… vse slavnostne dogodke in praznovanja, ki se obetajo. A hkrati je to čas, ko vsi pojemo čisto preveč zelo nezdrave in kalorične hrane, kar, če ne drugega, vodi v zatekanje in takoj smo videti, da smo pridobile kak kilogram ali dva. Kako torej doseči, da se v tem času ne le ne bomo preveč zredile, temveč tudi ohranile vitko linijo, da bomo blestele v prazničnih oblekah?

1. Omejite vnos soli

Nezdrava hrana ne vključuje le sladkorja, mlečnih izdelkov in nezdravih maščob, temveč tudi preveč soli. Še zlasti praznični prigrizki so ponavadi izjemno slani, ker pa sol veže vodo nase, to pomeni tudi več vode v telesu. Tako boste ne le dejansko širše zaradi zatekanja, temveč imele tudi prav nič privlačne zabuhle podočnjake.

Rešitev: če se le da, pojejte manj tovrstne hrane, odlična rešitev pa je tudi redna vadba, na kateri se boste dobro preznojili. Tako boste ne le porabili vse dodatne zaužite kalorije, temveč preko znojenja tudi izločili precejšnjo količino soli. Skratka, 2 plusa v enem! Idealno je tudi, da skušate popoldanske prigrizke in večerje malce popraviti tako, da tekom dneva uživate predvsem sadje. Tako se boste izognili dodatnemu vnosu soli in kalorij.

2. Omejite vnos ogljikovih hidratov

Ker na večerjah in praznovanjih ponavadi ni na voljo zdrave in nizkokalorične hrane, je toliko bolj pomembno, da tekom dneva zaužijete manj (nezdrave) hrane – vsaj na dni, ko veste, da bo kasneje sledilo prenajedanje.

Rešitev: v tem času se odpovejte kruhu, testeninam in ostalim enostavnim hidratom, še zlasti sladkorju, in vse to nadomestite s sadjem in zelenjavo. Za zajtrk pojejte kako jajce in le grižljaj ali dva polnozrnatega kruha brez pšenice (idealno je, da kupite bio kruh, narezan na tanke rezine, ki je sestavljen zgolj iz zrn). Za malico kak sadež in nekaj bio nepraženih oreščkov in za večerjo si boste lahko privoščili brez slabe vesti!

3. Opustite mleko in mlečne izdelke

Če ste pogosto utrujeni, brez volje, napihnjeni, imate celo vetrove in krče, vse to pa po možnosti spremlja še nečista koža, in so na vašem meniju mleko in mlečni izdelki, je skrajni čas, da jih ukinete. Pa ne le decembra, ampak za stalno. So namreč nekaj najslabšega, kar lahko date v svoje telo in čeprav se vam morda zdi, da ne morete brez njih, verjemite, da se boste hitro navadili.

Rešitev: mleko lahko zamenjate z vrsto rastlinskih napitkov, me drugim riževim sojinim, lesnikovim, ovsenim, pirinim in še kaj bi se našlo. Ja, res je – sprva se vam bo zdel okus nenavaden, a gre zgolj za to, da ga niste navajeni. Kaj mislite, kaj bi se zgodilo, če bi celo življenje pili npr. rižev napitek in bi prvič poskusili kravje mleko? Skratka, gre le za navado in česar se navadimo, se lahko tudi odvadimo. Tudi sira se človek hitro odvadi, če pa vam bo občasno še vedno prijal kak košček, kupite ekološko pridelanega.

4. Sadje, sadje in še enkrat sadje

Sadje smo omenili že nekajkrat, a raje enkrat več kot manj. Idealno je, da izbirate sadje ekološke lokalne pridelave, ki ga je priporočljivo zaužiti največ, seveda pa si mirno privoščite tudi ostalo sadje. Krasna izbira so jabolka, saj so na voljo povsod, vsebujejo veliko vlaknin in celo dokazano pomagajo pri hujšanju. A ker gre za enega najbolj škropljenih sadežev, je še toliko bolj pomembno, da izberete ekološko pridelane.

5. Previdno z začimbami

Le kakšna bi bila hrana brez začimb … a če jih je preveč, predvsem pekočih, imamo lahko kaj hitro težave. Najpogostejše so bolečine in pekočina v želodcu ter zgaga, sledijo prebavne težave in napihnjenost. Zato za nekaj dni opustite uživanje zelo začinjene (pekoče) in kisle hrane (kis), da se vam prebavni trakt umiri in odpočije.

6. Ne uživajte alkohola vsak dan

Alkohol ima dvojni negativni učinek: 1. ima veliko kalorij in 2. izjemno dehidrira. Zato, če ste si kak dan že privoščili, vsaj naslednja dva dneva ne pijte nič alkoholnega in veliko tekočine, sploh vode. Tako boste dali telesu čas, da si opomore – regeneracija pa bo še hitrejša, če boste poskrbeli za vnos res zdrave, najbolje kar 'super' hrane. Začnete lahko s posebej zdravimi smoothieji.

7. Vsak dan se gibajte

Če nimate časa ali volje, da bi šli vsak dan v kak vadbeni center, vsaj zjutraj doma 15 minut telovadite; namesto dvigala pojdite po stopnicah; namesto z avtom pojdite po nakupih peš ali s kolesom; vsaj del poti v službo in nazaj pojdite peš. S takšnimi majhnimi koraki lahko naredite precej.

Dodatni plusi?

  • več porabljenih kalorij;
  • boljše psihično počutje;
  • boljše fizično počutje;
  • hitrejše izboljšanje napihnjenosti;
  • manj vetrov.

8. Trebušnjaki

Najmanj trikrat na teden delajte vaje za trebuh. Medtem, ko te NE pospešijo izgube maščobe okoli pasu in na trebuhu, kot velja zmotno prepričanje, bodo čvrste trebušne mišice poskrbele, da bo vaš trebuh bolj plosk. Nekaj idej za vaje si lahko preberete v članku 3 najboljše vaje za ploščat trebuh in vidne trebušne mišice.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj