… da se z njim tudi spopademo. Strah nas je okužbe, za preživetje in strah nas je gospodarskih posledic, ki jih bo prinesla epidemija in to je popolnoma normalno. Ljudje v neznanih okoliščinah občutimo anksioznost, vendar jo je potrebno obvladovati, da lahko normalno nadaljujemo z življenjem.

 

Strokovnjaki pravijo, da je v takšnih situacijah izjemno pomembno, da obvladujemo tudi stres, saj lahko ta znatno vpliva na naš imunski sistem. Torej, kako se spopadamo s strahom, ki ga čutimo?

1. Spoznajte svoj strah in ga ne poskušajte preusmerjati

Verjetno ni človeka, ki trenutno zaradi dane situacije ne bi občutil vsaj malo strahu. Niste edini, sprejmite dejstvo, da vas je strah, le tako se boste lahko s strahom spopadali.

2. Vse informacije niso resnične in statistika tudi ne

Mediji so nas zasuli z nešteto informacijami o samem virusu, veliko teh informacij je nepreverjenih in vzbujajo samo dodaten strah. O virusu in dogajanju berite le na zanesljivih spletnih straneh in ne glejte le številk.

3. Odklopite se

Ne preživite celega dne na socialnih omrežjih in ne berite vseh komentarjev ljudi. To vam bo povzročalo le neznanski stres. Odklopite se, ko začutite tesnobo, ali ko vas postane strah pri branju informacij.

4. Ostanite aktivni

Druženje ni zaželjeno, če se želite obvarovati pred okužbo, a to še ne pomeni, da ne smete sami na sprehod v naravo. Pojdite po poteh, kjer ni ljudi, opazujte naravo, poslušajte petje ptic. Če te možnosti nimate, organizirajte omaro, pospravite stanovanje, operite zavese, zalijte rože, organizirajte kuhinjske omarice, preoblecite posteljnino, poslušajte glasbo, plešite, pojte … Sedaj je čas, za vse stvari za katerih nikoli niste uspeli početi.

5. Zdrava prehrana

Jejte zdravo. Na vaših krožnikih naj bo veliko zelenjave, sadja in zdravih maščob. Vaš imunski sistem potrebuje zdravo dieto.

6. Pogovarjajte se s prijatelji in družino

Socialna omrežja nam omogočajo, da smo v kontaktu s prijatelji in družino na vsakem koraku – izkoristite to, pogovarjajte se, smejte se, … naj ne bo tema pogovora samo koronavirus.

PREBERITE TUDI: Nikar ne zbijajte vročine

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj