Maščobne obloge okoli pasu imajo slabe posledice za naše zdravje. Debelost je odgovorna za slabo počutje, povišan slab holesterol, povišane trigliceride, krvni sladkor in ima še mnogo drugih posledic, ki povzročajo različna obolenja in bolezni, vključno z boleznimi srca in ožilja, raka, sladkorne bolezni in vrsto duševnih težav.

PREBERITE TUDI: Starodavne lepotne skrivnosti, ki so koristne še danes

Skrivnostnega pripravka ali čudežne rešitve NI

Skrivnostnega pripravka ali čudežne rešitve za izgubo maščobnih oblog pač ni. Ključ je v zdravem življenjskem slogu, vključno z zdravo prehrano in gibanjem. Že dolgo se debelost ne meri več v številu kilogramov, ki jih imamo, saj ti ni ključen podatek. Tudi mišice, voda v telsu in sama konstitucija namreč lahko prispevajo k povečani telesni masi. Debelost se torej ne meri več toliko v telesni masi, kot v deležu maščobnih oblog, ki telo obdajajo.

PREBERITE TUDI: Zakaj je ITM nezanesljiv pokazatelj debelosti?

Zakaj je maščoba okoli pasu tako škodljiva

Maščobne obloge same po sebi niso tako zelo škodljive, so le pokazatelj in jasen dokazen nečesa bolj škodljivega. So dokaz, da se visceralna maščoba nahaja okoli notranjih organov, kar je izjemno škodljivo našemu zdravju.

Novejša razlaga temelji na pojmu lipotoksičnosti. Za razliko od podkožne maščobe, visceralne maščobe celice sproščajo svoje presnovne produkte neposredno v krvni obtok, ki prenaša kri naravnost v jetra. Kot rezultat, visceralne maščobne celice, ki so povečane in polnjene s trigliceridi, pridejo brez maščobnih kislin v jetra.

Proste maščobne kisline se prav tako kopičijo v trebušni slinavki, srcu in drugih organih. Na vseh teh mestih se proste maščobne kisline nabirajo v celicah, ki niso namenjene shranjevanju maščob. Rezultat je organska disfunkcija, ki povzroča poslabšano regulacijo inzulina, sladkorja v krvi in holesterola ter nenormalno delovanje srca.

Ayurvedski vidik

Tudi Ayurveda ve, da je prekomerno število toksičnih snovi v telesu vzrok in posledica debelosti, zato se zdravljenja loti tako, da se odreče nezdravi prehrani in se osredotoči na razstrupljanje.

Domači pripravki

1. Limetin zvarek

Skodelica tople vode z žličko sveže stisnjenega limetinega soka z medom in ščepcem črnega popra

2. Poprov zvarek

Mleti dolgi poper, mleti črni poper in posušen ingver zmešajte v enakih količinah. Pojejte polovičko čajne žličke na dan z mlačno vodo.

3. Metin čaj

Pripravite se metin čaj: metine liste (7-8 listov) položite v vodo in rahlo vrite 20-30 minut in ohladite. Dodajte žličko medu in ščepec črnega popra. Spijte dvakrat do trikrat dnevno.

Ne pozabite na redno gibanje na svežem zraku in zdravo prehrano.

PREBERITE TUDI: 6 preprostih ayurvedskih trikov

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj