… s športom, pa ne doprinese kaj dosti. Znanstveniki so ugotovili, da dolgotrajno sedenje vodi v mnoge bolezni, pri tem pa ni pomembno, ali sedimo pred TV, računalnikom, v šoli, za študijskim gradivom ali v pisarni.

Kljub temu, da se pogosto opozarja, da se je treba za ohranjanje zdravja redno gibati, pa so doslej “pozabili” opozarjati, da je treba tudi čim bolj zmanjšati količino sedenja. Po štirih urah sedenja začne namreč telo pošiljati škodljive znake in geni, ki vplivajo na regulacijo glukoze in maščobe v telesu, se začnejo “zapirati”. Celo ljudje, ki redno telovadijo, a sede preživijo veliko časa, si s tem vseeno škodujejo in bolje bi bilo, če bi imeli gibanje razporejeno na večkrat na dan kot samo enkrat.
Raziskava je bila objavljena v znanstveni publikaciji British Journal of Sports Medicine.

Druga raziskava, opravljena med 17 tisoč Kanadčani, je pokazala, da so bili ljudje, ki so več sedeli, v veliko večji nevarnosti za smrt kot tisti, ki so sedeli zelo malo, in to ne glede na to, če so se sicer ukvarjali s športom ali ne.

Raziskovalci pravijo, da točnega števila ur sedenja, ki je že škodljivo, še ne vedo, vendar vsi rezultati raziskav nakazujejo na to, da manj kot sedimo in več kot je vmes premorov za gibanje, boljše je. Raziskava, opravljena v letih 2003 in 2004 v ZDA pa je pokazala, da Američani kar več kot polovico svojega časa presedijo; v avomobilih, službah in pred TV ekrani.

Znanstveniki zato priporočajo, da sedimo čim manj časa skupaj, z veliko prekinitvami za rekreacijo in raztezanje ter da se čim več ukvarjamo s športom.

PREBERITE TUDI: Strokovnjaki pravijo, da je sedenje novodobno kajenje

4 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj