… kajenje in njegovi številni uničujoči vplivi na telo) pa raziskave kažejo, da je dolgotrajno sedenje tako škodljivo, da se lahko primerja s kajenjem (pa čeprav se redno gibate).

Raziskovalci so ugotovili, da več časa, ko ljudje presedijo, bodisi za mizo, na kavču ali v avtomobilu – večja je nevarnost prezgodnje smrti, bolezni srca in ožilja, raka in še 2 vrsti diabetesa. Redna vadba, zlasti višja stopnja telesne aktivnosti, sicer nekoliko zmanjšuje te škodljive učinke, vendar jih v celoti ne more odpraviti. V analizi več kot 40-ih raziskav je bilo ugotovljeno, da potrebujemo vsaj 60 minut dnevno zmerno intenzivne vadbe, da bi preprečili povečano tveganje prezgodnje smrti zaradi dolgotrajnega sedenja. Toda druga raziskava je pokazala, da enaka količina vadbe – 60 minut, kar je več kot jo večina fizično aktivnih ljudi izvaja – ne zmanjša negativnih učinkov sedenja na raven inzulina in krvnih maščob.
Škoda zaradi dolgotrajnega sedenja naj bi bila posledica zmanjšane aktivnosti mišic, zlasti v velikih mišicah nog in hrbta, kar lahko zmanjša sposobnost telesa za uravnavanje sladkorja v krvi in odstranjevanje škodljivih maščob v krvi. Dolgotrajno sedenje lahko negativno vpliva na funkcijo krvnih žil in povečuje hrepenenje po hrani, zaradi česar jemo več in nato tudi pridobivamo težo.

PREBERITE TUDI: Ali dolgo sedenje res splošči zadnjico?

Če preveč sedite, lahko ukrepate;

  • na delovnem mestu stojte nekaj minut na vsake pol ure, morda med telefonskimi klici, odmori kave ali sestanki;
  • če je mogoče, uporabite mizo, ki vam omogoča, da stojite in sedite;
  • prehodite stavbo po stoponicah, če jih imate;
  • avto parkirajte čim dlje od vrat, tako boste lahko več prehodili;
  • stojte, če čakate avtobus ali vlak;
  • tudi doma se izogibajte sedenju na kavču ali pred računalnikom.

PREBERITE TUDI: Imate morda tudi vi sindrom omrtvele zadnjice?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj