Mnogim ljudem je kariera oz. služba tisto področje, ki jim veliko pomeni in mnogim je karierni uspeh tisto, ki določa tudi splošni uspeh. Pomembno je tudi to, da človek najde delo, ki ga veseli, kar je v dandanašnjih časih morda težko. Včasih pa se kakšnemu izmed posameznikov zgodi tudi to, da ga služba sicer veseli, ampak ima občutek, da je obstal. Kaj storiti, in kako delovati, da se stvari ‘premaknejo’. Da se doseže še kakšen uspešen projekt, napredovanje, da se zasluži spoštovanje sodelavcev in nadrejenih? Tu instant uspeha ni; ne pomaga dobrikanje in igranje pridnega delavca, temveč se je situacije potrebno lotiti v samem bistvu. Sami po sebi morate namreč naravno deovati tako, da kar najbolj pozitivno vplivate nase, na svoje sodelavce ter samo delo.

PREBERITE TUDI: Najpogostejša vprašanja na razgovorih za zaposlitev

1. Ne bojte se zamenjati poti

Ljudje se pogosto držimo točno začrtanih poti in se bojimo novih; kajti nove poti prinesejo nekaj neznanega, s tem pa tudi naš nezaveden strah. Pozabljamo, kako dober občutek je, ko kdaj zletimo z ustaljenih tirov in doživimo nekaj novega ter se s tem prebudimo. Morda s tem najdete nove strani sebe, za katere ste že davno pozabili, da obstajajo. Mord anajdete nov hobi in si dan obrnete na glavo. Seveda se vse lažje sliši v teoriji, kot praksi, ampak kdaj pa kdaj je pač potrebno improvizirati. Ne potrebujete torej trmasto slediti svojemu 5-letnemu planu, temveč se osredotočite na vašo strast, interese in srečo.

2. Najdite mentorja

Vsak na svoji poti potrebuje nekoga, ki mu lahko svetuje. Še posebno so ti ljudje zaželjeni v poslovnem svetu, kjer lahko s svojimi izkušnjami pomagajo manj izkušenim. Morda vam ni potrebno trmoglavo iskati primernega človeka, ki bi lahko bil vaš mentor, temveč se poskusite naučiti nekaj od vsakega nadrejenega, ki vam pride nasproti. Od vsakega se lahko naučite različnih veščin. Ne bojte se stopiti v stik z njimi.
Ne prosite za to, kar vam pripada, temveč dokažite, da si to zaslužite
Ko govorimo o uspehu, ni bližnjic. Pokažite, da ste v delo pripravljeni vložiti veliko truda, saj je to zelo pomembno. Pokažite, da uživate v svojem delu, spomnite se, zakaj vas delo veseli in ko pride do težkih časov, uporabite to za tolažbo in energijo za delo naprej.

3. Delajte z namenom

V redu je, če delate nadure in na račun prostega časa, v kolikor ste glede področja, na katerem delate, zares strastni in vas delo veseli (čeprav je tudi prosti čas izjemno pomemben). V projekt želit vnesti dodaten čas, voljo in energijo, saj vas zanima tudi rezultat vašega dela in posledica velike količine časa, ki jo preživite v službi, ni le zaradi drugih dejavnikov; strahu pred šefom ali ker želite povišico.

4. Preračunajte tveganja

Ne bojte se tvegati, vendar to storite premišljeno. Ko krmarite v novih, nepoznanih vodah, vedno stopite korak nazaj in se vprašajte: “Kaj je najhuje, kar se lahko zgodi?”. Pretehtaje vse možne opcije, preden se odločite za tvegan korak.

5. Počakajte na vaš trenutek

Delujte celovito in ne po želji instant uspeha. Ne počutite se poraženi, ker že dolgo čakate vaš trenutek, da zasijete. Uspeh ne pride čez noč in vedeli boste, kdaj bo prišel vaš čas. Razlika je med tem, če prosite za nekaj, kar si zaslužite, ali če zahtevate nekaj, kar vam ne pripada.

6. Na leto naredite vsaj eno stvar, ki izstopa

Ravno posodabljate svoj CV ali življenjepis in se sprašujete, kaj je tisto, kar vas naredi drugačne? Vsaj enkrat letno naredite stvar, ki izstopa in s katero opozorite nase. Naučite se novih znanj, predlagajte nove načine dela ali predlagajte rešitev za težavo, s katero se v službi soočate. Samo prepričajte se, da se boste lotili nečesa, kar vas veseli in boste o tem govorili z iskrico v očeh.

7. Ne osredotočite se na to, da zadostujete določenim okvirjem

Vodje lahko vidijo, kdaj se nekdo preveč trudi, da bi zadostil določenim kriterijem in prav njihovi življenjepisi si bodo povsem podobni. Ne napišite nečesa le zato, da s tem opravičite pričakovanja drugih in nikakor ne napišite nečesa, kar ne drži.

8. Vedno bodite v pripravljenosti

Vsak nov dan, ki pride, smatrajte za uspešnega. Imejte pripravljen svoj CV, svoj poslovni profil in dodajte svoje projekte. Imejte svojo vizitko vedno s seboj. Nikoli ne veste, kdaj se pojavi priložnost, da uspete, zato bodite na uspeh pripravljeni.

9. Ne dovolite, da delo določa življenje

Ključ do uspešnega delovanja v službenih prostorih in času je stabilno življenje izven tega. Posameznik naj bo zadovoljen s svojim življenjem, saj le tako lahko suvereno in brez odvečne prtljage deluje tudi v službenem času. Ne dovolite, da vam delo določa življenje. Najdite čas zase, partnerja, za prijatelje, družino in aktivno in zdravo življenje. Svoje službeno življenje in zasebno življenje uravnovesite tako, da službeno življenje zares ostane le službeni del vašega življenja in nič več. Najdite se tudi zunaj pisarne in si dovolite biti to, kar ste.

10. Entuziazem je nalezljiv

Vsi ljudje lahko s trenutka razberejo strast in energijo s človeka, ki je ravnokar vstopil. Imeti pravi čut za navdušenje glede vsega, česar se lotite ne bo dalo energijo le vam, temveč bo naredilo vtis tudi na druge. Takoj, ko izgubite svojo strast (veselje, navdušenje, entuziazem), boste izgubili energijo in voljo do dela.

PREBERITE TUDI: Ideje za poslovni ‘outfit’

11. Ne bojte se sprememb

Včasih to, da izgubite navdih, ni le začasen občutek, temveč jasen znak, da stvari ne potekajo v redu. Ne bojte se priznati si, da nekaterih stvari preprosto ne morete popraviti. Če se čutite, da vas v službi ne cenijo več, pojdite nekam, kjer vas bodo. Lahko, da se vam bo to sprva zdelo strašno, ampak olajšanje, ki ga boste ob tem čutili, bo naredil korak vreden truda.

12. Naučite se voditi

Če razmišljate o tem, da bi postali vodja in imate za to dobre možnosti, razmislite o tem, da se podučite, kako to izpeljati. Preberite kakšno knjigo, udeležite se delavnice. Pomembno je, da oblikujete svoj način vodenja v skladu s svojimi prepričanji. Ne oponašajte drugih vodij.

13. Poslušajte svojo ekipo

Poslušajte ljudi, s katerimi delate – to je brez dvoma eden izmed pomembnih lastnosti, ki jih lahko dosežete. Spoznajte individualne posameznike, s katerimi delate in se naučite, kaj vsakdo izmed njih potrebuje, da bo od sebe dal kar največ. Nato jim pomagajte. Običajno ljudje potrebujejo samo občutek, da so cenjeni in njihova energija in volja do dela dosežeta sijajne rezultate.

14. Odpovejte se burnim reakcijam

Na bojnih službenih poljih pogosto pride do nesporazumov. Obnašajte se profesionalno in ne dovolite, da vam pridejo do dna. To ne pomeni, da pustite, da vas ljudje nadvladajo ali da ne poveste svojega mnenja. To pomeni to, da se borite osredotočeno; ne sodit eprehitro. Poslušajte argumente in opazujte obnašanja ostalih, preden se razburite. Spodbudite svojo ekipo, da stopite skupaj. Zaupajte in dovolite jim, da delujejo po svoje – potisnite ljudi tja, kjer imajo priložnost, da zaradi izkušnje zrastejo.

15. Ne sprašujte se le, kdo ste, temveč spoznajte, kakšni ne želite biti

Spomnite se na sodelavce in vodje, ki vam niso bili najbolj pri srcu, oz katerih načini vodenja in delovanja vam niso bili najbolj všeč. Identificirajte, kakšen tip vodje ne želite biti, in če pride do tega, da morate voditi ekipo, to storite drugače. Učit se iz svojih izkušenj in s tem rastite.

16. Bodite ponosni na to, zaradi česar ste drugačni

Ne zapravljajte časa s tem, ko se želite zliti v množico, temveč se potrudite, da izstopate (seveda z določeno mero občutka). Opozorite nase s tem, da z drugimi delite to, zaradi česar ste drugačni, vaš vidik na določene teme. Pokažite, s čim bi vplivali in prispevali k razvoju podjetja. Obratno od vsesplošnega prepričanja, da vodje iščejo posameznike po ustaljenemu kopitu, namreč velja dejstvo, da vodje iščejo ljudi, ki izstopajo.

17. Vadite zavedanje samega sebe

Vadite zavedanje samega sebe in se cenite in vrednotite. Razmislite o svoji delovni etiki, svojih željah in ciljih; nihče the stvari ne ve bolje od vas. Spoznajte vse svoje močne in šibke točke. Postanite še boljši v trenutkih krize in se okarajte, ko naredite enako napako že drugič.

PREBERITE TUDI: Ali obstaja recept za razvoj kariere?

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj