…  pomarančnega drevesa (Citrus sinensis). Pred 20. stoletjem je bila pomaranča dragocen sadež, ki so ga jedli le ob posebnih priložnostih. Kot že omenjeno, so znane po visoki vsebnosti vitamina C. Poleg tega pa vsebujejo še ogromno drugih vitaminov in mineralov, zaradi tega spadajo med zelo zdrave sadeže.

1. Krepijo imunski sistem

Vitamin C krepi imunski sistem in nas ščiti pred prostimi radikali v telesu, ki lahko povzročajo kronične bolezni. Ob zadostnih vnosih vitamina C je naše telo manj obremenjeno in odziv imunskega sistema se lahko poveča.

2. Blagodejno vplivajo na krvni tlak

Uživanje pomaranč lahko pomaga znižati krvni tlak, ker vsebujejo veliko hesperidina, ki ga najdemo predvsem v citrusih.

3. Zdrava raven holesterola

Vlaknine v pomarančah lahko pomagajo znižati raven holesterola, saj pomagajo odstraniti odvečni nezdravi holesterol. To je razvidno iz študije, opravljene v letu 2010. V tej študiji so raziskovalci ugotovili, da se je slab holesterol (LDL holesterol) testnih oseb zmanjšal, potem ko so 60 dni pili pomarančni sok. Opravljenih je bilo sicer še mnogo drugih raziskav, ki potrjujejo ugotovitev.

4. Ugodno vplivajo na diabetike

Dejstvo, da so pomaranče bogate z vlakninami, ne koristi le za raven holesterola, ampak tudi za raven sladkorja v krvi. Študije so pokazale, da je raven sladkorja v krvi pri sladkornih bolnikih tipa 1 ali 2 bolj stabilna, kadar zaužijejo dovolj vlaknin.

5. Za zdravo kožo

Vitamin C kožo ščiti pred poškodbami in je nujen za proizvodnjo kolagena: snovi, ki kožo ohranja prožno.

6. Izboljšujejo slabokrvnost

Vitamin C pomaga pri absorpciji železa iz rastlinske hrane. Ker pomaranče vsebujejo veliko vitamina C, lahko to sadje pomaga preprečevati slabokrvnost, ki je posledica pomanjkanja železa.

PREBERITE TUDI: Visoke količine vitamina C učinkovitejše od antibiotikov

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj