časa. Pokličite stare prijatelje in znova navežite stik. Obujajte spomine.

6. Posodobite svoje miselne vzorce

Tekom časa vsi posvojimo neke miselne vzorce, zaradi katerih ne razmišljamo izven okvirjev. Če verjamete, da bi bili srečni le z veliko hišo ali boljšo službo, se znebite te miselnosti. Srečni ste lahko tudi s tem, kar imate. Ni materialna stvar tista, ki nas osrečuje, temveč naše dojemanje tega. Če se počutite izgubljeni, je to morda tudi zaradi te miselnosti. Znova si postavite vrednote.

7. Zaupajte si

Zaupajte si. Zaupanje samemu sebi je zelo pomembno. Sebi morate biti najboljši prijatelj. Če boste navzven izžarevali samozavest in samozaupanje, bodo to občutili tudi drugi.

8. Sprejmite se

Ne glede na to, kako ste morda izgubljeni ali jezni nase, sprejmite se take, kot ste. Že iz zunanjega sveta prejmete neodobravanja ali obsojanje, zato je pomembno, da se v prvi vrsti sprejemate vi.

9. Zavedajte se sami sebe

Dnevno vaš um 8 ur zaseda služba, preostali čas pa razmišljate, kaj boste pospravili, kaj skuhali, po katerih opravkih je potrebno in podobno. Pozabljate pa nase. Izkoristite vožnjo v avtu za pogovor s samim seboj, vzemite si vsaj nekaj minut dnevno in pozornost preusmerite nase. Tudi meditacija in čuječnost sta odlični orodji za zavedanje samega sebe. Bodite bolj prisotni v trenutku.

10. Sprejmite vse

Nehajte obsojati. Popolnost ne obstaja, zato bodite prijaznejši do sebe in do drugih. Nehajte razmišljati, kako bi se nekdo moral vesti, kako bi se nekaj morali zgoditi. Dobre stvari z veseljem sprejmete take, kot so in enak odnos bi morali imeti do negativnih stvari. Ljudje, ki nas jezijo, so naši učitelji, situacije, ki se nam zdijo slabe za nas, so za nas dejansko dobra izkušnja.

11. Bodite sebični

Vzemite si čas zase, ko ga potrebujete. V čem uživate? Vzemite si dan dopusta, ki ni namenjen partnerju ali družini, temveč sebi. Razvajajte se!

12. Spoznajte se

Sami sebe v resnici zelo dobro poznate, le da se tega v tem obdobju, ko se iščete, ne zavedate. Čas je za ponovno bilanco. Spomnite se, v čem ste dobri, kaj so vaše kakovostne vrline in kaj so vaše šibkosti. Učinkovit način spoznavanja sebe je tudi to, da osebe okoli vas vzamete kot ogledalo. Kaj vas moti na drugih. Kaj vas zmoti, ko vam nekdo nekaj reče? Zakaj imate s tem težavo?

13. Spoznajte svoje cilje in želje

Vprašajte se, kaj si želite. Zastavite si cilje, ki naj ne bodo le poslovni. Naj bodo cilji, povezani z zdravjem, odnosi.

14. Povežite se s svojim jedrom

Jedro vašega telesa je vaš stabilizator: duševni, čustveni in fizični. Predstavljajte si, da imate pod popkom, v trebušnih mišicah jedro vaše moči. Zavedajte se ga in globoko dihajte. Tako se tudi zavedate same sebe in si postavite močan center.

PREBERITE TUDI: 6 stvari, ki jih lahko podarite SEBI in ne stanejo nič

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj