Brinovo drevo, Juniperus communis, je zimzeleni grm, ki raste v mnogih delih sveta, vključno s Severno Ameriko, Evropo in Azijo. Proizvaja semenske storže, ki so splošno znani kot brinove jagode. Čeprav je barva jagod različna, je v veliki večini temno modra.

 

Njihovo aromo pogosto opisujejo kot lesno. Imajo pikanten, borov okus in se običajno uporabljajo v majhnih količinah kot začimba ali aromatična snov. Te majhne jagode so uporabljene v kulinarične in medicinske namene že od antičnih časov, trenutne raziskave pa kažejo, da lahko nudijo različne koristi za zdravje, zato bi bilo škoda, če jih ne bi uporabljali.

Uporaba brinovih jagod

Za razliko od drugih jagod, se brinove jagode običajno uporabljajo le v majhnih količinah za aromatiziranje hrane – ne jemo jih v velikih porcijah.

Brinove jagode se običajno uporabljajo kot začimba pri jagnjetini (ali ovčetini) in so še posebej dobre z divjačino, divjim prašičem in celo z domačo svinjino. Lahko jih celo dodate v lonec čilija, da dobite rustikalen okus, ki dopolnjuje mleto dimljeno čili papriko. Brin je tudi dobra aroma za pečeno raco.

Da bi brinovim jagodam izrazili rahel okus po citrusih, večina receptov zahteva dodajanje drugega sadja, kot so jabolka ali suhe slive. Zdrobljene brinove jagode lahko vtrete v meso po vaši izbiri, preden ga popečete. Za pikanten okus dodajte malo ingverja ali česna. Lahko pa jih dušite, preden jih marinirate ali meso z njimi polijete.

Nepogrešljive so tudi v priljubljeni alkoholni pijači Gin Tonic.

PREBERITE TUDI: Je kajenski poper res tako zelo zdravilen?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj